Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

JELA (Abies alba)

Go down

JELA (Abies alba)

Postaj  lakky on sri 16 oľu - 22:06


Jela, grančica prije cvatnje
Foto Lakky, 12.03.2011


JELA - Abies alba

Mili. SMREKA - Picea exelsa Link.

Jela/smreka nosi u sebi šarm božićnih blagdana s bijelim snijegom kao ukrasom, ponoćnom misom, zvončićima i darovima. Nekada, doduše, nije bilo baš velikih darova, ali bili su darovani od srca. Prisjetite li se ikada kolikom vas je radošću ispunjavala lutka ili neka druga igračka?

Možete li ponovno doživjeti tu radost?

Jela/smreka simbol su vječne povezanosti čovjeka i biljaka, pokazuju mirnu snagu i plemenitost, griju nas i štite. Ljeti nam njezine bujne krošnje pružaju hladovinu, a zimi sigurni zaklon. Osim toga, valja dodati da nas i liječe.

Mladi izdanci, smole i esencija koja se od njih dobivaju posjeduju mnoge vrijedne osobine. One su se koristile još od davnine, a i danas ih ubrajamo među dragocjena fitoterapeutska sredstva.

Jele/smreke čine prostrane šume, te su osobito važne za naše gospodarstvo. Drvo je obično mekano i veoma često s mnogo smole. Služi za ogrijev, gradu, u stolariji i sl.

Sve su četinjače (mamutovac, cedar, jela, bor, smreka, borovica obična) više ili manje, podjednako ljekovite.

VRIJEME CVJETANJA
Jela i smreka cvjetaju u svibnju, dok je vrijeme sazrijevanja sjemena u rujnu i listopadu.

STANIŠTA
Smreka i jela su šumsko drveće europskog područja. Smreka uspijeva na planinama sve do granica šumskog područja, dok jela više voli duboke ravnice i sjenovite, vlažne šume.

LJEKOVITI DIJELOVI BILJKE
X drvo
X smola
X iglice (lišće)
X mladi izdanci
X iverje mladih grana
X češeri (plodovi)
X pupovi jele
X smrekov ekstrakt

Smrekove se grančice skupljaju u proljeće.

Skupljamo mlade pupoljke kad su najmekši i puni svježe smole. Smrekova smola najvrjednija je u proljeće. Zarežite deblo da biste skupili kapi smole. Upotrijebiti je treba odmah.

Iverje mladih grana skuplja se u svibnju i lipnju.

LJEKOVITE I DJELOTVORNE TVARI
Smrekine i jeline iglice sadrže mnogo vitamina C. Stoje zima hladnija, iglice ga sadrže više.

Glavni sastavni dijelovi smole su terpentin, kalofonij i katran. Terpentin sadrži oko 15-20% eteričnog ulja i oko 70% čiste smole. Mladi izdanci i potpuno izrasle iglice dugim stajanjem gube relativno visok postotak vitamina C.

LJEKOVITO DJELOVANJE
Zrak u crnogoričnim šumama izliječio je pluća mnogih bolesnika koji su ga šećući šumom duboko udisali. Košarice svježih grančica u spavaonici (mijenjati grančice svakih dva sata) uvelike olakšavaju disanje plućnim bolesnicima.

Pri skupljanju iglica treba paziti da se iglice ne zamijene s veoma otrovnim iglicama tise (Taxus baceata).

Osim crvenih, sočnih plodova i mnogo svjetlijeg naličja iglica, tisa se odjele razlikuje i po tome što je jedina naša četinjača bez smole.

Od velikog je značenja za liječenje i primjena TERPENTINSKOG ULJA.
To ulje djeluje nadražajno ako se nanosi na neozlijeđenu kožu. Povisuje kolanje krvi u koži, pa može čak izazvati upale i stvaranje mjehura na koži. U tom smislu može se terpentinsko ulje primijeniti za pojačanje optoka krvi u koži s odgovarajućim dubinskim djelovanjem. S obzorom da djelovanje na koži nije samo nadražajuće, nego i ljekovito, to se sredstvo za masažu koje sadrži terpentinsko ulje primjenjuje i za suzbijanje bolnog i kroničnog reumatizma mišića, upale zglobova i tetiva, za otklanjanje nakupljene tekućine u tkivu kože (edema) koji nastaje zastojem optoka krvi.

Terpentinsko ulje može se primijeniti za liječenje mjehura na koži. Dospije li terpentin ispod kože, tada se stvaraju lokalne upale koje razaraju tkivo. Kod procesa otrovanja krvi, kao i kod gnojnih infekcija, ubrizgava se terpentin ispod kože jer sprječava širenje uzročnika bolesti.

Kod unutarnje primjene terpentinskog ulja, odnosno preparata koji sadrže terpentinsko ulje, ono pospješuje protok krvi sluznice želuca i crijeva i pobuđuje aktivnost žuči i bubrega.

Preparati koji sadrže terpentinsko ulje preporučuju se, također, za:
- inhalaciju kod oboljenja organa za disanje:
- kroničnih gnojnih oboljenja dišnih putova,
- bronhijalnog katara,
- bronhitisa,
- infekcijskih razaranja plućnog tkiva (plućna gangrena) i
- plućne tuberkuloze, ako se kod plućne tuberkuloze ne radi o već uznapredovalom fibroznom procesu bolesti.

Terpentinsko ulje ima veliku primjenu kod kupelji u obliku ekstrakta za kupelji koji pojačavaju optok krvi u organizmu.

Kupelji od SMREKOVIH IGLICA možete sami prirediti tako da vodi za kupanje dodate procijeđen lagani uvarak od šake iglica smreke, jele ili bora, njihovih zelenih češera ili vršaka grančica.

ULJE OD JELE osvježava, dezinficira i izvrsni je antiseptik.
Liječi
- gripu,
- astmu,
- bronhitis,
- kašalj,
- cirkulaciju,
- upale mjehura,
- proširene vene i
- olakšava menopauzu.

KATRAN OD JELE služi
- protiv prhuti,
- za bolji rast kose,
- za jačanje korijena kose i
- protiv opadanja kose.

LJEKOVITI PRIPRAVCI

ČAJNI OPARAK: Mladi pupovi, odnosno mlade iglice i izdanci preliju se vrućom, ali ne ključalom vodom i ostave 5 do 10 minuta.

Ovaj čaj se pije topao s medom PROTIV KAŠLJA, KATARA i GRIPE.

Ako se topao čaj pije u krevetu, on djeluje na jače IZLUČIVANJE ZNOJA.

Čaj, nadalje, pokazuje vrlo dobre učinke i kod tzv. PROLJETNOG UMORA, pojave koja dolazi izmakom zime i početkom proljeća, a uzrokovana je pomanjkanjem vitamina C.
U to vrijeme, kad još nema svježeg voća i povrća kojima bi tijelu pribavili potreban vitamina C, već tjeraju mladi izdanci četinjača, pa se redovitim uzimanjem čaja od mladih izdanaka s uspjehom može suzbiti proljetni umor.

I ostale bolesti, nastale pomanjkanjem osnovnih tvari potrebnih organizmu, kao
KRVARENJE ZUBNOG MESA, SKORBUT, AKUTNI RAHITIS kod male djece nestaju ako se taj čaj redovito pije. Za istu namjenu možemo priprimiti i sljedeći

C-VITAMINSKI NAPITAK od iglica smreke, jele ili bora. Svježe grančice dobro oprati, a potom potopiti 2 -3 minute u vrućoj vodi. Škarama izrezati 500 g iglica na komadiće duge oko pola cm te ih odmah staviti u posudu s malo vode, jer prerezane odmah oksidiraju i brzo gube vitamin C. Iglice dobro zgnječiti žlicom te dodati ostatak od 1,5 1 prokuhane, hladne vode. Dodati žličicu limunske kiseline ili vinskog octa, kako bi se iz iglica izvuklo što više vitamina. Pokriveno ostaviti da odstoji 5-6 sati, uz povremeno miješanje, a potom napitak procijediti ili oprezno odlijati. Po pola litre napitka, zaslađenog s malo šećera ili meda, uzimati tijekom dana. Nakon tri dana napitak postaje bezvrijedan pa treba pripremiti novi.

SIRUP VRŠKOVA JELE odlično je sredstvo za liječenje PREHLADE ili BRONHITISA, TUBERKULOZE PLUĆA ili TEŠKOG DISANJA. Sirup se priprema tako da se rano u proljeće skupi nekoliko kilograma mladih izdanaka ili pupova od smreke, jele ili bora ili svih triju. Na tu se količinu nalije toliko vode da izdanci budu dobro pokriveni. Čitava se količina ugrije na laganoj vatri, po mogućnosti brzo i uza stalno miješanje, dok ne nastane gusta kaša. Tada se za svaki kilogram izdanaka doda 1/4 kg crvenog ulja, 1/4 kg kandis-šećera i 1/4 kg meda pa se sve još jednom dobro promiješa, dok ne nastane masa poput sirupa. Sirup se napuni u staklenke sa širokim grlom, najbolje one koje se upotrebljavaju za zimsko spremanje voća i povrća, dobro se zatvore i čuvaju na hladnom, tamnom i suhom mjestu.


U liječenju UPALE MOKRAĆNOG MJEHURA pomoći će i sljedeći čaj od vrškova smreke: 25 g vrškova stavimo u 3 litre vode i pustimo močiti 2 sata. Od te tekućine treba piti 4 šalice dnevno.

Simptome UPALE GRLA su promuklost sve do gubitka glasa, iskašljavanje, neugodno grebanje u grlu, bol koja peče u području grla kao i osjećaj suhoće te mučni napadaji kašlja. Prašnjav i suhi zrak, pare i plinovi s tvarima koje djeluju nadražujuće potiču oboljenja dišnih putova, pa i grla. Kao pomoć poslužit će nam inhalacije. Iglice smreke ili bora stavimo u 2 l vruće vode i 10 -15 minuta, ispod velikog ručnika, udisati nastale pare. Osim inhalacije, koristiti i čaj od jelova lišća za grgljanje. U litru vode staviti 4-5 žlica jelova lišća i ostaviti sat-dva močiti. Zatim 5 minuta kuhati i ostaviti poklopljeno 10 minuta. Nakon toga ocijediti i tom vodom ispirati grlo, a topao list iz procijeđenog čaja staviti na bolno grlo. To ponavljati nakoliko dana svako jutro i večer.

SMREKOVE KUPKE se sastoje iz 150-200 g smrekova ekstrakta (Extractum Pini) za jednu kadu. U smrekovom ekstraktu nalazi se: eterično ulje, trpentinsko ulje, trijeslovina, smola i biljna kiselina. Ovakva kupelj djeluje UMIRUJUĆE PRIJE SPAVANJA. Te su kupelji dobre i za rekovalescente.

Kod bolesti ZGLOBOVA I KRALJEŽNICE koristiti kupke od smreke i paprati. Izmiješati jednake dijelove grančica s listovima smreke i korijena paprati. Na 5 litara hladne vode staviti 200 g suhe ili svježe mješavine i ostaviti 12 sati. Zatim ugrijati i izliti u već pripremljenu toplu vodu za kupanje. U kadi ostati 20 minuta, bez prethodnog brisanja leći u krevet, dobro se pokriti i preznojiti. U krevetu ostati 1-2 sata. Kupke raditi ukupno 30-50 puta, svaki drugi dan.

Za UMORNE NOGE korisna je kupka od smrekinih šišarki. Usitnjenih 6 žlica šišarki kuha se 10 minuta u 3 litre vode. U toj vodi kupaju se noge svaku večer prije spavanja 15 minuta.

SMOLA
FURUNKUL (čir potkožnjak) nastaje kao infekcija korijena dlake i okolnog tkiva djelovanjem mikroba. Da bi ubrzali rastvaranje gnojnog "čepa" primijenite zavoj od jeline smole.

Za PROLJETNU KURU progutajte svakog dana kuglicu čiste jeline smole veličine suze. Kura traje 7 dana.

Pilule od smole protv bolesti MOKRAĆNOG SUSTAVA: pomiješajte 3 žlice smole i 6 člica sladića u prahu; sve zajedno dobro izmijesite i svakog dana uzimite pilulu veličine zrna kave.
ČLANAK O JELI PRONAĐEN JE NA JEDNOM STAROM KALENDARU BEZ DA JE
OZNAČEN AUTOR ISTOG!
Pripremio i prenio Lakky, 16.03.2011.
Kontakt adresa: lakky63@gmail.com
avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.