Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

HRAST (Quercus robur L.)

Go down

HRAST (Quercus robur L.)

Postaj  lakky on sri 6 tra - 20:17


Hrast,grafički prikaz
Foto: posuđeno sa Wikipedije  

HRAST LUŽNJAK - Quercus penduculata EHRH. (Sinonim: Quercus robur L.)
HRAST KITNJAK - Quercus sessiliflora SALISB. (Sinonim: Quercus sessilis EHRH.).


Od davnine je hrast ili dub svojim snažnim i dostojanstvenim izgledom, svojim gorostasnim rastom i visokom starošću, koju postiže, kako se procjenjuje i do 2.000 godina, ulijevao strah i poštovanje svim narodima gdje je bio poznat.

Prastari je običaj bio, da se bogovima podižu žrtvenici u sjeni samoniklog drveća, u vjeri, da božanstva stanuju u sjeni tog drveća ili u njegovoj krošnji, čiji se šum oduvijek činio ljudima tajanstven.

Stari su Slaveni, kao i većina Indoevropljana, također poštovali hrast.

Slaveni su sadili drveće i na grobovima, vjerojatno da time označe nastavak života i nakon smrti. Prednost su u tu svrhu davali hrastu. Osim toga, hrast ima vrlo duboko korijenje pa se smatra da zbog toga grom u njega češće udara nego u drugo drveće. To svojstvo bilo je razlog daje kod starih Slavena hrast bio posvećen onom koji upravlja munjama i gromovima, gromovniku Perunu. Slavonija je oduvijek obilovala šumama hrasta lužnjaka, u kojima je obitavala kuna, čije je krzno svojedobno služilo kao plaćevno sredstvo.


Među prvu uporabu starih šuma hrasta lužnjaka - osim pašarenja, žirenja i pepeljarenja - spada izgradnja nastambi domaćih žitelja, od kojih se posebno ističu drvene kuće autohtone arhitekture. Te su kuće bile vrlo udobne i lijepe, što svjedoči nekoliko starih drvenih kuća, koje su sačuvale identitet hrvatske arhitekture.

VRIJEME CVJETANJA
Travanj i lipanj.


STANIŠTE
Najznačajnije su dvije vrste hrasta:

HRAST KITNJAK I HRAST LUŽNJAK. Obje se vrst ubrajaju u europska šumska drveća. Dok hrast lužnjak daje prednost nizinama, hrast kitnjak voli više položaje, no unatoč tome se jedna i druga vrsta hrasta često pojavljuju i na istom staništu. Kao ljekovite biljke, obje su vrste jednako vrijedne.

LJEKOVITE I DJELOTVORNE TVARI
Bogato ljekovito područje primjene imaju prije svega sastavni dijelovi hrasta, koji sadrži tanin i kvercitansku kiselinu. Hrast također sadrži trijeslovine, no njezin najveći postotak je u hrastovoj kori. Zbog toga je kora hrasta opora i stezljiva, dok uopće ne sadrži škrob, pa za životinje ne predstavlja vrijednu hranu.

Kora se skuplja u rano proljeće, prije nego drvo prelista. Puno je kvalitetnija i bogatija ljekovitim tvarima mlada kora. U mladoj, svježoj kori ima više od 20% hrastova tanina (Acidum quercitanicum), kojeg u staroj kori ima 5-10%, zatim galne kiseline, elagne, floroglucinola, taninskog crvenila, flobena, 5-6% gume, pa masti, smole te pektinskih tvari.

Za potrebe farmaceutske industrije uzgajaju se hrastovi nasadi koji se svakih nekoliko godina porezu. Kora s takvih mladih stabala ima lijepu, sjajnu površinu.

Osušena droga ima karakterističan miris i gorko-trpak okus. Sami nikada ne smijemo uništavati mlada hrastova stabla jer vrlo sporo rastu. Drogu kupujemo u ljekarni. Suha kora lijepe je žućkaste boje. Ona mora dati po farmakopeji najmanje 10% alkoholnog ekstrakta, koji se uglavnom sastoji od trijeslovine.

Žir sadrži oko 30% škroba, 6-8 % tanina, mast, šećer, kvercitin, limunsku kiselinu i fosfor.

Galna trijeslovina, tanin (Acidum tannicum) koja je u našoj farmakopeji oficijalna, ne dolazi u hrastovoj kori, nego u kitajskim šiškama. pa se odatle i dobiva.

LJEKOVITI DIJELOVI BILJKE
X hrastova kora
X hrastov žir
X mladi listovi
X kora mladih grana i izdanaka
X šišarka
X hrastovi pupoljci
X vrhovi grančica
X mahovina
X hrastov korijen

LJEKOVITO DJELOVANJE
Hrastovi, zbog bogatstva taninom, imaju to svojstvo da zaustavljaju krvarenje i stežu tkiva oštećena raznim povredama. Preporučujemo ih, stoga, u unutarnjoj primjeni (s više pažnje) ili vanjskoj (s više slobode u količinama) kod krvarenja (iz nosa, kod porezotina itd.), za liječenje čireva, krvavih ispljuvaka, krvave mokraće, bijelog pranja, obilnih menstruacija, hemeroida, nemogućnosti zadržavanja mokraće, proljeva, proširenih vena, ekcema, krvarenja iz desni itd.
Čaj od hrastove kore veže otrove i na taj način pročišćuje tijelo.

LJEKOVITI PRIPRAVCI

HRASTOVA KORA
Čaj: Jednu veliku žlicu hrastove kore kuhamo 10 minuta u 1/2 1 vode.
Taj čaj pijemo tijekom dana kao lijek PROTIV KRVARENJA, ŽELUČANOG I CRIJEVNOG KATARA, UJEDA ZMIJA I OTROVNIH INSEKATA.

Protiv KRONIČNIH PROLJEVA možemo pripremiti čaj i na sljedeći način: jednu jušnu žlicu hrastove kore (najbolje svježe) staviti u 2 šalice hladne vode. Ugrijati do ključanja, ostaviti 5 minuta i procijediti, te piti tijekom dana.
Ovako pripremljen čaj koristi i u liječenju nekontroliranog mokrenja.

Čaj: Kod krvavog ispljuvka ili krvave stolice koristan je slijedeći čaj: veliku žlicu kore od hrasta stavimo u litru vode te kuhamo pet do deset minuta, čaj pijemo s mlijekom, bez šećera.

Čaj PROTIV MAMURLUKA: veliku žlicu kore kuhamo 5-10 minuta u litri vode. Pijemo s mlijekom, bez šećera.

Kod DOJENAČKOG EKCEMA (neurodermitisa) korisno je ispirati bolna mjesta nekoliko puta dnevno čajem od 200 g kore hrasta koju smo stavili u 3 litre hladne vode, te nakon 12 sati podgrijali i procijedili.

Kod TROVANJA OTROVNOM BILJKOM ILI GLJIVAMA, šaku mlade hrastove kore skuhati u litri mlijeka. To se pije dok ne nastupi povraćanje.
Ako se upotrijebi na vrijeme, dok se još otrov ne nalazi u krvi, to je siguran
protuotrov.

ČAJNA MJEŠAVINA KOD KATARA ŽELUCA I CRIJEVA:
hrastova kora (Quercus cortex) - 20 g    
odoljenov korijen (Valerianae radix) - 20 g
sljezov korijen (Althaea radix) - 20 g
plod borovnice (Mvrtilli fructus) - 20 g
cvijet kamilice (Chamomillae flos) - 40 g
Od dviju čajnih žlica mješavine spravljamo oparak i pijemo po 3 šalice dnevno.

Može se, također, skuhati čaj od hrastove kore (40 g sa 1 velikom žlicom meda) u trajanju od 20 minuta, u polovici vode i polovici vina (2,5 dl), odnosno u bevandi.
Svakih 15 ili 30 minuta pije se gutljaj tog čaja, koji vrlo povoljno DJELUJE NA SRCE JAČAJUĆI GA, ZAUSTAVLJA KRVARENJE iz crijeva, pluća, maternice, hemeroida, fistula, a liječi od PREHLADE MOKRAĆNOG MJEHURA i od GROZNICE.

Protiv ŽVALA korisno je sitno isjeckati i istucati hrastovu koru s grana debehh kao ruka i stavljati na žvale tri puta dnevno.

Kod bolesnika oboljelih od REUME, blagotvorno će djelovati kupke od hrastove kore: 1 kg sitno isjeckane hrastove kore kuhati 1 sat poklopljeno, procijediti i staviti u kadu. Tako se kupati svaki drugi dan.
Takva kupka koristi i oboljelima od ŽELUČANIH I CRIJEVNIH ČIREVA.

Kod PROMUKLOSTI: hrastovoj kori treba ostrugati vanjski dio, 35 dkg staviti u pola litre vode i kuhati 20 minuta. Ocijediti i tom tekućinom ispirati grlo. Vrijedi samo srednja kora.

Hrastova kora je odlično sredstvo PROTIV ZNOJENJA NOGU: 8 velikih žlica usitnjene kore kuha se četvrt sata u litri vode. Tada se ocijedi i nekoliko se večeri peru noge u toj vodi.

Ako imate RASPUCANU, UPALJENU KOŽU koristite za ispirati oparkom od hrastove kore, arnike i maslačkova korijena. Osam žlica mješavine prelijemo sa dvije litre kipuće vode te ostavimo stajati 15 minuta. Ispiremo dva puta na dan.

NATEČENE NOGE liječi mješavina čaja od jednakih dijelova kore, pelina i poljske preslice. Tu mješavinu poparimo šalicom kipuće vode i pijemo po žlicu

Kupelj od hrastove kore pomaže i kod ozeblina na nogama.

Za olakšanje tegoba kod KURJEG OKA pomoći će ispiranje s oparkom hrastove kore.

VRUĆI OBLOG od hrastove kore liječi stare ozlijede, istegnuća, bolove u mišićima, neuralgije, grčeve, kronične upale i kožne probleme. U dovoljno vrući biljni oparak ili uvarak namočimo lanenu ili pamučnu tkaninu, iscijedimo je te stavimo na bolno mjesto. Oblog dobro pokrijemo kako bismo sačuvali toplinu. Kad se ohladi, zamijenimo ga drugim oblogom, a postupak ponavljamo najmanje 2 sata.

TINKTURA protiv groznice, bolesti jetre, proljeva, kamenca žučnog mjehura i bubrega, i protiv grčeva koji oni izazivaju:
Priprema se prema propisima farmakopeje!
Uzimati 10-20 kapi u malo vode tri puta dnevno prije jela.

PROTIV PREKOMJERNOG IZLUČIVANJA SLINE moče se na gornje opisani način, uz hrastovu koru primiješati borovičine bobice, kičica, orahovi listovi, poljska preslica i rosopas. Uzimati najviše 20 kapi. 4-5 puta na dan. Hrastova kora se može usitniti te se koristiti i kao PRASAK te se uzimati po dvije žlice praška s medom.

LIŠĆE
Čaj od mladog hrastova lišća preporučuje se slabim ljudima, rekonvalescentima, tuberkuloznim bolesnicima i bolesnicima koji boluju od srčane bolesti.

Čaj: Jednu čajnu žlicu hrastova lišća prelijemo šalicom vrele vode i ostavimo 10 minuta. Dnevno se piju 2 šalice, tijekom tri tjedna, kao izvanredan lijek kod teških PROLJEVA, KRVARENJA, osobito unutarnjeg te kod izbacivanja krvi i sluzi.

Starije i onemoćale osobe okrijepit će se čajem pripremljenim od sljedeće mješavine:
- po 20 g hrastovih listova,
- ječmene slame,
- petoprste steže,
- cvjetova kuniće i
- 10 g odoljena.


Hrastovi listovi u vinu: jednu veliku žlicu samljevenih hrastovih listova prelijemo litrom vina i pustimo odstajati 48 sati; grgljanjem liječimo ANGINU, te druge bolesti u GRLU ili VRATU.

Lišće kuhano s pola vode i pola octa liječi od ZUBOBOLJE: to treba držati u ustima, na bolesnom zubu.

ŽIR
Hrastov plod, žir ili želud dugoljasti je orah, koji sjedi u zelenoj kapici (cupula).

U žiru ima također trijeslovine, pa se upotrebljava u farmaciji. Odstranivši glatko, smeđe, lomljivi usplođe, dolazimo do sjemenke. Ona se ispod svoje lupine sastoji od dva debela kotiledona, a sadrži uz trijeslovinu još i škrob, šećer, masti i fosfate.

KAVA OD ŽIRA: U jesen, kad je žir zreo i , kada sam otpadne sa stabla, skuplja se, oljušti i izreže na komadiće veličine kavenog zrna i lagano prži na laganoj vatri. Čuvanje prženog žira najbolje je u tamnim i dobro zatvorenim staklenim posudama.

Žir ne treba prije prženja popariti kuhanom vodom da bi mu se na taj način oduzela gorčina, jer se pri tome gubi karakterističan okus hranjive i ljekovite tvari.

Žir, naime, sadrži osim tanina i velike količine škroba, šećera, bjelančevina i masti.
Usitnjeni Žir prži se kao i kava, ali toliko da postane smeđ, jer prejako prženi žir gubi okus i ljekovitost. Žir se ne melje nego se u mužaru usitni u grubi prah.

Usitnjavanje u mužaru treba obaviti neposredno nakon prženja, jer žir uskoro postaje žilav. Ovako pripremljeni žir stavi se u vruću vodu, kuha oko 10 minuta, procijedi i pomiješa sa šećerom, a tek na kraju s mlijekom.

Kava od žira preporučuje se osobito kod engleske bolesti djece (rahitis), kod škrofuloze, grize i bolesti mokraćnog mjehura. Sve osobe koje naginju prekomjernoj mršavosti, otjecanju žlijezda, ekcemima i očnom kataru, trebali bi najmanje 1- 2 puta tjedno redovito piti kavu od žira. Poboljšanje nastupa vrlo brzo. Kod opisanih bolesti preporuča se češća uporaba kave od žira.

Kao pomoć u liječenju od crijevnog ili trbušnog tifusa, ako bolesnik ima PROLJEV, pomoći će kava od žira.

ŽIROVA TEKUĆINA protiv oboljenja SLEZENE: zrelom se žiru skine ljuska i fino nastruže nožem. Ta žirova strugotina stavi se 1 dan močiti u trostruku količinu rakije i nakon toga procijedi. Od toga se uzima 3 puta dnevno po 2 čajne žlice. Ovaj rastvor cijenjen je u pučkoj medicini kao dobro sredstvo za liječenje vodene bolesti kod alkoholičara koji su oboljeli na slezenu i bubrege.

ŠIŠARKEŠišarke nisu ništa drugo do izrasline na peteljkama i listovima hrasta, uzrokovane ubodom ose šiškarice. U prah smljevene šišarke posipaju se na rane koje krvare, pa će krvarenje uskoro prestati, jer bogati sadržaj tanina u šišarkama ima jaku moć stezanja.

Taj prah otklanja i odumrlo tkivo na starim ranama koje u tom slučaju zacjeljuju bez ožiljaka.

PROTIV JAKOG POVRAĆANJA kuhaju se šišarke pomiješane u 1/2 litre octa i 1/2 litre kišnice. U tu se tekućinu uroni tkanina, iscijedi i topla položi na želudac.

Hrastove šišarke (Galla quercina) daju također dekokt za vanjsku i unutarnju uporabu, koji je ne samo adstrigens, nego i on služi kao protuotrov kod trovanja teškim kovinama i alkaloidima. Od šišarki se pravi tinktura gallarum, a dobiva se i oficijalni tanin za grgljanje, ispiranje i pravljenje masti. Od tinkture gallarum uzima se po 20-40 kapi dva puta dnevno s vodom, prije jela.
Od 5 g praha samljevene šišarke, pomiješano sa 30 g svinjske masti, dobiva se mast ZA RANE NA KOZI.

PUPOVI
Kao korisno sredstvo za sprječavanje paradentoze koristimo 1 čajnu žlicu ekstrakta iz pupova hrasta.
Također je blagotvorno ispirati usta uvarkom od hrastovih pupova.

BILJNE ESENCIJE
Globalni povratak prirodi i traženju lijekova u njoj trend je koji već traje godinama. Upravo su tu svoje mjesto našle Bachove cvjetne kapi, biljne esencije nastale početkom XX. st. koje je otkrio britanski liječnik dr. EDWARD BACH. Tijekom svoje liječničke prakse prepoznao ja da osobnost pojedinca ima važniju ulogu za njegov tretman nego tjelesni simptomi. Ta spoznaja otvorila mu je putove prema novim metodama liječenja. Tako je nastao poznati lajtmotiv njegove cvjetne terapije koju je uveo u liječenje: "Liječi bolesnu ličnost, a tijelo će se izliječiti samo od sebe". Bachovo nastojanje bilo je samo s biljnim i neotrovnim lijekovima. Iz tog razloga posvetio se potpuno studiju biljaka i prirodi. Točno je promatrao svoje pacijente, zapisivao njihova ličnosti, sva ponašanja, sve reakcije na bolest, sve osobnosti i navike te u tražio odgovarajuće ljekovito bilje.

Zna se samo da je riječ o biljkama višeg reda koje nježno i pouzdano LIJEČE TIJELO I DUŠU.

Tako je došao do spoznaje da iza svake bolesti djeluje duševno-tjelesni konflikt, čovjek često nije toga svjestan, ali taj se konflikt izražava preko tjelesne bolest. Uzrok bolesti se, konačno, ne traži u neprijateljskim bakterijama i virusima, nego u disharmoniji na području ćudi ili ponašanja čovjeka.

NAŠA BOLEST ČESTO UKAZUJE DA NE ŽIVIMO U SKLADU S PRIRODOM I NE SLIJEDIMO PRAVI PUT.
Za vrijeme života Bach je neprestano radio na ostvarenju svog cilja, bolesne ljude ozdravljivati jednostavnim, prirodnim sredstvima.

Za CVJETNE ESENCIJE (ukupno 38 esencija za koje je smatrao da su "višeg reda") slavni je liječnik tvrdio da skidaju umno-duševne blokade koje su pravi razlog bolesti pojedinca. Svaki cvijet koji je otkrio Bacha, lebdi u određenoj energetskoj frekvenciji koja opet odgovara pozitivnoj energetskoj frekvenciji čovjekove duše. Osobnost preplavi onim vrlinama koju su potrebne i time ispravlja nedostatke (karaktera) koji uzrokuju patnju.
Pretpostavka je za uspjeh ovog procesa da osoba iskreno spozna svoje slabosti te da ih nauči prihvatiti kao prirodan dio svoje ličnosti.

BACHOVA CVJETNA ESENCIJA OD HRASTA LUŽNJAKA (OAK) ZA STANJA KAD SE LJUDI I PORED OČAJA NE ŽELE PREDATI: Ovo je sredstvo idealno za ljude koji ne gube hrabrost premda su suočeni s velikim teškoćama.

Odmah su aktivni, ne gube nadu, bore se i stalno misle da su na tragu rješenja problema. Ako su bolesni probat će sto i jedno sredstvo samo da bi ozdravili.

To će učiniti kad i podsvjesno vjeruju da je sve bez ikakve nade. Takvi ljudi rade vrlo naporno, u ekstremnim slučajevima ne mogu izdržati i dožive živčani slom.


Ovaj članak pronađen je na jednom starom kalendaru!
Nažalost nemam podataka o njegovom autoru!
Pripremio i prenio Lakky, 06.04.2011.
Kontakt adresa: lakky63@gmail.com
avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.