Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

POVIŠENI KRVNI TLAK - HIPERTENZIJA

Go down

POVIŠENI KRVNI TLAK - HIPERTENZIJA

Postaj  lakky on pon 28 stu - 14:39

HIPERTENZIJA - POVIŠENI KRVNI TLAK

PITANJE
Moj muž i ja imamo visoki krvni tlak. Liječnik nam je rekao da su posljedice visokoga tlaka često katastrofalne. Uz lijekove bismo željeli primijeniti ljekovite biljke i alternativni način liječenja. što nam savjetujete?

ODGOVOR
Krvni tlak je tlak koji mjerimo unutar arterijskoga dijela krvožilnog sustava.
Postojanje krvnoga tlaka omogućuje gibanje krvi kroz sve naše arterije i kapilare i dotok krvi u sve naše organe.

Vrijednosti krvnoga tlaka ovise o radu srčanog mišića, ali i o stanju krvnih žila. Krv mora neometano prolaziti krvnim žilama, a kod odrasle osobe to je put dug 100 tisuća kilometara. Cirkulaciju pokreće skupljanje (kontrakcija) srčanoga mišića. Jako je važno da je dotok krvi u sve organe u cijelome tijelu stabilan i jednolik. U tome veliku ulogu ima elastičnost velikih arterija koje između dvaju srčanih otkucaja dalje potiskuju krv do perifernih dijelova krvotoka. Kako bi se to postiglo, jako je važno i da srce ravnomjerno kuca, odnosno da se ravnomjerno skuplja i opušta.

Ritam srčanoga rada osjećamo kao otkucaje bila (pulsa), a događaju se u prosjeku oko 70 puta u minuti (normala je od 50 do 100 otkucaja srca u jednoj minuti), ukupno više od 100 tisuća puta u jednom danu.

Za srce je to naporno jer ono neprekidno stavlja u pokret oko pet do šest litara krvi. Srce istiskuje krv u početni dio arterijske krvne mreže u žilu koja se naziva aortom, a u jednom stiskanju (kontrakciji) istisne se oko 70 mililitara krvi.

Kada se srce skupi (stegne), povisi se tlak u arterijama, a najviša se točka toga tlaka zove sistolički krvni tlak - pri mjerenju njime se označuje prvi izmjereni broj.

Nakon toga, najvišeg tlaka - pritiska u fazi opuštanja (relaksacije) srčanoga mišića, odnosno kratke stanke za oporavak srca dolazi do pada tlaka u arterijama.

Najniža izmjerena vrijednost u toj se fazi naziva dijastoličkim tlakom. On se u mjerenju navodi kao drugi broj. Ako krvni tlak prijeđe 130/85 milimetara žive (mm Hg), a svakako ako je u više mjerenja bio 140/90 i više, mora ga se redovito pratiti i prema potrebi liječiti.

Opasno je ako se visoki krvni tlak (hypertensio ili hypertonia) ne liječi. On uzrokuje oštećenje krvnih žila i nastaje rizik od srčanog i moždanog udara.

Što smo stariji, moramo i krvni tlak sve ozbiljnije uzimati u obzir.

Cerebro-vaskularne bolesti (koje se prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti označuju s 160-169) uzrok su 15% svih smrti i drugi vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj u 2008. godini.
Stoga osobama s visokim krvnim tlakom savjetujem da uz lijekove i savjete liječnika svakako čine sljedeće.

Čaj od imele (Viscum album)
U staklenu posudu stavite navečer dvije šalice hladne vode, dodajte dvije male žlice imelinih listova i ostavite preko noći (10-12 sati) poklopljeno. Ujutro samo podgrijte te popijte šalicu čaja na gutljaje, a drugu šalicu popijte predvečer. Kura traje tri tjedna, jedan tjedan stanke pa opet pijte tri tjedna... i sve tako tijekom tri mjeseca.
Čaj istodobno smanjuje visoki tlak i povećava niski.
Za vrijeme kure jedite dosta prirodne riže i zelene salate s rajčicom i lukom, puno kuhanoga krumpira, kupusa, crvenoga kupusa, cvjetače, jabuka, banana i jagoda.

Čaj od stolisnika (Achillea millefolium), ružmarina (Rosmarinus officinalis) i gospine trave (Hypericum perforatum). Kad se u žena uoči klimakterija pojave srčane smetnje i povišeni krvni tlak, pomaže da ujutro popiju šalicu čaja od stolisnika, tijekom dana šalicu čaja od ružmarina i navečer šalicu čaja od gospine trave. Čajeve morate piti barem tri tjedna.

Čaj od stolisnika (Achillea millefolium).
U svako godišnje doba vrlo je koristan čaj od stolisnika. On snižava visoki ili povišeni krvni tlak te istodobno jača žuč i jetru. U žena pozitivno djeluje na maternicu, jajnike i čitav trbuh, a u muškaraca na sjemenike (testise).

Čaj od metvice (Mentha piperita).
U šalicu vrele vode stavite vrhom punu malu žlicu metvice, ostavite pet minuta poklopljeno, procijedite te popijte toplo i na gutljaje. Ujutro i navečer popijte po šalicu čaja. Kura traje tri tjedna, zatim tjedan pauzirajte pa ponovite kuru još tri tjedna. Umjesto čaja možete žlicu praha mljevene metvice staviti u šalicu kiselog mlijeka i, nakon što je stajala poklopljena sat vremena, popiti je tijekom večere.

Čaj od bijeloga gloga (Crataegus monogina).
Stavite dvije male žlice glogovih cvjetova i plodova u šalicu vrele vode, ostavite pet minuta poklopljeno, procijedite, ulijte u termosicu te popijte toplo i na gutljaje. Na dan popijte 2-3 šalice čaja. On ne smanjuje visoki krvni tlak, ali pojačava i normalizira cirkulaciju krvi u srcu i jača srčani mišić. Osim toga, sadržava glikozid, za srce ljekovitu tvar koja pojačava djelovanje srca, smanjuje frekvenciju srčanoga bila, sprječava ovapnjenje vena, smetnje u srčanom ritmu, nervozu i razdražljivost, izbacuje vodu iz tijela i pospješuje mršavljenje. Može se uzimati dulje vrijeme bez stanke.

Čaj od koprive (Urtica spp.).
Osobe s visokim krvnim tlakom morale bi jedan dan u tjednu postiti, ništa ne jesti i piti samo čajeve koji izbacuju vodu iz tijela. Preporučujem u prvome redu koprivu: u litru » vrele vode stavite tri vrhom pune velike žlice koprive, ostavite 10-15 minuta poklopljeno, procijedite, ulijte u termosicu te tijekom dana popijte toplo i na gutljaje.

Čajna mješavina I.
U šalicu vrele vode stavite vrhom punu malu žlicu mješavine od:
- 30 g imelinih listova(Visci albifolia),
- 20 g glogovih listova i cvjetova (Crataegus laevigata),
- 20 g zimzelenovih listova (Vincae minoris folia),
- 20 g poljske preslice (Equisetum arvense) i
- 20 g listova masline (Oleae europaeae folia),

Ostavite pet minuta poklopljeno i procijedite.
Popijte po šalicu čaja nakon doručka, ručka i večere, topao i na gutljaje.
U toj se količini čaj može piti bez stanki, iako se preporučuje nakon mjesec dana uzeti neki drugi od navedenih čajeva.

Čajna mješavina II.
U šalicu vrele vode stavite veliku žlicu mješavine od:
- 300 g cvjetova i listova običnoga gloga (Crataegus laevigata),
- 200 g odoljena (Valeriana officinalis) i
- 100 g divlje maćuhice (Viola tricolor),

Ostavite 15 minuta poklopljeno, procijedite te popijte toplo i na gutljaje.
Na dan popijte tri šalice tijekom šest tjedana, tjedan pauzirajte i ponovite kuru još šest tjedana.

Čajna mješavina III.
Uzmite mješavinu od
- 40 g gospine trave (Hjpericum perforatum),
- 40 g matičnjaka (Melissa officinalis),
- 30 g listova kupine (Rubus fruticosus),
- 20 g stolisnika (Achillea millefolium),
- 15 g bosiljka (Ocimum basilicum) i
- 5 g cvjetova brđanke (Arnicae montanae flores)

Tri velike žlice stavite u 0,75 litre vrele vode, ostavite 15 minuta poklopljeno, procijedite te tijekom dana popijte toplo i na gutljaje.
Čaj pijte svaki dan dok ne potrošite mješavinu.
To je jedan od najboljih lijekova protiv visokoga krvnog tlaka kojemuje uzrok nervoza.


Med s mlakom vodom.
Kod nagloga lupanja srca zbog iznenadnog uzbuđenja ili promjene vremena stavite veliku žlicu domaćega meda u šalicu mlake vode, dodajte dvije velike žlice svježe iscijeđena limunova soka te popijte polako i mirno. Srce će se ubrzo smiriti i nestat će lupanje.


Kava od hrastova ploda žira.
Ogulite žir, sitno nasijecite i osušite pa ga sameljite i pripremite kao kavu. Osobama koje ne mogu bez kave, a imaju visoki krvni tlak, preporučujem ovu kavu.

Žuta gorušica (Sinapis hirta).
Pola sata prije spavanja napravite kupku za noge. U posudu ulijte vruću vodu temperature 35 °C, dodajte 3-4 velike žlice praha mljevenoga sjemena žute gorušice, dobro pomiješajte i stavite u nju noge. U kupki držite noge 20 minuta i bez brisanja navucite tople čarape. U slučaju visokoga krvnog tlaka voda mora biti do polovine nožnih listova, a kod povišenoga samo do gležnja. U kupku ne smiju ići osobe s bolesnim venama (koje imaju proširene vene, grčeve u nogama pri mirovanju ili otvorene rane).

Avokado (Persea americana).
Često napominjem kako bi svi srčani bolesnici morali ujutro pojesti jedan avokado ili barem polovinu. Mora biti zreo, a njegov unutrašnji dio žutozelene boje. Unutrašnji dio izmiksajte s dva češnja češnjaka (Alium sativum), malo svježega đumbirova korijena (Zingiber officinale), malo svježega hrenova korijena (Armoraciae rusticanae radix), svježeg soka od jednog limuna (Citrus limon), žlicom maslinova ulja i žlicom meda pa pojedite s kruhom od mješavine pšenice, soje i lana. Nakon nekoliko dana osjetit ćete znatno poboljšanje u radu srca. Sećeraši ne smiju jesti avokado.

Gljiva shiitake.
Kineska gljiva shiitake prodaje se osušena, ali i svježa. Priprema se na razne načine i dodaje juhama te mnogim jelima. Ta gljiva smanjuje visoki krvni tlak, masnoću u krvi, sprječava nastanak srčanog infarkta i mnogih srčanih bolesti.
Osim navedenoga, potrebno je i korisno:

Kneippove kure s toplom i hladnom vodom.
Najbolje je da se prije spavanja otuširate toplom i hladnom vodom, a onda samo hladnom, i to tako da najprije hladnom vodom istuširate obje noge, počevši od prepona do tabana, zatim obje ruke, od ramena do vrška prstiju. Na kraju cijelo tijelo istuširajte hladnom vodom.

Lagani sport.
Svaki dan barem pola sata šećite na svježemu zraku, najbolje u bjelogoričnoj šumi, redovito i dovoljno spavajte, izbjegavajte ljutnju i stres. Debele osobe moraju učiniti sve da smršave.

Prehrana.
Svakodnevna se prehrana mora sastojati od dosta svježega voća i povrća, zelene salate i riže.

Jedite i dosta ribe, najmanje dvaput tjedno po 300 grama.

Mršavu govedinu i teletinu uzmite samo dvaput tjedno po 200 grama.

Preporučujem riblja ulja i prehranu s mnogo folne kiseline te obilato luka i češnjaka, a što manje soli.

Organizam treba puno kalija jer on odvodi vodu iz stanica, a time se reducira tekućina u krvi.
Kalija ima mnogo u voću i povrću, u plodovima graška.

Alkohol, kavu, nikotin i jaja potpuno izbacite iz svakodnevne prehrane.


Molitva i meditacije.
Za umirenje, koje je nužno kod srčanih smetnji, pomažu svakodnevna meditacija i molitva, a osobito valja oprostiti i voljeti ljude, napose najbliže.

Opaska: Ovu zadnju preporuku sam iskusio na sebi.
Molitva i meditacije Posebno molitva!
Veoma je djelotvorna!
Ona iz dubine duše u nekom skrivenom kutku hrama!Preneseno iz Ljekaruše patera J. Marčinkovića!
Pripremio i prenio Lakky,28.11.2011.
Kontakt mail: lakky63@gmail.com


avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.