Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

MRAZOVAC – (Colchicum automnale L.)

Go down

MRAZOVAC – (Colchicum automnale L.)

Postaj  lakky on čet 25 lis - 11:16

MRAZOVAC – Colchicum automnale L.

Narodna imena: bujačina, želudara, jadičac, kaćun, jesenji kaćun, lukovik, mtazovka, mrazovac, piskavica, čukavac, vočak, vranji luk.

Mrazovac se sreće na vlažnim brdskim i planinskim livadama, u srednjoj i južnoj Evropi. U našoj zemlji ima ga u svim krajevima. Mrazovac je kao i jedić i čemerika najotrovnija biljka. Naziv je dobio po tome što cveta kasno u jesen tj. u vreme kada se javljaju i prvi jesenji mrazevi.

Botaničke osobine

Mrazovac je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 25 cm, sa lukovicom jajastog oblika i pokrivenom tamnim ljuspastim listovima. U proleće iz krtole izrastaju 3 – 4 prizemna izdužena lista slična zumbulu, dužine 20 – 40 cm, a krajem leta početkom jeseni izbija krupan levkast cvet, ljubičaste boje koji podseća na šafran. Plod je trostrana čaura ispunjena sitnim, loptastim semenom, mrke boje.


Hemijski sastav i upotreba

Seme mrazovca (Colchici semen) sadrži alkaloide smeštene u unutrašnjim slojevima semenjače, od kojih je najvažniji kolhicin (0,2 –0,8 %) i kolhamin. Sitnije seme je bogatije u alkaloidima. Pored alkaloida u semenu ima šećera, belančevina, skroba, masnog ulja i dr.

U farmaceutskoj industriji seme se upotrebljava za ekstrakciju alkaloida. Kolhicin se vadi iz semena, ređe iz krtola i koristi kao analgetično sredstvo protiv gihta, u većim dozama deluje kao jak kapilarni otrov, a može i da spreči deobu ćelijskog jedra u metafazi pri čemu se broj hromozoma u jedru udvostruči. Tako su pomoću kolhicina dobijeni tetraploidni oblici od diploidnih biljaka. Poliploidija izazvana dejstvom kolhicina se danas dosta koristi u genetici i selekciji. Preparati mrazovca služe za lečenje podagre, nekih oblika hroničnih leukemija i karcinoma kože u početnom stadijumu. Tako se za lečenje raka kože upotrebljava 0,5% kolhaminova mast koja sadrži kolhamin, alkaloid sličnog dejstva kao kolhicin ali manje toksičan. Ovaj preparat (Cibe Colcemid - demekolcin) u obliku ampula (po 1mg u 1 ml), tableta (po 1 mg) i lekovite masti (0,1%) daje se i kod hroničnog oblika mijeloidne leukemije. Pri upotrebi mrazovca treba biti oprezan, tako Gostuški (1979) naglašava da je samo lekar taj koji određuje kada ga treba davati.

Sakupljanje – Seme mrazovca se sakuplja u toku juna i jula odsecanje nedozrelih čaura čim počnu da dobijaju žutu boju, koje se potom razastru u tankom sloju i suše na suncu ili promaji dok ne potamnu, potpuno ne sazru. Zrele čaure pucaju i iz njih ispada seme koje se proseje i prečisti. U jednoj čauri može biti više od 100 semenki. Suvo seme je prečnika 2 – 3 mm, tamnomrke boje, tvrdo, po površini naborano i sa karunkulom pri dnu. Seme nema mirisa a ukusa je gorkog i ljutog. Odnos svežeg i suvog semena je 1,2 :1.
Ukoliko se kao droga koriste krtole (+Colchici tuber) one se vade u fazi cvetanja biljke, operu i tako skladište na stalaže i čuvaju najviše tri meseca ili se oljušte, iseku po dužini i osuše. Suva krtola je loptastog oblika, tvrda, brašnjava, bez mirisa i gorkog ukusa.
Odnos pri sušenju krtola mrazovca je 3 :1.


Članak o uzgoju MRAZOVCA prenesen je iz knjige J. Kešgecija "Gajenje lekovitog bilja"
Pripremio i prenio Lakky, 25.10.2012.
Kontakt mail: lakky63@gmail.com


Ps.
Sjeme se može nabaviti iz ponude koja je objavljena na Forumu pod MRAZOVAC:
http://belko.gooforum.com/t278-mrazovac-colchicum-autumnale-l
Za detaljne informacije nazvati na mobitel: 098 98 84 570

Lakky
avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.