Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

CIKLA (Beta vulgaris L.)

Go down

CIKLA (Beta vulgaris L.)

Postaj  lakky on sri 31 kol - 20:04

CIKLA - (Beta vulgaris L)

O ljekovitosti CIKLE pročitajte putem ovog linka: http://belko.gooforum.com/t184-cikla-beta-vulgaris-l#232

Dvogodišnja biljka koja se uzgaja kao jednogodišnja zbog zadebljalog korijena i mladih listova.

Vrijednost: sadrži nešto više ugljikohidrata od ostalog povrća, dobar izvor folne kiseline i kalija.

Cikla je vrsta morske repe koja se selektirala tijekom i nekoliko stoljeća uzgaja radi jestivih korijenova.

Istog je porijekla repa koja se koristi za proizvodnju šećera, te blitva. Cikla se uzgaja još od vremena starih Asiraca. Drevni su je Grci iznimno cijenili, te su je prinosili kao žrtvu bogu Apolonu. Rimljani su je smatrali važnijom čak i od obožavanog kupusa, o čemu svjedoče i brojni recepti u kojima se spominje. U engleskim se receptima prvi put spominje u četrnaestom stoljeću, a kao cikla kakvu danas poznajemo, prvi je put opisana u Njemačkoj 1558. godine, iako je u to vrijeme bila rijetkost u sjevernoj Europi. Tipična crvena obojenost dolazi od staničnog soka, ali postoje i sorte drugih boja.

SORTE

Cikle se grupiraju ovisno o obliku - okrugle ili sferične, stožaste ili izdužene, te ovalne. Da bi smanjili , količinu prorjeđivanja, uzgajivači su razvili "jednosjemene" sorte.

Okrugle
'Boltardy' je ukusna, rana sorta glatke kože, otporna na ranu cvatnju i dobra za uzgoj u velikim posudama. 'Bonel' ima tamnocrvene, sočne korjenove i dobrog je uroda. Rodi tijekom duljeg perioda i otporna je na ranu cvatnju.

'Detroit 2 Little Ball' daje tamnocrvene 'mini-cikle' glatke kore, koje su savršene za kiseljenje i zamrzavanje. Dobra je za kasnu sjetvu i za čuvanje.

'Burpees Golden' posebno je ukusna sorta
'Detroit 2 Dark Red' ima tamnocrveno meso, dobru aromu i dobro se čuva.
'Monogram' je tamnocrvena cikla dobre arome i glatke kore. Jedna je od "jednosjemenih" sorti.

'Monopoly' je također "jednosjemena" sorta.
Otporna je na ranu cvatnju, ima lijepu boju i grubu koru.

'Regala' ima jako tamne korjenove, te je vrlo sitna. Odlična je za uzgoj u loncima i otporna na ranu cvatnju.

Izdužene
'Cheltenham Green Top' je ukusna, stara sorta grube kore i duguljastih korjenova. Dobro se čuva.

'Cheltenham Mono' je ukusna "jednosjemena" sorta srednje veličine, otporna na ranu cvatnju. Dobra je za čuvanje.

Ostale

Albina Vereduna' ('Snowhite') je sferična, bijela sorta glatke kore i slatkog mesa. Prednost joj je što ne ostavlja mrlje. Njeni se kovrčavi listovi mogu koristiti kao 'zelen' i puni su vitamina. Nije dobra za čuvanje i sklona je ranoj cvatnji.

'Barbabietola di Chioggia' je blaga, tradicionalna talijanska sorta. Kada ju se prereze, otkriva neobične bijele krugove. Salatama daje egzotičan izgled.

Kuhanjem postaje svijetlo-ružičasta. Sije se od sredine proljeća.
'Burpees Golden' ima prekrasnu narančastu koru i ukusno, žuto meso. Bolje ju je brati dok je malena. Odlično izgleda u salatama; zadržava boju nakon kuhanja. Listovi se mogu koristiti kao 'zelen Dobra je za čuvanje i otporna na ranu cvatnju.
'Egyptian Turnip Rooted' ('D'Egypte', 'Egyptian Flat'; ima glatke korjenove tamnocrvenog, ukusnog mesa. Prvi je put uzgojena i Bostonu, 1869. godine.
'Forono' je ukusna sorta velikih, cilindričnih korjenova. Glatke je kore. Ne postaje lako drvenasta, odlična je u salatama i dobra za čuvanje. Sklona je ranoj cvatnji, a sije se od sredine proljeća.
'Cylindrica' ima slatke, tamne, ovalne korjenove odličnog okusa. Odlično se čuva. Bere se dok je mlada.
Sorte 'mini' uroda su 'Pronto', 'Action' i 'Monaco'.

UZGOJ

Sjetva
U mnogih je sorata svaka 'sjemenka' zapravo nakupina sjemenki, pa je potrebno puno prorjeđivanja. "Jednosjemene" sorte smanjuju količinu posla, ali sadrže i prirodni inhibitor koji usporava, ili čak priječi, klijanje. Neugodnosti ćete izbjeći namakanjem sjemenja u vodi, od l/2 do 1 sata prije sjetve.

Kada je temperatura tla ispod 7°C, klijanje je sporo i neizvjesno. Sijte rane usjeve u kalupe ili u tlo koje ste prethodno zagrijali korištenjem stakla - možete ih ostaviti dok temperatura malo ne poraste.

Prije sredine proljeća, koristite sorte otporne na ranu cvatnju; kasnije se mogu sijati sve sorte.

Prve usjeve sijte pod staklom, od kasne zime do ranog proljeća. Sijte na dubinu od 12 mm do 2 cm, na udaljenost od 2,5 cm. Redovi trebaju biti međusobno udaljeni 23 cm. Prorijedite na konačnu udaljenost od 10 cm između biljaka. Možete sijati po tri sjemenke u jednu rupu (rupe neka budu udaljene 10 cm), pa prorijediti ostavljajući najjaču biljku kada se pojavi jedan pravi list. Okrugle se sorte mogu sijati u hladnih staklenicima - posijte po tri sjemenke u kalup, prorijedite, a zatim posadite kalupe na udaljenost od 10 cm kada su biljke visoke oko 5 cm. Rani se usjevi mogu sijati u široke, plitke rupe (12 mm do 2 cm), kao grašak. Počnite prorjeđivati čim biljke niknu i nastavite dok biljke rastu. Ako ciklu uzgajate ispod pokrivača ili slične zaštite (koju ste stavili nakon što su se formirale sadnice), urod se može povećati i do 50%. Zaštitu maknite 4-6 tjedana nakon sjetve. Od sredine proljeća, sjeme se može sijati bez zaštite staklom.

Cikla koja se uzgaja za kiseljenje treba biti promjera od oko 5 cm. Sijanje u redove međusobno udaljene 7,5 cm, s biljkama na udaljenosti od 6,5 cm, rezultirat će pravom veličinom.
Od kasnog proljeća do sredine ljeta sijte glavni usjev, koristeći bilo koju okruglu ili izduženu sortu. Berite tijekom ljeta, te skladištite za zimu. Kad prorjeđujete, ostavljajte 7,5 cm između biljaka (udaljenost među redovima neka bude 20 cm).
Za stalnu zalihu cikle, sijte okrugle sorte pod staklom, od kasne zime. Za kasno jesensku berbu sijte tijekom ljeta.
Za čuvanje tijekom zime, sijte krajem svibnja i početkom lipnja.

Rast i razvoj
Cikla treba otvoreno stanište s plodnim, dobro ocjeditim, rahlim tlom koje je bilo pognojeno za prethodnu kulturu. Tlo bi trebalo imati pH od 6,5 do 7,5, pa u kisela tla treba dodati vapno. Sorte koje dozrijevaju ujesen podnose teže uvjete, a sorte s dugačkim korijenjem , trebaju dublje tlo. Cikla najbolje uspijeva pri temperaturi od 16°C.

Po tlu posipajte sporodjelujuće kompleksno gnojivo (30-60 g/m2) otprilike 2-3 tjedna prije sadnje. Zemlju dobro pograbljajte.
Za ciklu dobre kvalitete važno je izbjegavati bilo kakve smetnje u rastu; ako nastupi suša, zalijevajte biljke i s 11 litara/m2 svaki drugi tjedan.
Ipak, ne smijete previše zalijevati jer će posljedica biti bujni listovi i mali korjeni. Ako se pak zalijevanje zanemari, urod je slab, korjeni postanu drvenasti, a kada padne kiša ili naglo zalijete, rascijepit će se. Plijevite i pažljivo okopavajte da ne oštetite korijenje. Malčiranje 5 cm debelim slojem dobro razgrađenog komposta zadržavat će vlagu.

Održavanje
Proljeće Sijte rane usjeve pod staklom. Sredinom proljeća može se sijati bez zaštite.
Ljeto Sijte svakoga mjeseca, berite rane usjeve, redovito plijevite i zalijevajte. Sijte glavni usjev.
Jesen Izvucite kasnije usjeve, te one za čuvanje.
Zima U blagim podnebljima ostavite zimski usjev na otvorenom, te zaštitite bujadi, slamom ili sličnim materijalima. U suprotnom, izvucite iz tla i pohranite u zatvorenom prostoru.

Uzgoj u zaštićenim prostorima
Rane usjeve uzgajajte u kalupima pod staklom, a zatim presadite pod staklom. Možete uzgajati pod zvonima ili zaštitom, pa ih maknuti 6 tjedana nakon sjetve.

Uzgoj u loncima
Osim uzgoja za izložbe, u loncima uzgajajte samo okrugle sorte. Uzgajate u loncima dubokim 20 cm ili u vrećama za uzgoj. Sijte sjeme na dubinu od 1,2 do 2 cm, od sredine proljeća do sredine ljeta. Prorijedite na udaljenost od 10 do 12,5 cm. Redovito zalijevajte i plijevite, a berite kada je korijen veličine teniske loptice.

Berba i čuvanje
Cikli treba 60-90 dana da dozrije. Uvijek se treba brati prije no što odrveni i postane nejestiva. Berite ciklu za salatu od kasnog proljeća do sredine ljeta, a glavni usjev od sredine ljeta na dalje. Rane je sorte najbolje brati kada su veličine loptice za golf; kada kasniji usjevi dosegnu tu veličinu, izvucite svako drugu biljku i iskoristite, a ostale ostavite da još rastu.

Korjenove pažljivo izvucite vilama, otresite zemlju i otkinite listove. Ne režite listove: uzrokovat ćete 'krvarenje' i napraviti strašan nered! Oštećene korjenove upotrijebite odmah. Ciklu koju ćete skladištiti izvucite do sredine jeseni i stavite u kutije s vlažnom tresetnom mahovinom, pijeskom ili piljevinom, ostavljajući razmak između korijena. Pohranite na hladnom.

Cikla bi se trebala očuvati do sredine proljeća sljedeće godine, ali redovito ju pregledavajte i odstranjujte korjene koji su počeli propadati. Sorte s dugim korijenom tradicionalno se uzgajaju zbog čuvanja, ali i većina je ostalih sorti dobra za skladištenje.
U blagim podnebljima i na dobro ocjeditim tlima, cikla se može ostaviti u tlu preko zime, ali trebat će joj debeo zaštitni sloj piljevine ili sličnog materijala (zbog kojega će i berba biti lakša).

ŠTETNICI I BOLESTI

Cikla uglavnom nema problema, ali neki se ipak mogu javiti.
Crna grahova lisna uš stvara guste kolonije na listovima. Žute mrlje na listovima, simptom nedostatka mangana, javljaju se prvo na starijem lišću, a mogu biti problem na iznimno lužnatim tlima.

Grube mrlje na površini korijena i vodenaste smeđe mrlje u njegovoj sredini znak su nedostatka bora. Moguće su i izrasline na mladicama i stabljikama listova.
Pazite da su sadnice cikle zaštićene od ptica.
Puževi prave rupe u lišću. Problem je gori u vlažnim uvjetima.

SLAGANJE KULTURA

Cikla odlično uspijeva u društvu korabe, mrkve, krastavca, salate, luka, kupusnjača i većine mahunarki. Kopar posađen u blizini, privući će grabežljivce. Budući da se dobro slaže s mnogim kulturama, te da malo korijenje dozri za 9-13 tjedana, cikla je dobra međukultura.

OSTALE UPOTREBE
Listovi su atraktivni i savršeni za ukrasne gredice, pogotovo sorte poput 'Bull's Blood'. Od svih minerala u listovima, magnezij čini 25%, pa je lišće vrlo korisno u kompostu.

LJEKOVITOST
Cikla se u narodnoj medicini koristi kod gastritisa, hemoroida i opstipacije; blagi je kardiotonik. Nedavna su istraživanja pokazala da uzimanje barem jedne čaše soka sirove cikle na dan pomaže u kontroliranju tumora.


U KULINARSTVU
Korijen se jede sirov, kuhan ili zakiseljen. Mladi se listovi mogu kuhati poput špinata i koristiti kao 'zelen'.
Cikla salatama daje boju i aromu, pogotovo crvene, žute, bijele i dvobojne sorte. Salata od graha i cikle posebno je ukusna. Operite ciklu u hladnoj vodi, ali ne dirajte stabljike
1 korijen: pazite da ne oštetite koru jer se "krvarenjem" gubi boja i okus. Kuhajte do 2 sata u kipućoj, slanoj vodi, te pažljivo ogulite kožu.
Odlična je poslužena vruća ili hladna u salatama.
Cikla se može i peći, te je temeljni sastojak boršč juhe.

Odlična je i u voćnom ajvaru.

Zamrznite ciklu koja nije veća od 5 cm u promjeru. Operite, kuhajte, ogulite i ohladite ciklu, pa ju narežite na kriške ili kockice i zamrznite. Iskoristite unutar 6 mjeseci.
U najlon vrećici ili ladici za povrće u hladnjaku, cikla će ostati svježa i do 2 tjedna.

Salata od cikle
Za 4 osobe
750 g cikle
Sok polovice limuna
1/2 žličice kumina
1/2 žličice cimeta
1/2 žličice mljevene paprike
1 žlica soka od naranče
2 žlice maslinova ulja Sol i svježe mljeveni crni
papar
2 žlice nasjeckanog peršina
Kuhajte ciklu u parnom loncu 20-30 minuta (dok ne omekša). Ogulite i narežite kada se ohladi, te sačuvajte sok koji će se pri tome ocijediti. Bacite ciklu u limunov sok i posipajte začinskim biljem, narančinim sokom i uljem. Začinite, poklopite i ohladite. Poslužite na listovima salate i posipajte peršinom.

UPOZORENJE
Sok ostavlja mrlje koje je vrlo teško odstraniti s odjeće i kože.Preneseno iz Enciklopedije voća, povrća i začinskog bilja od Matthewa Briggsa u izdanju
naklade Uliks.
Pripremio i prenio Lakky, 31.08.2001.
Kontakt adresa: lakky63@gmail.com
avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.