Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

MASLINA (Olea europaea)

Go down

ČAJ OD LISTA MASLINE

Postaj  lakky on pet 4 oľu - 20:53

Da se naš svjet okreće prirodi i da počinje shvaćati njene blagodati potvrđuje i
ovaj forvardirani mail koji kruži elektronskom poštom a koji i ja dobih od svoje kolegice Kike,
pa ne odolih a da ne postavim!

Shvatio sam već odavno ovu istinu! MASLINA JE SVETA BILJKA!

A sada evo maila!


ČAJ OD LISTA MASLINE

Kako bi se spojevi sa ljekovitim djelovanjem očuvali u što većoj količini pri pripravljanju čaja od maslinova lišća potrebno je pridržavati se određenih pravila. Ujedno, kako bi se izbjegle prethodno spomenute popratne pojave, navest će se dnevna doza čaja (preporučljiva za odraslu osobu).


ČAJ OD LISTA MASLINE

Manju šaku cijelog maslinovog lista ubaciti u 2 litre prokljucale vode, smanjiti vatru i neka blago vrije 3-4 minute, ugasiti, poklopizi i nakon 10-15 min procijediti
(ne ostavljaj dulje listove unutra).

Drevni Egipćani koristili su ga prilikom mumificiranja faraona, a tradicija njegove uporabe u medicinske svrhe održala se sve do danas, iako se prvi dokumentirani podaci njegove medicinske primjene vezuju uz 1850. godinu, kada je bio korišten u liječenju malarije i gripe. U novije doba njegova ljekovitost je potvrđena. Pokazalo se da upravo maslinov list pokazuje vrlo dobra svojstva u borbi protiv infekcija i bolesnih stanja organizma.

Ljekovita svojstva lista masline
List masline krije brojna ljekovita svojstva. Najaktivniji spoj u lišću masline, za kojeg se uglavnom i veže terapeutsko djelovanje, naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid). Upravo oleuropein i produkti njegove hidrolitičke razgradnje posjeduju izuzetno jako antimikrobno djelovanje. U važne sastojke lista s antimikrobnim djelovanjem ubrajaju se još i spoj oluropezid te kalcijev enolat, po nekim autorima najaktivniji sastojak lista. O mnogim ovim spojevima se još uvijek ne zna puno toga iako su ljekovita svojstva istih dokazana.

Maslinovim listom postiže se poboljšanje stanja u velikom broju bolesti uzrokovanih mikrobima - upala pluća, gonoreja, tuberkuloza, gripa, meningitis, hepatitis B, herpes itd. Također je dobar i kod infekcija mokraćnog sustava, ali i kod kirurških infekcija. Dokazano je da maslinov list istovremeno sprječava infekcije uzrokovane djelovanjem gljivica.

Vrlo je duga lista bolesti za koje se dokazalo da mogu biti liječene korištenjem preparata na bazi maslinova lista. Od otprilike 125 vrsta patoloških mikroorganizama koji ne mogu odoljeti djelovanju spojeva prisutnih u listu masline, navest ćemo samo najčešće bolesti koje takvi mikroorganizmi uzrokuju, ali i one bolesti ili stanja koje mogu biti učinkovito liječene lišćem masline. Dakle tu spadaju:
* srčana oboljenja
* herpes
* artritis
* dijabetes
* sindrom kroničnog umora
* hepatitis A, B i C
* meningitis (virusni i bakterijski)
* vaginitis
* botulizam
* difterija
* listerija
* malarija
* čir na želucu
* gripa
* upala mokraćnih putova
* encefalitis
* klamidijske infekcije

Prema nekim istraživanjima, ekstrakt maslinova lista je djelotvoran i protiv Ebola virusa, a u nekim preliminarnim istraživanjima čak je pokazao ohrabrujuće rezultate u djelovanju protiv virusa AIDS-a.
Za spojeve prisutne u listu masline općenito se smatra da jačaju imunološki sustav, povećavaju energiju organizma, posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, smanjuju krvni tlak, koncentraciju šećera u krvi te nivo LDL-a (često zvanog i "loš" kolesterol tj. loša masnoća koji se povezuje s nastankom krvožilnih i srčanih oboljenja) u krvnom serumu. Smatra se da ovi spojevi imaju izražena i antioksidacijska svojstva tj. da sprječavaju oksidaciju LDL-a.

Mehanizam djelovanja ljekovitih tvari lista masline

Iako mehanizam djelovanja glavnog sastojka lista masline - oleuropeina - kao antivirusnog agensa nije u potpunosti objašnjen, postoji nekoliko teza o njegovu djelovanju. Najveći broj znanstvenika se slaže kako ovaj spoj djeluje na proces sinteze specifičnih aminokiselina neophodnih za životni ciklus virusa. Naime ovaj spoj ima sposobnost da ulazi u virusom zaraženu stanicu gdje uzrokuje nepovratnu inhibiciju njegova umnažanja. Osim navedenog djelovanja, onemogućuje ili usporava djelovanje brojnih enzima bakterijskih stanica čime utječe na propusnost membrane bakterijskih stanica. Tako djelujući onemogućuje štetno djelovanje bakterija.

I produkt hidrolitičkog cijepanja oleuropeina - elenolna kiselina - pokazuje jaka antivirusna svojstva, ali u lužnatom mediju (pH oko 7,5).. S obzirom da je pH (faktor kiselosti) krvi čovjeka sličan vrijednostima pH u kojima je navedena kiselina aktivna, logično je da je njeno djelovanje najznačajnije u samom krvotoku čovjeka. Njeno djelovanje mogu poništiti slobodne aminokiseline koje cirkuliraju krvotokom (poput lizina, triptofana, serina i histidina). Upravo zbog navedenog, liječnici i nutricionisti preporučuju uzimati preparate elenolne kiseline sat do dva prije ili poslije jela.

Međutim...
Maslinov list, kao što je prethodno navedeno, pokazuje brojna pozitivna djelovanja po zdravlje čovjeka. No međutim, jednako tako posjeduje sposobnost da djelovanjem tvari koje su aktivni sastojci lista, stvori i popratnu pojavu. Radi se o korisnoj popratnoj pojavi koja naglašava njegovu vrijednost. Premda je ekstrakt lista masline u potpunosti neotrovan, uzimanje istih u prevelikim količinama iz početka mogu samo pogoršati zdravstveno stanje. Ta privremena popratna pojava posljedica je neobično velike djelotvornosti protumikrobnog sredstva. Naime, uginuće velikog broja mikroorganizama zbog djelovanja tvari izoliranih iz maslinova lista, puni organizam otrovima tih istih umirućih organizama. Jetra te toksične tvari nije u mogućnosti odmah odstraniti pa stoga dolazi do popratnih pojava. Simptomi se, ovisno o vrsti infekcije, mijenjaju. Simptomi mogu uključivati glavobolju, blage alergijske promjene na koži i osjećaj umora. No kad ova reakcija prođe, ubrzo obično nestane i samo oboljenje.

Da bi se izbjeglo nastajanje popratnih pojava, onima koji namjeravaju uzimati preparate ili bilo koje proizvode na bazi maslinova lista, preporučuje se postupno povećavanje dnevne doze. Potrebno je napomenuti i to da spomenuti spojevi lista masline mogu djelovati tako da inaktiviraju djelovanje antibiotika. Stoga se proizvode na bazi maslinova lišća ne bi trebalo uzimati u isto vrijeme kad i antibiotike.

Prirodno je najbolje
Iako se na našem tržištu jako rijetko nalazi u obliku dodataka prehrani, izolirate maslinova lista moguće je koristiti tj. konzumirati, a kako to ukazuju brojna znanstvena istraživanja, i bolje, na prirodan način. Jedan od prirodnih načina konzumiranja, i to najčešćih, je pripremanje čaja od sušenog lišća maslinovog drveta. Ispijanje čaja maslinova lista nije novost. Naime, već u srednjem vijeku se koristio kao sredstvo za tretiranje bolesti i stanja kao što su kašalj, gripa, cistitis, i sl.

Mnogostruko ljekovito djelovanje čaja maslinova lišća danas je i znanstveno potvrđeno pa se stoga njegova uporaba u svijetu sve više povećava.

Pripremanje čaja od lista masline

Kako bi se spojevi sa ljekovitim djelovanjem očuvali u što većoj količini pri pripravljanju čaja od maslinova lišća potrebno je pridržavati se određenih pravila. Ujedno, kako bi se izbjegle prethodno spomenute popratne pojave, navest će se dnevna doza čaja (preporučljiva za odraslu osobu).

Prokuhajte oko 2 do 2 i pol dl vode. Dok voda još vrije, dodajte oko 10 g sušenog lišća masline (samog ili u kombinaciji s drugim vrstama čajeva). Odmah nakon što ste dobro promiješali, smanjite grijanje. Ostavite neka lagano vrije oko 2 do 3 minute, zatim poklopite posudu i ostavite da odstoji dodatnih 10-ak minuta. Tekućinu (čaj) procijedite, tj. uklonite lišće. Čaj možete piti bilo da je vruć ili hladan, ali pritom pokušajte izbjegavati duže stajanje ili ponovno grijanje.
avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

MASLINA (Olea europaea)

Postaj  lakky on uto 1 oľu - 22:46


Maslina, plod na stablu
Foto: Lakky, 08.2008MASLINA
Olea europaea var. - sativa - oleaster L.
Familiae Oleaceae
Porodica Maslinke

Ljekarnički naziv Oleum Olivarum

Prirodni je: antiarterosklerotik, antibakterik, antidot, antikarcinom, antioksidans, antipiretik, antispazmatik, detoksikant, holagog, holecistokinetik, holeretik, kozmetik, laksativ, sedativ

Druga imena. Maslica, maslinka, olika, oljika, ulika, uljika, uljenka.

Strani nazivi. Engleski - Common Olive, Olive, Olive Tree; francuski - Olivier; njemački - Olive, Olbaum, Olivenbaum; slovenski - divlja oljka, oljka; srpski - maslina; talijanski - Olivo.

Iz povijesti. Maslinova grančica je simbol mira - poretka - blagostanja, još iz vremena koje opisuje Biblija - golubica u kljunu donosi nakon općeg potopa Noi grančicu masline kao znak da se voda počela povlačiti.

Ljekovitost masline poznata je još od 4000. godine prije rođenja Isusa Krista, u Grčkoj (božica Atena), u Egiptu (božica Izis), Maloj Aziji i u Rimljana.

Kao Sveto ulje cijenili su ga svi narodi Mediterana. U Bibliji uz vino, maslinovo drvo i ulje, spominje se na tisuće mjesta, a rabilo se je i kao sredstvo plaćanja u doba robne razmjene.

Smatra se da su Feničani maslinu prenijeli Grcima i Španjolcima, a Grci Talijanima. Židovi, prema biblijskim pričama Joatama, od svih plodova najviše vrednuju maslinu, smokvu i vinovu lozu.

U katoličkoj crkvi biskup na Veliki četvrtak posvećuje maslinovo ulje koje se rabi kod krštenja, Svete potvrde, zaređenja svećenika, biskupa, kao i za posljednju pomast.

Opis. Maslina je dugovječno stablo koje naraste i do 20 metara visine, većinom jako kvrgavo i izvijeno. Cvijet je bijeložućkast, ugodnog mirisa. Listovi su duguljasti, kožasti, tamnozelene boje s s gornje strane, a s donje srebrnasto-bijeli. Plod je jajolika koštunica od zelene do crvenkaste, zatvoreno-plave do crne boje. Brojne vrste, njih oko tisuću, ukazuju da se prilagođava klimi i vrsti tla.


Vrijeme cvatnje. Travanj - svibanj.

Miris i okus. Bez naročitog mirisa, a okus gorak i trpak.

Stanište. Raste na cijelom obalnom području, u vrtovima i maslinicima.

Branje i prerada. List (Olivae folium) u travnju, a plod (Olivae fructus) kad dozrije.

List beremo prije cvatnje i ujesen, nakon berbe plodova. Sušimo na toplom i zračnom mjestu u sjeni.

U ljekovite svrhe rabe se list i kora, te ulje masline.

Ljekoviti sadržaj. Ulje (Oleum olivae), nezasićene masne kiseline - oleinska 75%, linolinska 4-12%, i palmitoleinska, te zasićene masne kiseline - palmitinska 7-12%, stearinska 2-4%, miristinska, heptadekanska, arahinska, a od vitamina A, D, C, E, K, polifenoli, lecitin, kloro-fil i karoten (sprječava da ulje oksidira ili užegne), miristicin, skvanol, ksantofil.

Plod sadrži fosfor, sumpor, kalij, magnezij, kalcij, klor, željezo, bakar, mangan, flavonski hetorozid, saponozid, manitol 3%, tanin, šećer, smole fitosterol, te vitamine A, B, C i E.
List sadrži flavonske i druge heterozide, saponozide, manitole, pirogalne tanine, šećere, smole i fitosterole.


LJEKOVITO DJELOVANJE
U pučkoj medicini ljekovito djelovanje maslinovog ulja poznato je još u staro doba.

Ljekovito maslinovo ulje dobiva se takozvanim hladnim prešanjem dozrelih maslina ili, u našem narodu, u Dalmaciji "kroz vriću". Takvo prešanje ne oštećuje koštice masline.

Ulje dobiveno na ovaj način nazivamo djevičanskim uljem (extra vergine).

U pučkoj medicini se tako dobiveno ulje koristi za liječenje niza oboljenja.

Danas sa sigurnošću možemo reći da je maslinovo ulje jedan od vodećih zaštitnika ljudskog zdravlja, naročito ako ga stalno rabimo u prehrani.

Mediteranci koji od davnina konzumiraju maslinovo ulje imaju najniži postotak kardiovaskularnih oboljenja u Europi.
• Maslinovo ulje je izvrstan antioksidans koji sprječava sklerozu krvnih žila,
• u novije vrijeme dokazano je da polifenoli smanjuju rizik od nastanka arterioskleroze i raka.
• Žene koje konzumiraju maslinovo ulje smanjuju rizik od raka dojki za 45 posto!
• Maslinovo ulje je najbolji lijek za žuč, i ako se radi o slabom stvaranju žuči kao i o slabom otjecanju žuči.
• Uz ova ljekovita djelovanja ono utječe i na kontrakciju žuči, pa se to svojstvo koristi kod izbacivanja kamenca i pijeska iz žuči, a sprječava i nastanak žučnih kamenaca.


Maslinovo ulje je najbolji čuvar jetre, djeluje ljekovito na jetru dvojako: štiti je od otrova, a ujedno pojačava funkciju jetre.

Također je dobro za čišćenje crijeva kod djece, najbolji je laksativ, a ujedno ima dobar učinak u liječenju čira probavnih organa.

Protuotrovno djelovanje maslinovog ulja dolazi do izražaja kod liječenja trovanja nikotinom, alkoholom i hranom.

Uzimamo ga i kod drugih oboljenja kod kojih treba izvršiti detoksikaciju organizma terapijom maslinovim uljem.

Snižavanje tjelesne temperature s maslinovim uljem poznato je u pučkoj medicini te se primjenjuje kod oboljenja dišnih organa, tako da se prsa lagano namazu s maslinovim uljem.

• Za djecu, pogotovo slabašnu, nema boljeg lijeka od maslinovog ulja s medom i limunom, prije spavanja.
• Kod bronhitisa, kašlja, promuklosti, kod katara bronhija, angine uzimamo maslinovo ulje jer otklanja grčeve glatkih mišića, a pojačava iskašljavanje sluzi.
• Djeluje i antibaktericidno, tj. sprječava razvoj bakterija.
• Maslinovo ulje djeluje i na sam tok oboljenja kao što je npr. malarija, ali ga je bolje uzimati kao preventivu protiv malarije.

• Ulje od maslina jača vid.• Za starije ljude ulje od maslina je od vitalnog značenja stoga se preporučuje svakodnevno uzimanje u raznim jelima, salatama ili u terapijama s maslinovim uljem.
• Maslinovo ulje koristi se kod opekotina,
• kod raznih kožnih oboljenja,
• i za razne relaksirajuće masaže tijela.
• U dijeti kod povećane masnoće u krvi koristi se maslinovo ulje koje ima 77% nezasićenih masnih kiselina a one snižavaju vrijednosti kolesterola, i to LDL "lošeg" kolesterola, a štite "dobar" - HDL kolesterol.

Plodovi masline ili kako se u Primorju nazivaju ulike, izvrsna su hrana, a preporučam ih i svim ljubiteljima dobre kapljice: neka prije aperitiva pojedu par maslina!

Listovi i kora masline koriste se kao ekstrakt ili čaj za sniženje krvnog tlaka, jer imaju svojstvo širenja krvnih žila. Kora korijena masline rabi se kod groznica za snižavanje temperature.

Od ogromnog je značenja kod niza oboljenja, kao što su arterioskleroza i visoki tlak.

Maslinovo je ulje na prvom mjestu sa 7% zasićenih masnih kiselina znatno kvalitetnije od kukuruznog ulja s 50%, te ulja suncokreta sa 65% zasićenih masnih kiselina.

Danas se na tržištu mogu naći, od kvalitetnijih prema manje kvalitetnima: extra vergine - olio extra vergine d'oliva, koje se dobiva iz prvog prešanja, a kiselost mu je do 1%, zatim vergine -olio vergine d' oliva, dobiva se iz prvog prešanja, ali mu je kiselost veća, te maslinovo ulje - olio d' oliva dobiva se od mješavine rafiniranih ulja i male količine extra vergine ulja koje mu poboljšava okus i boju.

Šansa ulje - olio di šansa, dobiva se kemijskom ekstrakcijom iz krutih ostataka nakon prešanja, loše je kvalitete i uglavnom se rabi za razna prženja i pečenja.

UPORABA MASLINOVOG ULJA U LIJEČENJU
Kao dobar antioksidans maslinovo ulje u ishrani djeluje kao prirodno sredstvo za očuvanje zdravlja, te pomaže:
• u preventivi protiv raka dojke (u prehrani koristiti isključivo maslinovo ulje),
• kod katara bronhija, promuklosti, kašlja, angine (10-15 kapi na kocki šećera ili s medom, tri puta na dan prije jela),
• kod zaraznih bolesti (po dvije čajne žličice dnevno dva puta prije jela, radi jačanja),
• kod žučnog napada (po 1-2 dl, svaka tri sata),
• kod visokog tlaka i malarije (i do četiri puta na dan),
• protiv rahitisa (davati djetetu po 1 čajnu žličicu poslije jela),
• kod napada u predjelu jetre (1-2 žlice s malo limuna prije jela),
• za izbacivanje žučnih kamenaca (uzimati tri do četiri dana uzastopno po 2 žlice ulja prije spavanja),
• protiv hemoroida (uzimati kroz duže vrijeme, ujutro i navečer po 1 žlicu maslinovog ulja),
• za jačanje djece i kao dobra preventiva (uzimati 1 žličicu ulja s 1 žličicom meda i 1 žličicom soka limuna prije spavanja),
• kod dijabetesa (u prehrani),
• protiv zatvora (ujutro natašte i prije spavanja po 1 žlicu ulja),
• kod čira na želucu i dvanaesniku (1 žlicu ulja sa sokom od limuna natašte, kroz duže vrijeme),
• kod kožnih oboljenja (kupke s maslinovim uljem i razne masaže tijela kod mnogih oboljenja, masaže stopala s maslinovim uljem su izvanredne kod rekonvalescenata),
• kod alergije na pelud (mazati nosnice maslinovim uljem),
• kod bolnog uha (ukapati vruće maslinovo ulje),
• kod oboljenja krvnih žila (tri puta po jednu žličicu na dan),
• protiv starenja (u prehrani),
• kod povišenih masnoća u krvi (isključivo u prehrani).

KUĆNA BILJNA LJEKARNA

Čaj

protiv visokog tlaka
20 listova masline,
3 dl vode
Priprema. Listove masline kuhati u 3 dl vode sve dok voda ne ispari na 2 dl.
Uporaba. Piti čaj ujutro i navečer prije jela.


Napitak 1.

Za jačanje organizma
1 jušna žlica maslinovog ulja,
1 jušna žlica meda,
1 jušna žlica soka limuna
Priprema. Sastojke dobro pomiješati i izmiješati u tekuću kompaktnu masu.
Uporaba. Uzimati pola sata prije spavanja svaku večer kod slabosti organizma, nemoći, za brzo vraćanje snage.

Napitak 2.
protiv napada žučnog kamenca
2 dl maslinovog ulja,
0,5 g mentola,
1 žumanjak
Priprema. Sve sastojke dobro izmiješati.
Uporaba. Ovu smjesu popiti u nekoliko navrata u toku 4-5 sati.

Napitak 3.
protiv napada žučnog kamenca - drugi recept
1,5-4 dl maslinovog ulja,
0,15 dl konjaka ili rakije,
2 žumanjka,
0,25 g mentola ili 0,5 dl jakog čaja od metvice
Priprema. Sve sastojke dobro izmiješati.
Uporaba. Piti polovicu ujutro natašte i polovicu navečer prije spavanja,
a ako do napada ipak dođe popiti sve u toku 15-30 minuta.

Masline u octu
1 kg maslina,
1 dl octa i malo drvenog pepela
Priprema. Masline očistiti od peteljki i oprati. Svaku maslinu izbosti iglom te ih zaliti s litrom vode u kojoj smo prethodno razmutili drveni pepeo. Pustimo da odstoji sve dok masline ne omekšaju. Kad omekšaju, izvaditi ih, oprati u hladnoj vodi i staviti u staklenku. Prokuhanim octom zaliti masline i zatvoriti. Nakon dva tjedna mogu se jesti. Ovakvom načinu kiseljenja maslina možete po želji dodati i sol.

Masline u ulju
Priprema. Masline oprati i očistiti od peteljki. Svaku maslinu zarezati dvaput nožem. Staviti u vodu i dva puta na dan mijenjati vodu. Tako postupati tjedan dana. Poslije tog vremena izvaditi masline na pladanj i dobro ih posoliti. Pladanj staviti u pećnicu zagrijanu na 40°C da omekšaju. Omekšale masline staviti u staklenku i zaliti uljem.

Dobivanje ulja "kroz vriću"
Ubrane masline očiste se od peteljki, stave u vodu da prokuhaju par minuta, izvade iz vruće vode te pohrane u drvene kace da odstoje 12-14 dana. Oprati masline od plijesni i ponovno ih staviti da prokuhaju par minuta. Stavljati u zavezanu jutenu vreću, na posebne šuplje daske koje se stave iznad drvene kace. Gnječenjem ili hodanjem - gaženjem po vreći ulje se cijedi u kacu.

Čuvanje ulja.
Držati ga pohranjenog u zatvorenim tamnim bocama ili u odgovarajućoj ambalaži jer je ulje podložno oksidaciji; ne smije stajati na prohladnom mjestu jer se kristalizira. Rok uporabe takvog ulja je dvije godine. Ulje starenjem blijedi.

Kozmetika
U kozmetici maslinovo ulje ima zapaženo mjesto u izradi raznih kozmetičkih preparata, ali je najsnažnija njegova prirodna ljekovitost u čistom stanju u njezi kože.
Naročito je dobro za sunčanje, te za čišćenje kože lica (hranjenje, ljepota tena).


Ulje za sunčanje

2 dl maslinovog ulja,
1 dl ulja gospine trave (kantariona),
2 dl morske vode
Priprema. Pomiješati sastojke tako da se u bocu od pola litre ulije najprije maslinovo ulje,
ulje gospine trave i dobro pomiješa. Dolaskom na more u ostatak boce ulije se morska voda i dobro promućka.
Uporaba. Maže se cijelo tijelo, a naročito nos i ramena. Prilikom mazanja potrebno je ulje što bolje utrljati.
Ulje od maslina ima prirodni zaštitni faktor 20, a s dodatkom morske vode koja i sama reflektira sunčeve zrake, zaštita se povećava.
Osobe koje su jako osjetljive na sunčeve zrake neka uzimaju ovo ulje bez dodatka ulja od gospine trave.
Preporučam ovu recepturu svim osobama koje žele imati tamniju kožu na prirodan način.


Maska za lice

1 jušna žlica maslinovog ulja,
1 jušna žlica meda,
1 žumanjak,
1 jušna žlica soka limuna
Priprema. Sve sastojke dobro promiješati i kistom nanositi na lice i vrat.
Kod masne kože umjesto maslinovog ulja dodaje se sok limuna, a kod suhe kože ne stavlja sok limuna.
Uporaba. Držati masku oko pola sata i isprati mlakom vodom ili blagim čajem od kamilice.


Masaža
Prema starim zapisima, ljekovite masaže tijela spominju se još par tisuća godina prije rođenja Krista. Uz maslinovo ulje spominje se i ulje sezama koje se i danas u masaži najviše rabi. Želim istaknuti veliku ulogu masiranja cijelog tijela, posebice tabana (refleksoterapija) potvrđenu vlastitim iskustvom. Intuitivna masaža tabana najbolji je lijek za lagane depresije, neuroze ili slabu kondiciju. Preporučuje se svim rekonvalescentima, starijim osobama koje se ne mogu kretati, kao i za kurativnu terapiju u liječenju lakših i težih oboljenja.


Iz starih zapisa:• "Olivantibus lex antiquissima fuit, oleam ne stringito, neve verberato" što u prijevodu znači "masline neka se ne tresu i ne mlate".
• Škorpionovo ulje - priprema se tako da se živi škorpion stavi u bocu i prelije maslinovim uljem. Smatra se da škorpion ispusti otrov te se tim uljem kao protuotrovom pomagalo kod liječenja ujeda zmija, škorpiona i bijesnog psa.
• Maslinovo ulje što ga biskup posvećuje na Veliki četvrtak, rabi se kod krštenja, potvrde, zaređenja svećenika i biskupa, kod posvećenja crkve i oltara, a naročito kod posljednje pomasti (od kolijevke pa do groba).
• U Vječnom svjetlu pred Svetohraništem gori čisto maslinovo ulje.
• Demokrit, grčki filozof koji je živio više od sto godina znao je odgovoriti na upit kako dugo živjeti i očuvati dobro zdravlje: "medom se treba mazati iznutra, a izvana s uljem".
• Cvalo van ulje i čenica, a dičice, koliko će dragi Bog!

Ljekovita uporaba masline kod kliničkih oboljenja:
- akne,
- alergija,
- angina,
- arterioskleroza,
- ascites,
- bronhitis,
- čir na želucu, dvanaesniku ili na crijevima,
- dermatitis,
- dijabetes,
- hepatitis,
- hemoroidi,
- hipertenzija,
- hiperaciditet,
- gastroenteritis,
- jetrena oboljenja (insuficijencija jetre, ciroza, ascites),
- karcinom dojki,
- kozmetika lica i tijela,
- konstipacije,
- katar bronhija, grla,
- želuca i crijeva,
- laringitis,
- laksativ,
- malarija,
- novotvorine,
- otitis,
- rinitis,
- rahitis,
- razni tumori,
- žučna oboljenja, (slabo stvaranje žuči kao i pojačano izlučivanje žuči, za izbacivanje pijeska i kamenca iz žuči,
- protiv stvaranja žučnih kamenaca).Ovaj članak prenesen je iz knjige "Kućna biljna ljekarna" koju je izdala izdavačka kuća Adamić iz Rijeke! Autor teksta je homeopata Ivan Lesinger - lesinw@yahoo.com
Priredio i prenio na "Domaću biljnu ljekarnu" Lakky, 01.03.2011.
Kontakt adresa: lakky@gmail.com
avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.