Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

LUK BIJELI - ČEŠNJAK (Alium sativum L.)

Go down

NEPOZNATO O ČEŠNJAKU

Postaj  lakky on sri 4 ruj - 14:33

Izrazito korisno

Činjenice o češnjaku koje sigurno niste znali


Gotovo su svi upoznati sa zdravstvenim prednostima koje nam pruža češnjak, no o ovoj čudesnoj biljci postoji toliko informacija koje je korisno znati...

Okupili smo rijetko poznate činjenice i otkrića o češnjaku koji će vam pomoći da što bolje razumijete ovu biljku te da vam ona što učinkovitije posluži.

● Sirov, svježe nasjeckan ili samljeven češnjak ima najbolji učinak na čovjekovo zdravlje. Ako ne možete podnijeti njegov miris i morate ga skuhati, morat ćete upotrijebiti barem četiri i pol češnja češnjaka kako bi on imao jednaki učinak.

● Iako se češnjak ponekad naziva 'smrdljiva ruža', zapravo može izliječiti biljku ruže od napada lisnih ušiju. Jednostavno pomiješajte mljeveni češnjak s vodom i dobivenom tekućinom pošpricajte listove ruže.

● Neugodnog zadaha nakon konzumiranja češnjaka riješit ćete se ako popijete limunov sok ili pojedete nekoliko kriški limuna.

● Miris češnjaka najintenzivniji je nakon što ga nožem usitnimo ili sameljemo.

● Ako češnjak nanesemo na rane, one brže zarastaju. Tijekom Prvog svjetskog rata ovu su metodu naširoko koristili britanski vojnici.

● Nasjeckan sirovi češnjak, kad ga nježno utrljamo na ciljano područje, može suzbiti prištić. Tajna je u moćnom spoju pod imenom alicin, koji češnjak čini jednim od najboljih antioksidansa među namirnicama.

● Proklijali češnjak gubi neke od svojih zdravstvenih prednosti, ali se i dalje može koristiti.

● Jedno istraživanje provedeno na Sveučilištu u Pennsylvaniji pokazalo je da sastojak pod imenom diallyl disulfid u češnjaku može smanjiti stanice raka crijeva. Drugo istraživanje provedeno na Sveučilištu u Washingtonu pokazalo je da je spomenuti sastojak sto puta učinkovitiji od ostalih antibiotika u smanjivanju probavnih tegoba uzrokovanih bakterijama.

● Koja je idealna količina češnjaka koja će se pobrinuti za vaše zdravlje? Sveučilište u Marylandu preporučuje dnevnu dozu od dva do četiri grama svježe nasjeckanog češnjaka; 600 do 1.200 mg dnevnog unosa ekstrakta češnjaka; dvije tablete od 200 mg tri puta dnevno ako je riječ o duboko zamrznutom češnjaku; 4 ml dnevno ako govorimo o tekućem ekstraktu češnjaka; 20 ml dnevno tinkture češnjaka ili 0,03 do 0,12 ml tri puta dnevno ako koristite ulje češnjaka.

● Koliko god čudesan bio, češnjak ipak nije za svakoga. Trebali bi ga izbjegavati oni koji koriste lijekove za razrjeđivanje krvi jer češnjak potpomaže zgrušavanje krvi. Također, češnjak se ne bi trebao konzumirati prije operacije.Preneseno iz: magazin.net.hr/zdravlje
Prenio: Lakky, 04.09.2013.
Kontakt mail: lakky63vgmail.com  
avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

LUK BIJELI - ČEŠNJAK (Alium sativum L.)

Postaj  lakky on čet 6 sij - 0:10


Luk bijeli - češnjak, iz domaćeg uzgoja. Snimljeno u Benkovcu, 07.2010.
Foto: Lakky, 07.2010


LUK BIJELI - ALLIUM SATIVUM L.

Sinonimi: Allium controversum Schrad. -Allium ophioscorodon G. Don. - Porrum ophioscorodon Rchb.

Narodni nazivi: beli luk, česan, česan luk, česen, česni luk, ćesnoviti luk, češnjak, češanj, češenj, češnjak, luk, luk česan, luk češnjak.

Opis biljke: do 1 m visoka stabljika, okrugla je, kao i čitava biljka potpuno gola, dolje ovijena cjevastim listom koji dijelom obuhvaća stabljiku, a iznad toga je većinom 5 dugih, zašiljenih i zelenih listova.

Glavičasti cvat ovijen je dugim, zašiljenim bijelim cvjetnim omotačem.

Cvat se sastoji od 25 do 30 jajolikih lukovičastih pupoljaka, između kojih se nalazi samo mali broj bjelkastih cvjetova, koji su gotovo uvijek jalovi.

Vrijeme cvatnje: srpanj, kolovoz, a vrijeme berbe - rujan.

Stanište: bijeli luk ili češnjak uspijeva u svim vrtovima a radi velike potrebe uzgaja se i na oraničnim površinama.

Ljekoviti dijelovi biljke: za vrijeme berbe vade se lukovice, posebna mirisa a okusa slatkasta, aromatična i ljuta.

Ljekovite i djelotvorne tvari: dušične supstance, biljna mast, polioze poput inulina, mineralne tvari, eterično ulje s dialildisulfidom, alicin, aliin, organski vezana kremična kiselina i spoj vezan na jod.

Ljekovito djelovanje: u službenoj je upotrebi lukovica bijelog luka (Bulbus Allii sativi).
Velika ljekovitost bijelog luka počiva uglavnom na tri organske sadržajne tvari koje se nalaze u soku lukovice.

To su eterično ulje koje sadrži sumpor, poznata mirisa, velike nepostojanosti i osjetljivosti, nadalje u većim količinama u biljci vezan spoj s jodom i konačno male količine organski vezane kremične kiseline. Te tri tvari sadržane su u lukovici u tako koncentriranom obliku, da ma koliko djeluju ljekovito u razrijeđenom stanju, mogu isto tako uzrokovati neprilike ako se uzmu najednom u većim i nerazrijeđenim količinama.

Navedene tvari djeluju na sluznice i na kožu te izazivaju nadražaje i upale. U malim i razrijeđenim količinama djeluju na povišeni optok krvi u sluznici, čime se pobuđuje povećana aktivnost probavnih organa. To će dobro djelovati kod nedovoljne djelatnosti probavnih žlijezdi što uzrokuje pojave vrenja, začepljenost, proljev, grčeve i mučnine.

Osim toga, sok od bijelog luka ponovo normalizira nedovoljnu djelatnost jetre i žuči, što treba pripisati povećanom dovodu krvi. U početku navedene djelotvorne tvari imaju i izrazitu snagu dezinfekcije i sposobnost da spriječe, odnosno, suzbiju razvoj bakterija koje uvjetuju truljenje u crijevima.

Sok od bijelog luka nije samo preventivno sredstvo, nego je u stanju i postojeća infekciozna crijevna oboljenja: grizu, koleru, tifus i paratifus najprije dovesti do izlječenja.

Budući da je stanje krvnog pritiska od velikog utjecaja na rad srca, to se jedinstveno djelovanje bijelog luka proširuje i na taj organ.

Poboljšani protok krvi, odstranjivanje otrovnih tvari u želucu, crijevima i krvi, mora imati kao posljedicu i normalizaciju rada srca, bilo postaje usporeno, a izdašniji protok krvi u srčanim mišićima čini ga jačim i zdravijim.

Prestanak svih, izravno ili neizravno time vezanih bolesti i teškoća postaje razumljiviji, nestaje nesanica, živci ponovo postaju jači, a gubi se i premorenost, razdraž-ljivost, glavobolja, neraspoloženje i duševna potištenost. Wagner-Jauregg, austrijski neuropsihijatar i dobitnik Nobelove nagrade, pokušao je djelomično objasniti shizofrenične pojave, tj. jedan oblik mladenačkog ludila, prisustvom toksina u crijevima. Ako sada sok od bijelog luka te otrove u crijevima čini neškodljivima i, ako ih odvodi, neće se mnogo pogriješiti ako se potvrdi staro pučko saznanje da bijeli luk pomaže čak i u liječenju duševnih bolesti.

Nabrajanje bogatog ljekovitog djelovanja bijelog luka ne bi bilo potpuno, ako se ne bi podsjetilo još na jednu daljnju skupinu organa u tijelu, na koje se isto tako putem bijelog luka veoma povoljno utječe - preventivno i u liječenju.

Već spomenute ljekovite tvari bijelog luka, ukoliko se odmah ne razlože u crijevima, izlučuju se, brzo primljene, dijelom kroz pluća a dijelom kroz kožu. Tako sok od bijelog luka djeluje kod svih oboljenja organa za disanje; upotrebljava se kod bronhitisa sa žilavom sluzi, pa su se mogli čak utvrditi i jasni uspjesi, ako je već bronhalni sekret (ispljuvak) poprimio gnojni oblik.

Noviji rezultati istraživanja bez sumnje su dokazali da je sok od bijelog luka jedan od najdjelotvornijih lijekova kod suzbijanja tuberkuloze. Prema tome, sasvim je prirodno da se bijeli luk ubraja u najstarije ljekovite biljke te je i u najvećim literarnim djelima uvijek spominjan, bilo to u sanskritu starih Indijaca bilo u Bibliji, kod Homera, Plinija, Vergila ili u Eddi kod Nordijaca i dr.

Primjena u pučkoj medicini: ljekovitost bijelog luka ima golemu primjenu u pučkoj medicini od koje ćemo ovdje nabrojiti samo najvažnije.

Na početku izlaganja bit će opisana tinktura od bijelog luka, jer se ona kao crvena nit provlači kod gotovo svih nabrojenih bolesti.

Tinktura se priprema na način da se oguli 250 g lukovica bijelog luka, nareže ih se i stavi kroz 14 dana u 1 litru vinske žeste ili jake rakije na oko 30° C topline. Dobro začepljena i pomoću voska, za zrak nepropusna boca stavi se po danu na sunce ili u blizini štednjaka. Sadržaj boce treba tokom dana više puta promućkati. Nakon 14 dana sadržaj boce se procijedi a tinktura može stajati i preko godinu dana. U vrijeme pošasti ili epidemije - bila to gripa, griza, tifus i dr. uzima se dnevno 1 sat prije ručka 10-15 kapi.

Ako je netko već obolio od jedne od tih bolesti, uzima se dodatno još po 20 kapi prije podne i poslije podne. Ta tinktura dezinficira i čisti krv.

Kod žutice se prokuha u mlijeku nekoliko režnjeva bijelog luka, pije se to mlijeko i dobro se sažvače u mlijeku kuhani bijeli luk. Ista se kura primjenjuje kod vodene bolesti i kod malarije.

Kod upale vrata i hripavca, izriba se bijeli luk s lojem tako da postane kao mast, pa se sa tom mašću češće dnevno natrlja vrat i prsa ili se upotrijebi razrijeđena tinktura bijelog luka.

Kod bronhitisa, kašlja ili inače kod prehlade zdrobi se bijeli luk što je moguće sitnije i pomiješa se razrijeđenim medom. Od toga se svaki sat uzima po 1 čajna žlica, a može se upotrijebiti i tinktura bijelog luka i to 5-10 kapi 3 puta dnevno.

Kod nesvjestice za vrijeme trudnoće trlja se čelo i bilo tinkturom bijelog luka.

Kod epileptičnih napadaja, odnosno ako simptomi pokazuju da će napadaj uslijediti, bolesnome pomaže udisanje para od tekućine u kojoj se kuhao bijeli luk.

Kod bolnih uboda insekata, kod ugriza psa ili zmije, kao prva pomoć kaplje se na ranu sok ili tinktura od bijelog luka.

Kod podlijevanja krvi pomažu oblozi od kaše dobivene sitno stučenim bijelim lukom, pomiješanim s medom ili svitak vate namočen u tinkturu bijelog luka.

Uspješno liječenje teško zacjeljivih rana, gnojnih i zloćudnih čireva, vrši se oblozima koji se više puta na dan ponavljaju i to svitkom vate natopljenim u tinkturu bijelog luka ili u čisti sok ili u mješavinu meda sa sokom od bijelog luka. Svitak vate ne smije se upotrijebiti drugi puta, nego ga treba odmah spaliti.

Kod kronične kožne bolesti (Lupus ervthematodes) kapa se na oboljela mjesta kože tinktura bijelog luka ili čisti sok od bijelog luka, a uz to treba uzimati i sredstva za čišćenje krvi.

Kod prehlade želuca, nadutosti, grčevitih bolova u utrobi, trlja se trbuh razrijeđenom i ugrijanom tinkturom.

Kod prekomjerne sluzi u prsima ili u želucu kuha se narezani bijeli luk s vodom i nešto šećera dok ne nastane gusti sok koji se onda uzima žlicom.

Nečistoće na licu, pristići i bubuljice, nestaju ako se lice trlja razrijeđenom tinkturom bijelog luka.

Hrapav glas bit će jasan i čist ako se pije topla juha od bijelog luka pomiješana s razrijeđenim medom.

Bolovi u uhu, uzrokovani prehladom, nestaju ako se nekoliko kapi soka bijelog luka pomiješa u toplo maslinovo ulje pa se ta mješavina kaplje u uho.

Kod kamenaca i bolnog mokrenja narežu se tri režnja bijelog luka te se uzimlje - stavljen u jedan gutljaj toplog vina.

Kod nesanice pije se uveče 1 čaša mlake vode u kojoj je rastvoreno 25 kapi tinkture bijelog luka i 1 do 2 čajne žlice meda.

Djeci koja imaju gliste daje se sok bijelog luka u mlijeku, a odrasli najbolje da uzimlju tinkturu bijelog luka i to 15-20 kapi, tri puta dnevno, s nešto vode.

Otklanjanje mirisa i okusa po bijelom luku: da bi se smanjio često neugodan i odbojan miris po bijelom luku, treba tinkturi bijelog luka dodati oko 10 % kapi od paprene metvice (Spiritus Menthae piperitae) a pri tom bijeli luk ne gubi svoju ljekovitost.

Svježem soku od bijelog luka treba dati prednost pred svim preporučenim preparatima bijelog luka, bilo da su u čvrstom ili tekućem obliku.

Nešto iz povijesti bijelog luka: bijeli luk potječe iz centralne Azije, te je bio poznat kod Indijaca, Židova, Grka i Rimljana još daleko prije naše ere.

U starom Egiptu bijeli je luk igrao važnu ulogu, pa su se u grobovima piramida nalazili slikoviti prikazi o bijelom luku.

Otac povijesti Herodot izvještava da su kod gradnje Keopsove piramide potrošene upravo goleme količine hrane od rotkve te crvenog i bijelog luka, da bi se radnici održali zdravima.

Još bi se našlo veoma mnogo zanimljivosti iz povijesti bijelog luka, no treba se na kraju zadovoljiti s tvrdnjom da je bijeli luk »najinternacionalnija« ljekovita biljka, jer gotovo svaki narod na Zemlji ima svoje recepte za bijeli luk.

Koliko je npr. bijeli luk zdrav i koristan za oči, neka posvjedoči slijedeća poslovica: »Tko je bolestan i slab na očima, neka kroz 40 dana jede dnevno po jedan česan bijelog luka, pa će mu oči tako ojačati da će sve zvijezde na nebu moći brojiti.«

Napomena!
Luk nabavljen na nekoj od naših tržnica ili kod trgovačkih lanaca uvezen je iz Kine i nipošto nije pogodan da se koristi za pripravu tinkture kao i za upotrebu u lječenju gore navedenih bolesti!
U mnogim selima kod Benkovca, posebno je poznat Brgud već decenijama uzgaja se vrhunski češnjak, kojeg vam ja od srca preporučujem!
Vidi sliku u naslovu!Opis bijelog luka - češnjaka prenesen je iz knjige "Ljekovito bilje i njegova upotreba" od R. Wilforta.
Obradio i prenio Lakky, 05.01.2011. Kontakt adresa: lakky63@gmail.com


avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.