Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

TRANDAVILJE (Althaea rosea CAV.)

Go down

TRANDAVILJE (Althaea rosea CAV.)

Postaj  lakky on čet 11 kol - 19:53


TRANDAFIL - ALTHAEA ROSEA CAV.
Porodica. Malvaceae

Druga imena: trandavilje, crveni slez

Trandafil se gaji radi cvjetova u kojima se nalazi mnogo sluzi, tanina i ljubičaste boje.
Cvjetovi se upotrebljavaju kao sredstvo protiv kašlja i nazeba u obliku čaja ili se od njih spravlja sirup, koji se upotrebljava za liječenje zapaljenja usta i grla. Pored toga, iz cvjetova ove biljke dobiva se i boja, kojom se boje neki lijekovi i napitci.
Trandafil je dvogodišnja biljka ima debeo i razgranat koren, žute boje, a stablo nerazgranato, dugačko i u velikoj mjeri obraslo maljama.

Lišće na stablu izbija pojedinačno; ono je srcoliko izduženog oblika na dugačkim maljavim drškama. Po obodu je zupčasto.

Cvjetovi izbijaju pojedinačno u pazuhu listova ili u grupama, u gornjem dijelu stabla. Oni su ljubičasto-crvene boje. No, postoji oblik ove biljke u kojoj su cvjetovi dvostruki (dupli) i zatvoreno-ljubičaste boje.

Ova odlika trandafila je rodnija od prethodne. Plod je složen i sastoji se iz većeg broja oraščića okruglog oblika. U doba sazrijevanja plod se lako raspada u 20 - 30 dijelova, odnosno sjemenki.

Uzgoj. Ova biljka ima veće potrebe u toploti i u svjetlosti, ali i u vlazi.
Stoga je treba gajiti u toplijim i vlažnijim krajevima na položajima izloženim suncu. U našoj zemlji može se gotovo svuda gajiti izuzev u visokim brdskim i planinskim krajevima. Najbolje joj odgovaraju duboka, rastresita i plodna zemljišta umjerene vlažnosti.

Trandafil treba obavezno gajiti u plodoredu. Najbolje je ako se plodored podesi tako da se ova biljka ne vraća na isto zemljište bar za 3 - 4 godine i da se gaji poslije okopavina, naročito ako su u pitanju zakorovljena zemljišta.

Obrađivanje zemljišta vrši se kao i za ostale usjeve - na isti način i u isto vrijeme.

Đubrenje zemljišta za ovu biljku treba obavezno vršiti stajskim i mineralnim đubrivom. Najbolje je da se upotrebi i jedno i drugo. Ovako đubrenje vrši se na isti način kao što je to rečeno i za timijan.

Stajsko đubrivo se upotrebljava 30 - 40 to-na/ha, a kompleksno đubrivo u kojem je odnos između hranljivih sastojaka NPK — 10 : 20 :15, u količini 300 - 400 kg/ha.

Đubrenje u obliku prihranjivanja vrši se jedanput ili dva puta; prvi put rano u proljeće čim biljke počnu da rastu, a drugi put 15 dana poslije prvog prihranjivanja. Za ovu svrhu se upotrebljava dušično đubrivo (nitromonkal), u količini od 100 - 120 kg/ha za svako prihranjivanje.

Zasnivanje zasada trandafila vrši se na isti način kao i timijana. U praksi se najčešće primjenjuje zasnivanje zasada sjemenom direktnom sjetvom i preko rasada. Pri podizanju zasada direktnom sjetvom sjemena, sjeme treba sijati neposredno pred zimu, krajem novembra ili početkom decembra, ili u proljeće u martu.

Sjetva se vrši u redove na rastojanju 50 - 60 cm između redova. Sjeme se sije plitko (1-2 cm). Po izvršenoj sjetvi, površinu treba povaljati. Za sjetvu hektara potrebno je 4 - 5 kg sjemena. Za zasnivanje zasada rasadom mora se prethodno proizvesti rasad u hladnim lijehama. U ovom slučaju sjeme se sije rano u proljeće omaške ili u redovima.

Na m2 lijehe sije se oko 10 g sjemena i to plitko. Njega rasada se izvodi na isti način kao i ostalih ljekovitih biljaka. Odgojen rasad se rasađuje na stalno mjesto u avgustu ili septembru na prethodno izbrazdanom zemljištu uzduž i poprijeko povlačenjem brazda na 50 - 60 cm i 30 - 40 cm. Najbolje je da se rasad rasađuje posle kiše. Pri spomenutom rastojanju između biljaka obezbjeđuje se 50000-60000 biljaka na hektaru.

Njegovanje biljaka u nasadu sastoji se u prašenju, proređivanju i prihranjivanju. Prašenje i proređivanje izvodi se kao i kod ostalih usjeva.

O prihranjivanju je govoreno ranije. No, napominje se, ako je zasad podignut iz rasada, pored spomenutih mjera njege, vrši se još i popunjavanje praznih mjesta.

Berba trandafila sastoji se u branju cvjetova, što se radi ručno. Pri branju treba paziti da se beru cvjetovi koji se još nisu potpuno rascvjetali. Drugim riječima cvjetove treba brati dok su još u obliku pupoljka. Zato je potrebno da se zasad svako jutro obilazi radi branja. Pri berbi cvjetova čašične listiće ne treba brati već samo krunične.

Berbu treba vršiti po lijepom i suhom vremenu. Obrani cvjetovi se, da bi sačuvali svoju lijepu prirodnu boju, odmah suše i to u hladu u suhim i promajnim prostorijama. Radi bržeg i boljeg sušenja treba ih rasporediti u tankom sloju po ljesama. U toku dana treba ih nekoliko puta pažljivo prevrtati, ali tako da se ne zdrobe.


Preneseno iz knjige V. Đorđevića "Gajenje ljekovitog bilja".
Pripremio i prenio Lakky, 11.08.2011.
Kontakt mail: lakky63@gmail.com
avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.