Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

LINCURA (Gentiana lutea L.)

Go down

LINCURA (Gentiana lutea L.)

Postaj  lakky on čet 11 kol - 20:20


LINCURA - Gentiana lutea L.

FAMILIJA: Gentianaceae

Narodna imena: srčanik, srčenjača, lincjura, goreč, gencijan raven, čemer, sviš.


Botaničke osobine
Lincura je višegodišnja zeljasta biljka čija uspravna, nerazgranata snažna stabljika naraste do 1 m. Ima veliko lišće sa izraženom paralelnom nervaturom, plavozelene boje.

Lišće u donjem dijelu stabljike je široko, jajasto, na drškama, dužine do 30 cm i širine oko 15 cm, dok je srednje lišće sjedeće i obuhvata stabljiku.

Lijepi cvjetovi sa 5 - 6 kruničnih listova, zlatnožute boje, sakupljeni u štitaste cvasti.

Cvjeta od jula do avgusta.

Plodovi su duguljaste čahure, pune sitnog semenja smeđe boje.

Podzemni dio sačinjava razgranat, dugačak korijenov sistem, spolja žuto-smeđ, a iznutra žuto-bijel, oštrog i gorkog ukusa. Podzemni organi su vrlo razvijeni, dugački do 1 m, debeli i sočni.

Kemijski sastav i osobine
Droga lincure (ne samo G. lutea već i G. punctata L., G. pannonica Scop. i G. purpurea L.) - Gentianae radix - sadrži glikozidne gorke materije, nagorak alkaloid gencianin, tanine, sluzi, šećere, etarsko ulje i boju gentizin. Gorčinu droge uslovljava genciopikrozid i amarogentin koji ima najveću gorčinu koja se osjeća i u razblaženju 1:58 miliona. Gentiozin i izogentiozin sprečavaju razvoj mikroorganizama.

Na osnovu gorkog ukusa, koji treba da odgovara broju gorčine 10.000, droga se koristi u farmaciji kao amara pura, kao lijek za poboljšanje probave, za pobuđivanje rada želuca, jetre, žuči, kod pomanjkanja apetita (Tinct. Gentianae). Lincura je pre kininove kore u Evropi bila jedini lijek za liječenje malarije. U narodu, naročito u planinskim krajevima koristi se za stomak, protiv groznice, za jačanje i posipanje rana. Upotrebljava se uglavnom prije jela.

Sama ili u mješavini sa drugim drogama sličnog djelovanja, upotrebljava se kao sredstvo za jačanje organizma (imuniteta).

Tinctura Gentianae ili gorka rakija koriste se i kod upala vena, i to interno ili spolja u vidu obloga. U francuskoj narodnoj medicini koristi se protiv zamora, nedostatka apetita i kostobolje. Za potrebe farmacije korenovi lincure ne smeju da budu fermentisani i ne smeju da sadrže korijen kiselice (Rumex).

Fermentisani korijen koristi se u proizvodnji vina, gorkih alkoholnih pića i likera.


Uzgoj Lincura raste po planinskim livadama i pašnjacima Pirineja, Alpa na Balkanu i u oblastima Karpata od 1.500 – 1.800 m nadmorske visine. Pošto je u prirodi ima sve manje, stavljena je pod zakonsku zaštitu na osnovu Naredbe o zaštiti biljaka kao prirodnih retkosti. Savjetuje se da se gaji u planinskim predjelima. Uspjeva u slabo zasenjenim višim predjelima, na srednje rastresitim zemljištima sa dovoljno vlage i bogatim krečnjakom.
Lincura se razmnožava svježim sjemenom. Sjeme se posije u jesen, u slobodnoj prirodi, u dobro pripremljeno šumsko zemljište ili u ladice, prekrije se šumskim humusom ili iglicama četinara, navodnjava se i čuva od ptica. Ako treba da sjeme proklija u proljeće, mora preko zime promrznuti.

Lincura se u početnim fazama rasta veoma sporo razvija, a tek u trećoj godini rast je nešto brži i korijen ojača. Zato se biljke proklijale u proljeće ostavljaju još godinu dana na istom zemljištu, s tim da se ljeti zalijevaju i čuvaju od jakog sunca. Druge godine, rano u proljeće biljke se rasađuju u unapred pripremljene dublje jamice na razmaku 50 x 50 cm, na dobro pripremljenom zemljištu.

Nasad se često zalijeva, a zemljište se praši i čisti od korova. Na početku izraste prizemna lisna rozeta. Cvjeta tek u petoj ili šestoj godini. Preporučuje se da se gaji da bi se sačuvala i širila jer se njen koren traži.

Za berbu korijena lincure najpogodnija je peta i sledeća godina. Tada je korijen dugačak do 40 cm i težak iznad 400 g. Skupljaju se samo stariji korijenovi od biljaka koje su već cvjetale. Korjenovi se vade pažljivo, da se podzemni dio ne bi oštetio i ostao u zemlji. Korijen biljaka starih 10 godina težak je i do 5 kg, starijih još i više.

Prinos je različit, zavisi od uslova uzgoja. Obično se kreće od 3.000 – 5.000 kg/ha.
Korijenje se opere pod mlazom vode da bi se odstranila nečistoća, izreže se po dužini na rezance prečnika pola centimetra i u što kraćem vremenu, u tankom sloju, suši na temperaturi 45 - 60 oC.

Osušena droga je žute do crvenosmeđe boje, ravnog preloma, karakterističnog mirisa, a ukusa najprije slatkog a zatim jako gorkog.
U novije vrijeme se traži sasvim blijeda droga, koja se dobija sušenjem na 80 oC, odmah nakon iskopavanja. Odnos pri sušenju je 3,5-5 : 1.

Droga Gentianae radix je bila oficinalna prema Jugoslovenskoj farmakopeji IV.Preneseno iz knjige "Gajenje lekovitog bilja" od J. Kešgecija.
Pripremio i prenio Lakky, 11. 08. 2011.
Kontakt mail: lakky63@gmail.com
avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.