Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

ZATAJENJE BUBREGA - INSUFFICIENTIA RENIS

Go down

ZATAJENJE BUBREGA - INSUFFICIENTIA RENIS

Postaj  lakky on čet 16 vel - 9:03

KRONIČNO BUBREŽNO ZATAJIVANJE - (Insufficientia renis chronica)

PITANJE
Duže vrijeme bolujem na bubrezima, posljednji nalazi su da ova bolest prelazi u kronično zatajen je bubrega (insufficientia renis chronica). Kakva je to bolest i ima li koji biljni lijek kojim bi se mogla liječiti pa i izliječiti?

ODGOVOR
Ova se bolest sve više pojavljuje u današnjoj civilizaciji. Kod nekih pacijenta, kao kod vas, umanjivala se funkcija bubrega kroz duže vrijeme i na kraju bubrezi ne mogu više u potpunosti ispuniti svoju zadaću, svakodnevnu funkciju da izlučuju iz tijela štetne ili suvišne tvari, reguliraju osmotski tlak, koncentraciju iona u krvi te volumen i kiselost tjelesnih tekućina. Naime, bubrezi (latinski ren, grčki nefro) parni su žljezdani organ mokraćnog sustava. Smješteni su iza potrbušnice, desni bubreg leži nešto niže od lijevog. Dugačak oko 10 cm, težak oko 150 grama, bubreg čisti iprocjeđuje mokraću iz krvi, regulira vodu i sol u krvi, održava krvni tlak tijela, nadzire proizvodnju crvenih krvnih stanica, dnevno procijedi svu krv i do tristo puta (oko 1.500 litara).

Sigurno je da se pravodobnom prevencijom lijekovima ili biljnim pripravcima može zaustaviti napredovanje bubrežnog zatajenja pa ga čak i izliječiti. Ako dođe do potpunoga, kroničnog prestanka rada bubrega, tu više ne mogu pomoći nikakvi lijekovi ni biljni pripravci.

Zbog toga je ova dijagnoza kudikamo najčešći razlog zaprimanja u hrvatske bolnice (98.787 slučajeva u 2008. koji su ostvarili 150.690 dana bolničkog liječenja.
To je 13,3% svih hospitalizacija ili gotovo svaki sedmi razlog upisa medu ležeće bolesnike, tj. itekako raširen javnozdravstveni problem).

Zdravi bubrezi preko mokraće izbacuju otpadne i nepotrebne tvari iz tijela i time čiste organizam od otrova. U isto vrijeme zdravi bubrezi reguliraju tekućinu u organizmu. Ako nastane bubrežna insuficijencija, funkcija bubrega prestaje i onda voda ostaje u organizmu i stvaraju se otekline (edemi), pojavljuje se visoki tlak, slabost, povraćanje, često slabokrvnost i smetnje potencije. Osim toga, dolazi i do prestanka izlučivanja hormona koje proizvodi bubreg.

Uzroci zatajenju bubrega mogu biti razni i brojni. Najčešći su: šećerna bolest, visoki krvni tlak, prekomjerno uzimanje lijekova protiv bolova i upalne bubrežne bolesti.
Terapija se mora provoditi strogo uzevši u obzir koji je uzrok ove bolesti, ali samo ako bubrezi nisu u potpunosti prestali raditi. Prema tome, specijalist će odrediti terapiju koja odgovara uzroku nastanka bolesti, a u isto vrijeme moraju se promijeniti dotadašnje životne navike i prehrana.

Ako su bubrezi potpuno zatajili, tada preostaje samo dijaliza (umjetno ispiranje krvi) ili transplantacija bubrega. Često se dijaliza provodi i kad bubrezi nisu potpuno prestali funkcionirati. Ako bubrezi nisu u potpunosti prestali raditi, vrlo su djelotvorni moji recepti.

Mješavina žutih čajeva.
Uzmite jednake dijelove žute mrtve koprive (Lamium galeobdolon ili Galeobdolon luteum), rutvice (Ruta graveolens) i žute broćike (Galium verum). Postoje bijela mrtva kopriva (Lamium album) i bijela broćika (Galium mollugo). I one su ljekovite, ali za ovu bolest bubrega najbolje su navedene žute biljke. Rutvica nije za trudnice jer izaziva trudove i pobačaj.
Mješavina se dobro izmiješa. U šalicu vrele vode stavi se vrškom puna mala žlica mješavine, ostavi 10-15 minuta poklopljeno, procijedi i popije vrlo toplo i na gutljaje.
Na dan se piju tri šalice ovog čaja, i to po jedna 15 minuta prije doručka, ručka i večere. Prije pijenja, u šalicu čaja se doda 10-15 kapi tinkture švedske gorčice.
Pije se šest tjedana, slijedi tjedan stanke i terapija se po potrebi može ponoviti. Upoznao sam u Njemačkoj dva bolesnika kojima su bubrezi tako stradali da su išli dva puta tjedno na dijalizu. Nakon pijenja ovoga čaja, dolje navedene zobene kaše i drugih dolje navedenih čajeva, proradili su bubrezi i ozdravili. Naravno, pili su čaj odmah prvih dana kad su počeli s dijalizom. Najbolje je terapiju započeti čim se sazna za početak ove bubrežne bolesti.

Kaša od zobi.
Pola kilograma neprskane zobi zajedno s pljevom staviti u 4 litre vode, kuhati na laganoj vatri dok se ukuha na pola, dodati u to vrele vode da bude ponovno do mjere 4 litre tekućine i kuhati još samo 10 minuta na laganoj vatri. Strogo paziti da kuhanjem ne bi zagorjelo! Ostaviti da se ohladi do 40 stupnjeva, procijediti i uliti u dezinficirane boce (napuniti ih vrelom vodom i prije punjenja ovom kašom proliti vrelu vodu). Kašu staviti u hladnjak i piti svaki dan, tijekom dana tri čaše od po 2 dl. Prije pijenja zgrijati kašu u čaši da bude topla koliko se može podnijeti toplina. Isto tako prije lijevanja kaše iz hladne boce u čašu od 2 dl, bocu treba dobro promućkati kako bi se u boci ljekoviti sastojci raspodijelili, a ne ostali na dnu boce. Kaša se pije tijekom dana. Može se piti u vrijeme terapije gore navedenim čajem, ali ne u isto vrijeme, kao čaj 15 minuta prije doručka, ručka i večere. Mora se pripaziti da dnevna doza gornjega čaja i ove kaše bude u granicama dopuštenoga unošenja količine tekućine u organizam. Kad se popije ta količina, napravi se svježa nova kaša. Pije se tako šest tjedana. Napravi se stanka od tjedan dana i kura se može po potrebi ponoviti. Pripremite kašu sami!

Čaj ili sok od maslačka (Taraxacum officinale).
Poslije gore navedene terapije, vrlo je djelotvorno piti čaj ili još bolje svježi sok od maslačka. Njegov gorki ljekoviti sastojak poboljšava rad bubrega. Na dan se pije tri puta po jedna šalica ovoga čaja, najbolje 15 minuta prije doručka, ručka i večere. U šalicu vrele vode staviti dvije male do vrha pune žlice suhih listova maslačka, ostaviti 10-15 minuta poklopljeno, procijediti i popiti vrlo toplo i na gutljaje. Još je djelotvornije ako imate svježih ubranih listova i korijena maslačka. U sokovniku napravite sok od čitave biljke i popijte po 1 veliku žlicu ovog soka, 15 minuta prije doručka, ručka i večere. Pije se šest tjedana. Poslije ove kure neka se šest tjedana pije dolje navedeni čaj od listova breze.

Čaj od breze (Betula pendula).
U šalicu vrele vode staviti 2-3 vrhom pune male žlice suhih listova breze, ostaviti poklopljeno 10-15 minuta, procijediti i popiti toplo i na gutljaje. Na dan se pije tri puta po šalica, 15 minuta prije doručka, ručka i večere. Nakon svake šalice čaja treba popiti čašu vode. To pojačava ispiranje bubrega, a time i krvi. Kura traje šest tjedana. Nakon ovog čaja pijte dolje navedenu mješavinu čajeva.

Čajna mješavina za bubrege.
Uzmite po:
-  30 g listova koprive (Urticae folia),
-  30 g poljske preslice (Equisetum arvense),
-  20 g najbolje je čitave biljke maslačka (Taraxacum officinale),
-  10 g rutvice (Rutagraveolens),
-  10 g listova breze (Betulaependulae folia) i
-  10 g šipurka (Rosa canina) zajedno sa sjemenkama

U šalicu vrele vode staviti dvije male vrškom pune žlice ove mješavine, ostaviti 15 minuta poklopljeno, procijediti i piti tako tijekom šest tjedana po jednu šalicu 15 minuta prije doručka, ručka i večere.
Ovaj čaj pojačava rad bubrega, brže se ispiru krv i bubrezi, a eventualni pijesak u bubrezima brzo nestaje ispiranjem.

Čaj listova koprive (Urticae folia).
Nakon gore navedenih biljnih pripravaka preporučujem kuru od šest tjedana pijenjem po litre čaja od koprive. U litru vrele vode staviti 3 velike žlice listova koprive, poklopiti 15 minuta, procijediti i staviti u termosicu.
Čaj piti vrlo topao i na gutljaje.
Nakon nekoliko gutljaja čaja, popiti isto toliko i vode. Tim se pojačava djelovanje i ispiranje krvi i bubrega. Kopriva sadržava mnogo željeza i zato treba paziti koliko se željeza smije unijeti za vrijeme dijalize. Nakon ovoga čaja dobro je piti čaj od poljske preslice (Equisetum arvense).

Čaj od poljske preslice (Equisetum arvense).
Jednu veliku žlicu čaja stavite u šalicu hladne vode. Neka voda zavri i ključa pet minuta na laganoj vatri, maknite s vatre, ostavite poklopljeno 15 minuta, procijedite i popijte toplo i na gutljaje. Kad se ispije ova šalica čaja, vrlo je korisno da se popije čaša vode. Tim se pojačava ispiranje krvi i bubrega. Pije se šest tjedana, na dan tri puta po jedna šalica ujutro, o podne i navečer.

Čaj od šipka (Rosa canina).
U šalicu vrele vode staviti dvije vrhom pune male žlice šipurka zajedno s košticama, ostaviti poklopljeno 15-20 minuta, procijediti i popiti toplo i na gutljaje. Poslije popijene šalice čaja neka se popije decilitar vode kako bi se bubrezi bolje ispirali. Kura traje tri tjedna, slijedi tjedan stanke i kura se ponovi.

Time je završena terapija kod ove bolesti. Ako je eventualno potrebno, može se početi sve ispočetka. Svakako da je najbolje terapiju provesti dok nije započela dijaliza.

Prehrana.
Pri kroničnom bubrežnom zatajenju treba strogo paziti na prehranu. Vrlo je važno saznati što pacijent gubi, što mu u organizmu nedostaje. Zato liječnik mora propisati način prehrane jer se ne može općenito odrediti što treba jesti i piti. Svaki bolesnik zasebno reagira i njegov organizam ima različite potrebe i nedostatke.

Ono što mogu ovdje navesti kao pravilo jest sljedeće:

Kad bubrezi potpuno zakažu, onda se mora ići na dijalizu. To je jedini način da se preživi. Mora se znati da se ukupnim postupkom dijalize gubi dosta aminokiselina, a peritonealnom dijalizom (ispiranjem potrbušnice) gubi se mnogo sastavnih dijelova bjelančevina u krvi. Tako nastali nedostatci u organizmu moraju se nadoknaditi određenom hranom.
Zato liječnik mora ustanoviti koliko se čega dijalizom gubi i koju će onda hranu propisati.
Osobito se mora biti oprezan pri uzimanju tekućine.
Pravilo je da ovi bolesnici piju onoliko koliko su prošlog dana izbacili mokraće + 500 ml.
Osim toga, treba se redovito mjeriti i težina organizma između dviju dijaliza ne smije prijeći 1 kg. U suprotnom, unos tekućine mora se dodatno smanjiti.

Vrlo je važno znati da kod ove bolesti, uzimanjem prevelike količine tekućine, može doći do katastrofalnih posljedica: oteknuća bubrega, edema (nakupljanja vode) u plućima i mozgu. To može imati nepredvidive posljedice.

Kod zdravih bubrega poželjno je unositi dosta kalija u organizam.

Naprotiv, kod bubrežne insuficijencije, osobito ako je ova bolest uznapredovala, može doći do vrlo velikoga i neželjenog gomilanja kalija u krvi.

To pak može prouzročiti prestanak rada srca.
Zato u vrijeme dijalize krvi dnevno unošenje kalija u organizam ne smije prijeći dva grama.

Dnevna doza fosfora treba biti 1 -1,2 g. Zato se moraju izbjegavati živežne namirnice koje imaju obilje fosfata kao primjerice razni sirevi.

Budući da bubrezi ne mogu normalno izbacivati mokraću, ona se mora negdje zadržati, pa dnevna potrošnja natrija (soli) ne smije prijeći 6 grama.

U vrijeme dijalize unošenje bjelančevina u organizam treba biti 1-1,2 g po kilogramu tjelesne težine. Trebalo bi se potruditi da te bjelančevine budu vrlo kvalitetne.

Kod peritonealne dijalize (ispiranja potrbušnice) unošenje bjelančevina u organizam treba biti 1,2-1,5 grama po kilogramu tjelesne težine. Za vrijeme ove dijalize često dolazi do upale potrbušnice. I tada dolazi do velikoga gubitka bjelančevina. Za vrijeme upale treba povećati njihovo uzimanje na 1,8 g po 1 kg tjelesne težine.

U vrijeme dijalize krvi organizam gubi i vitamine koji se otapaju u vodi. To su u prvom redu svi vitamini skupine B, vitamin C i folna kiselina. Budući da namirnice s mnogo vitamina sadržavaju dosta kalija (koji je u ovom slučaju nepoželjan), najbolje je umjesto iz namirnica te vitamine uzimati kao dodatak prehrani!

Zbog svega navedenog nužno je da svakom oboljelom njegov liječnik propiše način prehrane jer organizam svake osobe reagira drukčije.

Pozor!
Zbog težine ove bolesti mora se strogo paziti da se ljekovite biljke za moje biljne pripravke ne uzimaju preko interneta ili biljnih ljekarni.

Najbolje ih je sam skupljati i pripraviti ih prema gornjim receptima.

Rok trajanja mljevenih ljekovitih biljaka samo je godinu dana, a nemljevenih do dvije godine. Možda ih možete nabaviti u pravoj ljekarni, gdje je sigurno na pakovanju označeno vrijeme trajanja, a ljekarnik vas može i posavjetovati.

Nažalost, u današnje vrijeme ide se samo za tim da se proda i ostvari profit!


Preneseno iz Ljekaruše patera J. Marčinkovića!
Pripremio i prenio Lakky, 16.02.2012.
Kontakt mail: lakky63@gmail.com
avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.