Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

RAK CRIJEVA

Go down

RAK CRIJEVA

Postaj  lakky on čet 12 sij - 21:35


RAK CRIJEVA

PITANJE
Već dugo imam problema s debelim crijevom. Odlazila sam često liječniku koji mi je davao razne lijekove, ali mi nisu mnogo pomogli. Sada me šalje na specijalističke preglede kako bi se otkrilo postoji li možda rak debeloga crijeva. Može li se spriječiti rak debeloga crijeva i što mi predlažete?

ODGOVOR
Probavni su organi vrlo složen sustav ljudskoga tijela, savršena kemijska i mehanička tvornica. Samo želudac primi tijekom života oko 30 tona hrane i oko 50 tisuća litara tekućine. Kad bi se sluznica unutrašnjosti crijeva raširila, zauzela bi oko 400 četvornih metara površine. Njezina je površina 200 puta veća negoli koža na površini crijeva.
U debelom crijevu živi 1.600 puta više bakterija nego što ima ljudi na svijetu.
Ondje je naš centar obrane koji neutralizira otrove, viruse i bakterije pa nisu štetni za organizam.
Dokazano je da se 70 posto imunoloških stanica tijela nalazi upravo u crijevima. Za taj veliki posao » u tankom crijevu nalazi se više živčanih stanica negoli u mozgu. Jednako tako u želudcu i crijevima sjedište je intuicije, predosjećaja. Premda je to posao savjesti, i za želudac se može reći da nam govori stoje dobro, a što loše. „Mozak želudca" uočava stres i preopterećenost, reagira ako smo previše pojeli i popili.
--
Rak debeloga i ravnoga crijeva (oznake šifri C18-C21 prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti) peti je vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj (prouzročio je svaku dvadeset petu smrt u 2008.).
Češće se pojavljuje kod onih koji više jedu životinjske masti i bjelančevine, a manje biljna vlakna.

Rak debeloga crijeva (kolona, carcinoma coli) treći je najčešći rak u Hrvatskoj (nakon dojke i pluća) zbog kojeg je u 2008. bilo 6.076 hospitalizacija.

Rak ravnoga ili zadnjega crijeva (rektuma, završnoga debelog crijeva, carcinoma recti) četvrti je rak po učestalosti u Hrvatskoj i zbog njega je bilo 5.537 upisa za ležanje u bolnici tijekom 2008.

Često mi stižu pitanja poput: Kako da se zaštitim od raka crijeva? Zašto liječnik smatra važnim da se provede detaljni pregled crijeva? Je li žgaravica opasna?

Svima odgovaram sljedeće.

Rak crijeva može se spriječiti.
Većina smrtnih slučajeva zbog raka crijeva mogla se spriječiti. Za razliku od drugih vrsta raka, ovaj se „najavljuje" i „predbilježava": u crijevima se najprije pojave dobroćudni navjestitelji raka, takozvani polipi crijeva, iz kojih se nakon nekoliko godina može razviti rak. Stoga je nužno obaviti detaljne preglede unutrašnjosti crijeva. Ako se otkriju polipi, oni se mogu ukloniti.

Dobro je znati da je rak crijeva česta bolest, a uglavnom se otkrije tek kad je u poodmaklom stadiju i tada ga je teško liječiti. Zato je rak crijeva među svim drugim vrstama na drugom mjestu po smrtnosti (nakon raka dušnika, dušnica i pluća).

Zaštita protiv raka debeloga crijeva jest umjerena tjelesna aktivnost, povrće i voće s mnogo vlakana (kupus, kelj, cvjetača, limun, grejp, naranča, mekinje itd.).

Treba izbjegavati masnu, jako prženu, dimljenu i suhomesnatu hranu.
Redovito pražnjenje stolice pomaže u prevenciji.

Rano otkrivanje raka crijeva.
Vrlo je važno rano otkriti rak crijeva, u samom začetku. To je moguće detaljnim pregledom unutrašnjosti crijeva pomoću posebnih aparata koji imaju ugrađenu specijalnu kameru pa se na računalu sve vidi. Nakon pedesete godine života svaka žena i muškarac trebali bi obaviti taj detaljan pregled. Ako se otkriju polipi i operativnim putem uklone, sljedeći detaljan pregled trebalo bi napraviti najkasnije nakon 3-5 godina.

Ako je tko u obitelji imao rak crijeva, tada i prije 50. godine treba otići na pregled crijeva. Osnovno je pravilo: idite na pregled 10 godina prije nego što su oni oboljeli! Ako su rak crijeva imali otac, majka ili netko od braće i sestara, rizik od nastanka bolesti dvostruko je veći kod drugih članova obitelji. Nažalost, samo pet posto osoba iskoristi mogućnost ranoga pregleda i otkrivanja raka crijeva.

Ne bojte se detaljnoga pregleda crijeva. Mnogi se boje detaljnog pregleda crijeva, što je posve bezrazložno. Danas je tehnika toliko uznapredovala da se pri pregledu aparatima ne moraju osjećati bilo kakvi bolovi. Specijalnim endoskopom, debljine jednoga prsta, crijeva se detaljno pregledaju. Večer uoči pregleda uzmu se posebni lijekovi, tekućina koja dobro očisti unutrašnjost crijeva, što odredi liječnik koji će obaviti pregled, a mora se popiti oko dvije litre. Po želji pacijenta moguće je dobiti laganu narkozu prije ispijanja tekućine. Poslije uzimanja tekućine pacijent smije jesti tek nakon pregleda.

Žgaravica se mora ozbiljno shvatiti. Žgaravica je gorko-kiselo izbacivanje želudčanog sadržaja popraćeno bolovima iza prsne kosti. Do toga dolazi jer se kisela kaša želudca vraća u jednjak i nagriza ga. Zbog toga mogu nastati upale jednjaka, a čak se i razviti rak na njemu. Ako se žgaravica pojavljuje dulje od četiri tjedna, morate svakako otići liječniku.

Kada se mora ići liječniku? Ako se pojave sljedeći znakovi, neizostavno pođite na detaljne preglede:
• ako niste željeli smršavjeti i normalno jedete, ali ste iznenadno izgubili nekoliko kilograma
• ako se pojavi krv u stolici, ponavljaju se iznenadni proljev ili nagli zatvor stolice
• ako se pojave grčevi u želudcu, a niste pojeli ništa otrovno
• ako imate više od dva tjedna proljev ili povraćate, a da to nema veze s nekim virusom u želudcu ili crijevima
• ako imate kroničnu upalu crijeva kao što je Crohnova bolest (regionalni enteritis) ili ulcerozni kolitis.

Od ljekovitih biljaka preporučujem sljedeće.

Salata od ananasa, papaje i kivija.
Oguljenom i sitno narezanom ananasu doda se oguljena i sitno nasjeckana papaja bez sjemena i kore te dva oguljena i nasjeckana kivija. Dobro se sve izmiješa i jede svaki dan dok ne nestane žgaravica ili se regulira probava.

Kiseli kupus i rasol.
Za dobru floru u crijevima vrlo je važan kiseli kupus (kiselo zelje). Najkorisnije ga je svaki dan pojesti nekuhanog po nekoliko zalogaja. Poznati slovenski svećenik, cistercit i travar pater Simon Ašič (1906.-1992.), koji je napisao odličnu knjigu Pomoć iz domaće ljekarne, preporučio je samostanskoj braći da na stolu u blagovalištu stalno stoji posuda s kiselim kupusom kako bi svi mogli „svaki dan pojesti po nekoliko zalogaja". Jednako je tako djelotvoran i rasol od kiseloga kupusa. Ako ga pijemo, moramo iz glavice kiselog kupusa ili iz ribanog, osim vode koja je nastala, u sokovniku iscijediti rasol. Na dan je dovoljno popiti čašu rasola.

Kiseli kupus i njegov sok - rasol - uklanjaju probavne smetnje i lijenost crijeva, ukočenost crijeva i opasnost od nastanka vrijeđa na želudcu i ujedno reguliraju dobru floru u crijevima.

Kiselo mlijeko i njegove izvedenice.
Svakodnevno jedite kiselo mlijeko i njegove prerađevine jer oni u tijelu razvijaju protutumorno djelovanje.

Soja (Glycine max).
Jedite soju i njezine proizvode. Poznato je da azijske žene od djetinjstva jedu puno soje pa se smatra da zato i ne osjete posljedice klimakterija, a vrlo rijetko obolijevaju od raka dojke i drugih zloćudnih bolesti.

Grožđe.
Kod katara (izlučine) crijeva s bolnim grčevima pomaže kura od 1 do 2 tjedna, ili dulje, tijekom koje svakodnevno pojedite pola do 1 kg grožđa. Ono uklanja postojeće smetnje i normalizira rad crijeva.

Smrdelj (Galeopsis segetum).
U šalicu vrele vode stavite dvije žlice smrdljive koprive, ostavite 15 minuta poklopljeno, procijedite, malo zasladite medom te popijte toplo i na gutljaje. Na dan popijte 2-3 šalice čaja. Provedite kuru od tri tjedna, slijedi tjedan stanke pa ponovite kuru. To je medu najdjelotvornijim lijekovima za poticanje rada crijeva i za umirenje dišnih putova.

Plodovi mušmule.
Mušmula je zaboravljena divlja jabuka (Mespilus germanica) koja je jedan od najboljih lijekova za crijeva. Plodovi se jedu sirovi, što regulira rad crijeva, a istodobno dugoročno sprječava ovapnjenje krvnih žila.

Kompot od jabuka.
Jabuku dobro operite, uklonite koštice i tvrdi dio oko njih, nemojte guliti koru, narežite je na kriške, kratko kuhajte (oko pet minuta) s malo vode, dodajte cimeta (Cinnamomum zeylanicum) i zečje stope (Geum urbanum) i pojedite kao kompot.
Time se crijeva šire i dobro očiste.

Divlji pelin (Artemisia vulgaris).
Njegov okus je pojam gorkosti u Svetome Pismu ali je i vjerojatno najčešće upotrebljavana biljka za probavne smetnje. Uoči cvatnje naberite gornje vrhove pelina, svežite ih u snopiće pa objesite da se osuše u hladu i na propuhu. U šalicu vrele vode stavite dvije male žlice divljega pelina, ostavite poklopljeno samo pet minuta, procijedite te bez zaslađivanja popijte toplo i na gutljaje. Popijte po šalicu prije doručka, ručka i večere. To je izvanredan lijek protiv svih crijevnih i želudčanih smetnji, uklanja zadah iz usta, sve truleži u tijelu i djelotvoran je kod jako smrdljivog izmeta. Osobe koje povremeno imaju napadaje vrtoglavice neka više puta u godini po tri tjedna ujutro, odmah poslije ustajanja, popiju po šalicu čaja; potreban je najmanje tjedan stanke prije novog ciklusa.

Šljive (Prunus domestica).
Možete ih jesti svježe ili suhe. Stavite 10 suhih šljiva ili 5-6 suhih šljiva i smokava u veću čašu vode, ostavite preko noći, ujutro ih pojedite, a potom popijte vodu u kojoj su se močile. Šljive sadržavaju ljekovite tvari koje nadražuju sluznicu crijeva i tako pomažu da se temeljito isprazne pa tako reguliraju stolicu.

Lovorovo lišće (Lauri nobilis folia).
Pri spravljanju mnogih jela, kiseljenju krastavaca, u razne umake itd. uvijek dodajte lovorovo lišće. Ono jelima daje fin gorkast okus, a ujedno se čisti crijevna sluznica.

Gaj od čubra (Satureia hortensis).
Učinkovit je kod grčeva u crijevima. Stavite dvije male žlice u šalicu vrele vode, ostavite 15 minuta poklopljeno, procijedite te popijte toplo i na gutljaje. Čubar se može upotrijebiti i kao začin. Po jedna šalica čaja smije se piti stalno, svaki dan.

Čajna mješavina.
U šalicu vrele vode stavite dvije male žlice mješavine od:
- 30 g listova jagode (Fragaria),
- 20 g žute broćike (Galium verum) i
- 10 grama mljevenoga sjemena komorača (Foeniculum vulgare),
Ostavite poklopljeno 15 minuta, procijedite te popijte toplo i na gutljaje.
Na dan popijte tri šalice čaja, po šalicu prije doručka, ručka i večere.
Čaj je pun vitamina i željeza i djeluje izvanredno kod katara u crijevima i želudcu.

Kupka nogu.
U toplu vodu dodajte jabučnoga octa u omjeru 1:1 pa u njoj držite noge 20 minuta, obrišite ih, namažite iscjedinom brđanke (Arnica montana) i popijte šalicu čaja od majčine dušice (Thymus serpillum). Čaj blagotvorno djeluje na sluznicu crijeva, ali i na sve druge sluznice u tijelu.

Oblozi od poljske preslice (Equisetum arvense).
Naberite svježu poljsku preslicu, dobro je istucite na gazi pa stavite izravno na kožu u području crijeva, tako da pokrije od pupka sav donji dio trbuha i ostavite preko noći kao oblog ili preko dana najmanje četiri sata. Ako nemate svježu poljsku preslicu, uzmite suhu pa pregršt držite iznad pare kipuće vode 10-15 minuta da se dobro navlaži i bude topla, zatim je položite na gazu i stavite kao oblog. Uz to, ujutro i navečer popijte po šalicu čaja od poljske preslice. Tjedan dana stavljajte obloge i pijte čaj, zatim tjedan pauzirajte pa kuru ponovite, i to radite dulje vrijeme.

Krupnik (pir, dinkel, Triticum spelta)
Jedna je od najstarijih poznatih vrsta žitarica, a spominje se čak i u Starom zavjetu. Potječe iz Azije. Budući da uspijeva na većim visinama, uzgaja se i na Alpama (u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj). U Hrvatskoj su ga uzgajali Folksdojčeri (pripadnici njemačke manjine), a i danas se može nabaviti. Vrlo je sličan pšenici. Mora se oljuštiti i takvo se zrno rabi za prehranu. Oljušteno zrno ne može proklijati. Tvrda ljuska štiti zrno od onečišćenja. Za uzgoj nisu potrebna dodatna gnojiva ni insekticidi. U kombinaciji s raženim brašnom daje specifičan kruh, vrlo podnošljiv za one koji su alergični na gluten. Zrno krupnika sadržava vrijedne aminokiseline u odličnom sastavu, ugljikohidrate, masti, vitamine B-skupine i vitamin E i K, te mnogobrojne minerale (željezo, fosfor, kalcij, magnezij i mnoge druge). Lako je probavljiv pa je dobar za prehranu bolesnika, rekonvalescenata, djece i starijih osoba. Bijeli kruh nije zdrav i ne bi ga trebali jesti ni bolesni ni zdravi, a najbolje je peći kruh od brašna krupnika, dodajući po malu žlicu brašna od zobi, ječma, lana, mljevenih sjemenki suncokreta, soje i tri velike žlice mekinja pšenice.

Pobrinite se da crijeva budu zdrava.
Dugo sjedenje, nebavljenje sportom i slabo kretanje umrtvi crijeva. Svakodnevne šetnje od najmanje 30 minuta ili bavljenje sportom ne samo da pojačavaju rad crijeva, nego sprječavaju i do 50 posto rizik od nastanka raka.

Prehrana.
Alkohol smijete piti samo umjereno.
Dokazano je da čaša pravoga vina ili piva potiče probavu u crijevima.
Jednako tako je dokazano da previše alkohola opterećuje jetru i povećava rizik od nastanka tumora na crijevima.
Za crijeva su vrlo opasne obilne životinjske masti i previše mesa.
Preporučuje se dvaput tjedno po 200 g mršave govedine i teletine i dvaput tjedno po 200-300 g morske ribe — u prvome redu srdela, skuše, tune i druge jadranske plave ribe te losos, jer su one bogate višestrukim nezasićenim masnim kiselinama koje su nužne za naš organizam, a pogotovo za crijeva.
U prehrani mora biti puno svježega voća i povrća. Od voća često pojedite jabuku, bananu, grožđe, mango, papaju, kivi, naranču, grejp, ananas i limun.

Od povrća su nužni krumpir, kiseli kupus (nekuhan i kuhan), svježi kupus, kelj, mahunarke, brokula, rajčica, krastavci, ali jednako tako i soja, kao i njezini proizvodi, žitarice, riža i dr.
Doručak mora biti kvalitetan i obilan jer su crijeva ujutro najaktivnija.

Ručak neka bude umjeren.
Večera pak mora biti vrlo lagana, a najbolje bi bilo pojesti jednu papaju, ananas ili jabuku i čašu kozjega mlijeka s malo meda ili jogurt ili kiselo mlijeko.

Najbolje je za crijeva, ali i za dobar san, da 2-3 sata prije spavanja ništa ne jedete jer su noću crijeva i želudac lijeni i ne mogu preraditi hranu.
Pretilost je jedan od najvećih rizika za nastanak raka crijeva. Zato bi svatko morao sve učiniti da zadrži normalnu težinu ili da barem ne prelazi 10 kg preko normalne težine.

Molitva.
Ako još niste, otkrijte ljepotu molitve: uzdizanja duše k Bogu ili traženja primjerenih dobara od Boga. Srce je ono koje moli, gdje prebivam, kamo se u molitvi spuštam.
Molite djetinjom smjelošću.Preneseno iz Ljekaruše patera J. Marčinkovića.
Pripremio i prenio Lakky, 12.01.2012
Kontakt mail: lakky63@gmail.com

avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.