Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

PERŠIN (Petroselinum hortense Hoffm.)

Go down

PERŠIN (Petroselinum sativum L. - hortense Hoffm.)

Postaj  lakky on čet 27 vel - 22:50

PERŠIN, PETROSELINUM SATIVUM L. - HORTENSE HOFFM.


ZELENI ČUDOTVORAC
To je začin koji ima jaku preventivnu ulogu, a ujedno potiče organe na rad. Peršin je visokovrijedno sredstvo za liječenje i otklanjanje niza unutarnjih i vanjskih poremećaja u organizmu
Peršin (Petroselinum sativum L. - hortense Hoffm.) pripada porodici štitarki (Familiae Umbelliferae - Apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi Fructus Petroselini i Oleum Petroselini. Poznato je da peršinovom sjemenu treba dugo vremena da proklija, pa su mnogi zbog toga znali govoriti »sedam puta odlazi vragu i natrag prije nego što nikne, a ako se i pojavi peršinov list, tada je to samo zato što je častan čovjek stavio sjeme u zemlju«. Vračevi su znali recept uz pomoć kojega su smrtnog neprijatelja mogli maknuti s ovoga svijeta tako što su berući grančice peršina stalno mrmljali ime neprijatelja; poslije nekoliko dana bio je sigurno mrtav.
   

Idealno povrće

Ljekovito djelovanje peršina valja dobro upoznati iz više razloga. Peršin u ishrani predstavlja idealno povrće. To je začin koji ima jaku preventivnu ulogu, a ujedno potiče organe na rad. Peršin je visokovrijedno sredstvo za liječenje i otklanjanje niza unutarnjih i vanjskih poremećaja u organizmu. Njegovi sastojci su mnogostruko djelotvorni. Dobro je znano njegovo diuretično djelovanje zahvaljujući eteričnom ulju koje podražuje bubrežnu nakapnicu, međutim takvo je djelovanje kontraindicirano kod upale bubrega, kad se peršin ne smije uzimati. Peršin za žene predstavlja pravi lijek, jer ima estrogeno djelovanje, te pojačava libido, a žene ga koriste i za omekšavanje grudi u vrijeme dojenja i za veću mliječnost, za izazivanje mjesečnog ciklusa, te za olakšavanje poroda. Peršin je idealno sredstvo za prevenciju osteporoze i za jačanje kostiju, te sadrži fluor i bor. Danas se za liječenje najčešće koristi čaj od listova peršina ili sok od korijena. Eterično ulje peršina je toksično, a koristi se u industriji i kozmetici (a zloupotrebljava za izazivanje pobačaja!).

 
LJEKOVITO DJELOVANJE
   
    Peršin se koristi kod:
    • anemije,
    • astenije,
    • artritisa, gihta, reumatskih oboljenja,
    • alergije i astme,
    • bolesti bubrega i mokraćnih organa,
    • kod celulita i debljine,
    • bolesti želuca i crijeva, protiv parazita u crijevima, kod pojave plinova, nadutosti, za regulaciju probave i liječenje želuca, grčeva, povremenog zatvora,
    • angine pektoris, vode oko osrčja, poremećene cirkulacije,
    • za reguliranje mjesečnice,
    • bolesti kože, pjega na licu, ekcema, raznih kožnih nečistoća, masnih mjesta na koži,
    • nesanice, histerije, umorna stanja, za umirenje živaca,
    • bolesti jetre i žuči,
    • oboljenja prostate,
    • visoke temperature,
    • bolesti očiju
    • uboda pčela i edema,
    • modrica,
    • loše potencije,
    • bolova i kancerogenih bolesti,
    • lošeg zadaha iz usta.

 

Kućna biljna ljekarna: P E R Š I N

Vino
     
    (kod oboljenja srca i angine pektoris)
    12 grančica peršina, 1 l bijelog vina, 2 žlice jabučnog octa, 30 dg meda od ružmarina.
    Priprema: grančice peršina staviti u bijelo vino i dodati 2 žlice jabučnog octa. Kuhati 10 minuta na laganoj vatri, procijediti. Dodati med i ponovno staviti lagano kuhati još 5 minuta. Kad se malo ohladi uliti u boce.
    Upotreba: uzimati tri puta po jednu žličicu prije jela. 
   
Čaj
    (za jačanje potencije)
    100 g korijena peršina, 100 g sjemena peršina.
    Priprema: od mješavine uzeti dvije čajne žličice i kuhati 5 min u 2 dl vode. Poklopiti, pustiti da odstoji 1 sat i procijediti. Zasladiti medom od kadulje ili ružmarina.

    Upotreba: piti navečer, a može i 2-3 puta dnevno. Uz ovaj čaj piti i 1 dl soka od celera u malim gutljajima. 
   
Peršinov sirup
    (za jačanje živaca )
    1 kg bagremova meda, 2 dl soka od korijena i lista peršina, 5 dl soka od maline
    Priprema:sastojke dobro izmiješati.
    Upotreba: uzimati tri puta po jednu žlicu prije jela.
    
Kontraindikacije
    Upotreba peršinovog eteričnog ulja, jer je toksično, zabranjena je i može izazvati teške posljedice na zdravlje čovjeka, naročito iritira gastrointestinalni trakt, izaziva masnu degeneraciju jetre, aritmije srca, te pobačaj, djeluje halucinogeno. Sastojci korijena peršina furanokumarini (psoralen, bergapten), mogu kod osjetljivih osoba izazvati fotodermatitis, o čemu moraju voditi računa poljoprivrednici koji rade s peršinom. 
   
Oprez
    Peršin nije sasvim nedužna biljka. Kao lijek za bubrege ne smije se uzimati bez odobrenja liječnika, a peršinovo ulje (Oleum petreselini) smije se uzimati samo prema liječničkom receptu. To ulje dobro djeluje kod krvi u urinu za ispiranje mokraćnih kanala, te kod kamenca u bubregu i mjehuru. Izvana se ulje primjenjuje kao zaštitno sredstvo protiv insekata, te protiv ušiju u kosi.Preneseno sa stranice Novog lista.
Napisao: Ivan LESINGERlesinw@yahoo.com

Prenio: Lakky, 27.02.2014.

Kontakt mail: lakky63@gmail.com
avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

PERŠIN (Petroselinum hortense Hoffm.)

Postaj  lakky on sri 25 svi - 20:42


Peršin
Foto Lakky, 2007.


PERŠIN (PETROSELINUM HORTENSE HOFFM.)

Sinonimi: Apium petroselinum L. — Carum petroselinum Benth. Hock — Carum vulgare Druce — Petroselinum sativum Hoffm. — Petroselinum vulgare Hill.

Narodni nazivi: ač, ak, majdonos, petrusin, peršin, peteršilj, petresimul, petrusilj, petrusim, petrusimul, petršilj, petržil, vrtlenski petrusin, vrtnja zelen, zelen, zeleni ak.

Opis biljke: peršun je dvogodišnja biljka s bijelim tankim i repastim korijenom.
Stabljika je malo žljebasta, gola i uglata, a listovi su različitog oblika.

Krunični listovi su žućkasto-zelene boje.

Postoji mogućnost zamjene sa srodnim biljem anišem, koprom, komoračem, kimom i trbuljom, s otrovnim vrstama kukutom i trubeljikom.

Miris i okus: miris biljke je svojstven, aromatičan, korijen je ugodna okusa, a sjeme je pomalo oštra mirisa i okusa.

Vrijeme cvatnje: svibanj do lipnja, a vrijeme sazrijevanja plodova kolovoz, rujan.

Stanište: Peršun raste kao samonikla biljka u južnoj Evropi. Kao začinska biljka sije se gotovo u svim povrtnjacima na području Evrope. Nerijetko i ptice raznose sjeme, pa se peršun često u poludivljem stanju pojavljuje na pašnjacima, zapuštenim mjestima i uz rubove putova.

U povrtnjacima najbolje uspijeva na dubokim i rahlim zemljištima, bogatim hranjivim tvarima ali ne i na svježe gnojenim zemljištima.

Ljekoviti dijelovi biljke: iskapa se korijen (Radix Petroselini) u proljeće (travanj) ili jesen (listopad, studeni).

Sabire se i biljka u cvatu (Herba Petroselini) a i samo sjeme (Fructus ili Semen Petroselini).

Sjeme se sabire tako da se neposredno prije potpunog sazrijevanja odrežu štitovi koji se povežu i stave u platnenu vrećicu kakp kod ispadanja sjemena u potpunoj zriobi ne bi došlo do gubitka sjemena.

Ljekovite i djelotvorne tvari: od Ijekovitih tvari peršun prije svega sadrži eterično ulje (Oleum Petroselini) u kojem ima apiola.

Najveći sadržaj apiola ima peršunov plod. U plodu se uz eterično ulje nalazi glikozid apiin i niz mineralnih tvari.

Korijenje uz eterično ulje sadrži sluzne tvari, šećer i apiin. Biljka uz eterično ulje sadrži glikozid apiin, tragove hlapivog alkaloida, inozit, sumpor i mineralne soli. Već te mnoge i obilne tvari uzdižu biljku iznad omiljenog »kuhinjskog začina« i čine je vrlo djelotvornom ljekovitom biljkom.

Ljekovito djelovanje: korijen i plodovi peršuna u službenoj su upotrebi, dok se biljka u cvatu prerađuje uglavnom za homeopatsku primjenu.

Poput anisa, komorača, kima i peršun se ubraja u ljekovite biljke koje sprečavaju nadimanje, umiruju grčeve i djeluju protiv vrenja u crijevima.

Važno je da se peršun uzima u određenim količinama i da ne postoje upalni procesi bubrega što utvrđuje liječnik.

Već male količine mogu pobuditi probavne procese, odvojiti nakupljanje vode u nogama, osrčju te prsnoj i trbušnoj šupljini, izazvane vodenom bolešću, te lagano pospješuje menstruaciju. Kod navedenih bolesti peršun je često puta pomogao kada su drugi lijekovi zakazali.

Kod veoma slabih i osjetljivih osoba dovoljno je u juhi ukuhati samo nekoliko ploški korijena da bi se postiglo ljekovito djelovanje.

Jače osobe mogu piti dnevno 1 do 2 šalice čajnog oparka od plodova peršuna; dovoljna je jedna ne vrhom napunjena čajna žlica za 1 šalicu čaja.

Peršun se ubraja u ljekovito bilje koje otvara, no peršun nije sasvim nedužna ljekovita biljka.

Kao lijek za bubrege ne smije se ni u kom slučaju upotrijebiti bez odobrenja liječnika.

Naročito se peršunovo ulje (Oleum Petroselini) smije uzeti iznutra samo po liječničkom propisu. To ulje dobro djeluje u slučajevima mokrenja krvi te kod kamenaca u bubregu i mjehuru.

Izvana se ulje primjenjuje kao zaštitno sredstvo protiv uboda komaraca i drugih insekata te protiv ušiju na glavi.

Primjena u pučkoj medicini: primjena je identična s već navedenim izlaganjima.

Majke dojilje stavljaju na prsa listove peršuna kad žele prestati dojiti.

Uvarak sjemena i korijena peršuna služi kao sredstvo za porast kose.

Među seljačkim stanovništvom na neodgovoran se način upotrebljava zdrobljeno sjeme peršuna kao sredstvo za nasilni pobačaj, što je veoma često prouzročilo smrtne slučajeve.

Primjena u liječenju životinja: plodovi nisu samo dobro sredstvo protiv crijevnih parazita kod pasa, nego se i svinjama oboljelim od svinjskog vrbanca daju plodovi stučeni u prah.

Preneseno iz knjige "Ljekovito bilje i njegova primjena" od R. Wilforta.
Pripremio i prenio Lakky, 25.05.2011.
Kontakt adresa: lakky63@gmail.com
avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.