Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

JEČAM - Hordeum sativum L.

Go down

JEČAM - Hordeum sativum L.

Postaj  lakky on ned 4 pro - 22:25


Ječam, klas
Foto: Lakky, 06.2008


JEČAM - HORDEUM SATIVUM L.

a) HORDEUM DISTICHUM L. — ječam dvoredac
b) HORDEUM TETRASTICHUM KOERN. — ječam četveroredac
Sinonimi: Zeocrithon distichum Alef — Hordeum polvstichum (Hali) — Hordeum sativum ssp. polvstichum A. et G. — Hordeum vulgare L. i dr.

Narodni nazivi: bijelo žito, jačmen, jačmik, jačminak, ječam više-redac, ječam ozimac, ječmak, ječmen, ječmik, ozimac.

Opis biljke: ječam se kod nas sije kao ozimi ili proljetni ječam. Ječam ima veoma mnogo varijeteta pa se podjela u varijetete vrši na osnovi izvjesnih karakteristika klasa. Kod te vrste žitarica sjeme je sraslo s pljevom, ima dugo osje koje je prema gore nazubljeno.

Vrijeme cvatnje: svibanj do lipnja, a vrijeme žetve od srpnja do početka kolovoza, što ovisi o vrsti ječma kao i o položaju zemljišta na kojem se ječam uzgaja.

Stanište: kao kultura ječam je rasprostranjen gotovo na svim kontinentima, uspijeva na velikim nadmorskim visinama, a proširen je sjeverno od Norveške i južno sve do Novog Zelanda.

Ljekoviti dijelovi biljke su zrelo zrno ječma. Ono je bez mirisa a okusa je brašnjava i slatkasta.

Ljekovite i djelotvorne tvari: škrob, dušične tvari, biljna mast s osnovnim masnim kiselinama, šećer, više enzima i dr.


Ljekovito djelovanje: uz značenje ječma za proizvodnju krušnog i stočnog brašna kao i za proizvodnju slada, ječam posjeduje i niz ljekovitih učinaka. Prekrupljeni ječam izrađuje se u posebnim mlinskim uređajima kojima se ječam oslobađa pljeve i zaokružuje (kod nas se za takav ječam često upotrebljava naziv »geršl«). Tako priređeni ječam (Fructus Hordei decorticati) stvara kuhanjem tzv. ječmenu sluz. Sluz ječma nije samo važna dijetalna hrana u bolestima grla i želuca, ona služi kao topli oblog za sazrijevanje čireva i oteklina. U ishrani se razlikuju dvije vrste masnoće i to pri sobnoj temperaturi čvrsta mast (svinjska mast, maslac, margarin) sa tzv. zasićenim masnim kiselinama i kod sobne temperature tekuća mast ili ulje (biljno ulje) sa sadržajem nezasićenih masnih kiselina. U čvrstoj masti sadržan je holesterin, tvar slična masti, koja nepovoljno utječe na izmjenu masnih tvari u tijelu a kod većeg nakupljanja u krvi uzrokuje određene bolesti krvnih sudova; pod određenim preduvjetima u organizmu može kao daljnju posljedicu uzrokovati bolesti jetre i žuči, šećernu bolest, srčane smetnje, smetnje u optoku krvi i prijevremenu starost.

Nezasićene masne kiseline biljnih masti uzrokuju znatno smanjenje sadržaja holesterina u krvi. Holandski istraživači ishrane podvrgli su biološkim istraživanjima živežnih namirnica i prekrupljeni ječam kao biljnu živežnu namirnicu i otkrili da je u toj namirnici sadržano i do 35 °/o nezasićenih masnih kiselina koje djeluju na smanjenje holesterina.
Potpuno je nepravedno opisani ječam, pripremljen kao »geršl«, nazivati jelom siromaha te bi ga radi svoje biološke vrijednosti trebalo mnogo češće uvrstiti u jelovnik. Juha od ječma sa što više prekrupe, priređena naročito ukusno dodatkom kuhinjskog zelenja i začina, postaje time veoma preporučljivo dijetno jelo, koje se preventivno uzimano preporuča naročito kod ljudi koji naginju debljini kao i kod bolesnika već navedenih bolesti. Neoljušteni ječam služi za dobivanje slada, što je s jedne strane od značenja za proizvodnju pive, a s druge strane od slada se pripremaju visoko vrijedni dijetetski preparati za želučane bolesnike i rekonvalescente. Kneipp hvali ječam kao lijek i među ostalim preporučuje gustu kašu od ječmenog brašna, pripremljenu s mlijekom kao tople obloge za upaljene čireve..

Primjena u pučkoj medicini: u pučkoj medicini mnogo se primjenjuje ječam i njegovi proizvodi pa ćemo ovdje navesti nekoliko prokušanih domaćih lijekova.

Ako se u vidu melema (emplastra) zamiješaju ječmene posije, ječmeno brašno, ocat i maslac, ako se ta mješavina prokuha i topla stavi kao oblog, bit će to stari kućni lijek kod iščašenja zglobova, odnosno, kod bolova u zglobovima. Ječmeno brašno kuhano u vinu tako dugo dok se ne zgusne, dobar je lijek koji se u vidu melema polaže na otekline, nastale ubodom kukaca.

Ječam gusto zakuhan kao kaša u svježem mlijeku pospješuje stvaranje majčinog mlijeka.

Ječmeno brašno, prženo na maslacu i priređeno u obliku juhe zaustavlja proljev.

Ječmeno brašno kuhano sa smokvama i medom u obliku obloga liječi otekline.

Ječmeno brašno kuhano u octu u obliku obloga liječi kožne bolesti a samo izmiješano s octom bez kuhanja stavljeno kao kaša stari je kućni lijek kod reumatizma zglobova.


Ječmena voda (ječam kuhan u vodi i procijeđen) služi kao voda za grgljanje kod bolova u grlu a i kao voda za pranje grubih i raspucanih ruku. Zrna ječma spaljena na ploči od štednjaka daju pepeo za posipanje gnojnih rana.

Tri šake ječmenog zrnja prokuhane u pravom vinskom octu, k tome primiješane 3 do 4 sitno izrezane dunje, sve dobro izgnječeno i položeno toplo kao oblog brzo ublažuje sve bolove bilo da se radi o bolovima ili grčevima u trbuhu, trganju u zglobovima ili grčevima u nogama.

Kupke od slada služe protiv kožnih bolesti: lišajeva, krasta na glavi a i protiv raznih osipa.

Pivo, priređeno iz ječma, hmelja i kvasca, nije samo napitak za osvježenje, nego je i lijek i sredstvo za jačanje za zdrave i bolesne. To u prvom redu vrijedi za tzv. sladno pivo. Pivo, uzimano u umjerenim količinama, pobuđuje apetit i izlučivanje želučanog soka. Pivo nadalje čini masna jela prikladnijima za uživanje i sprečava, odnosno odstranjuje, pojavu žgaravice kod uživanja jela pripremljenih od graha, graška, leće, boba i dr. Toplo pivo rastvara prekomjernu sluz u prsima, pospješuje mokrenje i odstranjuje teškoće u radu bubrega i mjehura.

Primjena u liječenju životinja: recepti za liječenje gnojnih čireva i dr. primjenjuju se u pučkoj medicini i za liječenje životinja.Preneseno iz knjige Ljekovito bilje i njegova upotreba od R. Wilforta.
Pripremio i prenio Lakky, 04.12.2011.
Kontakt mail: lakky63@gmail.com

avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.