Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

OSTEOPOROZA (lat. Osteoporosis)

Go down

OSTEOPOROZA (lat. Osteoporosis)

Postaj  lakky on pon 2 sij - 9:13

OSTEOPOROZA (lat. Osteoporosis)

PITANJE
Već sam nekoliko puta nezgodno pala i svaki put mi je neka od kostiju napukla ili se slomila. Liječnički nalazi su pokazali da imam osteoporozu. Kakva je to bolest i ima li prirodnih lijekova za nju?

ODGOVOR
Osteoporoza je metaboličko reumatsko stanje kod kojeg se smanjuje gustoća kostiju, zbog čega one postaju krhkije, a time i lomljivije. Zbog promjene u metabolizmu razgradnja kosti prevladava nad izgradnjom, odnosno stanice koje razgrađuju kost (osteoklasti) aktivnije su i mnogobrojnije od onih koje kost izgrađuju (osteoblasti).

No, osteoporoza nije prava bolest. Ljudski rod je kao bolest nije prepoznavao tisućama godina.
Izmislila ju je farmaceutska industrija 1994. kad je za normalnu gustoću kostiju uzeta žena između 20 i 30 godina.
Gustoća kostiju raste do tridesete godine, a onda polako počinje opadati. Da bi se gustoća kosti održala, tijelo treba određenu količinu kalcija, ostalih minerala, vitamina D, a mora imati i dovoljnu količinu hormona, u žena estrogena, a u muškaraca testosterona.

Ulaskom u menopauzu, odnosno postmenopauzu, kad prestaje izlučivanje spolnih hormona, ženama se dijagnosticira osteoporoza.

Budući da kosti postaju krhkije, pri padu najčešće dolazi do loma kuka (što je i najopasnije), kralježnice, ručnog zgloba, a isto tako i ostalih kostiju i zglobova, no nešto rjeđe. Osobito su u opasnosti starije osobe jer se lomom kostiju javljaju jaki bolovi, postaju ovisni o pomoći drugih, a njihovo kretanje i kvaliteta života znatno se smanjuju.

Osteoporoza može nastati i kod poremećena izlučivanja ili djelovanja hormona (endokrinih bolesti) ili lokalno, na mjestu prijeloma (algodistrofija, Sudeckova bolest) ili koštanih metastaza.

Simptomi se pojavljuju tek u poodmakloj fazi kada se bol javlja najčešće između lopatica, a bolesnice primjećuju da su se smanjile. Upravo zbog nedostatka simptoma osteoporoza se smatra podmuklom, gotovo tihom epidemijom s obzirom na veliki broj osoba kojima se smanjuje gustoća kostiju. Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije smanjena količina koštane tvari ubraja se među 10 najčešćih bolesti čovječanstva.

Postojanje osteoporoze utvrđuje se mjerenjem gustoće kosti u kralježnici i kuku (denzitometrija). Osteoporoza se sprječava ili odgađa unošenjem kalcija i vitamina D u svakodnevnoj prehrani.

Preporučujem sljedeće.

Jačanje tijela i kostiju.
Tijelo treba svakodnevno jačati - najmanje pola sata na dan trenirati, dugo šetati, plivati, voziti bicikl.

Vrlo je korisno uspinjati se i silaziti stubama i izbjegavati dizalo.

Važno je dosta vremena provoditi na svježemu zraku i izlagati se suncu radi stvaranja dovoljnih količina vitamina D.

Alkohol i nikotin svakako treba izbjegavati ili svesti na najmanju moguću mjeru.

Cimicifuga (Cimicifuga europaea).
Nakon klimakterija žene bi trebale uzimati pripravke od te ljekovite biljke, najcjenjenije u liječenju menopauzalnih tegoba. Može ih se nabaviti u ljekarnama i uzimati prema uputi priloženoj uz pripravak. Uobičajena doza je dva puta dvije tablete na dan.

Vitamin D.
Snaga sunca prodire u sve živo i potiče rast. U našoj koži nalaze se tvari slične mastima pod nazivom lipoidi koje sunčana svjetlost pretvara u vitamin D, a on je nužan za izgradnju i čvrstoću kostiju. Svjetlosna energija pretvara se u životnu.
Zato je važno svaki se dan kretati na svježemu zraku i suncu.
Nakon zimskih dana, tijekom ožujka, trebali bismo provesti što više vremena na suncu. Preporučujem da djeca što više dana provedu trčeći i igrajući se u vrtu ili na sportskom igralištu jer će tako dobiti dosta vitamina D, što je najbolji lijek za zaštitu od rahitisa i kasnijih opasnosti od lomova kostiju.

Kupka od gospine trave (Hypericum perforatum).
Svežite oveću rukovet svježe ili suhe gospine trave i stavite na 15 minuta u pripremljenu vodu za kupku. Ostanite u kadi 20 minuta, a nakon toga se ne brišite, nego dobro odjenite i odležite u postelji najmanje jedan sat. Time se jačaju kosti i živci.

Prehrana.
I zdravi i bolesni trebaju pripaziti na pravilnu prehranu. Svaka osoba mora na dan unijeti s hranom najmanje 1.200 mg kalcija, a njega ima u bogatoj mineralnoj vodi (vidi sastav na boci!), voću, povrću, mlijeku i sirevima.

Što je sir čvršći, to ima više kalcija.

Od životinjskog mlijeka bolje je sojino, a tijelo puno lakše prima kalcij iz soje i biljaka nego od životinjskih proizvoda!

Izbjegavajte tvornički pripremljenu hranu jer se time gube mnogi vitamini i minerali važni za jačanje kostiju.

Ako je već nastupila osteoropoza, nije dovoljno unijeti propisanu količinu kalcija u tijelo, nego se, uz mnogo kretanja, svakoj osobi propisuju i određeni lijekovi.

Preporučujem sljedeće namirnice: naranča, mrkva, kesten, alge, kupus, jagoda, datulje, trešnje, pivski kvasac, heljda, jabuka, badem, limun, ječam, integralni kruh, kopriva, celer, soja, peršin i grožđe.

Alkohol, pušenje i kavu treba potpuno izbaciti ili barem svesti na minimum.


Preneseno iz Ljekaruše patera J. Marčinkovića.
Pripremio i prenio Lakky, 02.01.2011
Kontakt mail: lakky63@gmail.com
avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.