Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

ANĐELIKA - (Angelica archangelica L.)

Go down

ANĐELIKA - (Angelica archangelica L.)

Postaj  lakky on uto 11 pro - 13:57


ANĐELIKA - Angelica archangelica L., fam. Apiaceae
Narodni nazivi: ANGELIKA, ANĐEOSKI KORIJEN, KRAVOJAC

Korijen anđelike - Angelicae radix
Eterično ulje anđelike - Angelicae aetheroleum

Ime biljke potječe od latinske riječi angelus što znači anđeo, a simbolizira ljekovitu biljku. Samonikla anđelika rijetka je biljka u našim krajevima. Češće se javlja vrsta Angelica silvesfris L., tj. šumska anđelika. ali se ona ne upotrebljava.

Morfološke i fiziološke značajke
Anđelika je dvogodišnja, rjeđe trogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka. Krupna je, te može narasti preko 2 m. U prvoj godini uzgoja stvara, se samo rozeta, dok u sljedećoj godini razvija stabljiku i cvjetove.
Stabljika je ravna i šuplja, na poprječnom presjeku okrugla i izbrazdana, a pri vrhu razgranata, ljubičasto-zelene boje. Listovi su usječeni i krupni.
Mogu biti dugi i do 50 cm, a široki oko 35 cm. Korijen je žiličast i mesnat. Na vrhovima stabljika i bočnih grana nalaze se zelenkasti, kuglasti cvjetovi.

Cvijet anđelike
Najkrupniji cvijet je u pravilu na glavnoj stabljici, dok su na bočnim granama cvjetovi sitniji. Cvjetići su sitni i neugledni, svijetlozelene boje, s peterostrukim lepezastim vjenčićima. Zreli cvjetovi su žućkasti .
Cvatnja anđelike ovisi o nadmorskoj visini i klimatskim značajkama.
U nizinskim krajevima cvjeta već u svibnju, dok u višim područjima cvjeta u lipnju. Proces cvjetanja nije ujednačen tako da na jednoj biljci mogu istovremeno biti prisutni i cvjetovi i zreli plodovi . Plod je plosnat, ovalnog oblika. Sastoji se od dvije sjemenke koje se mogu lako odvojiti i otpasti . Zrelo sjeme je tamnožute boje.
Masa 1000 sjemenki je između 4 i 6g .

Kemijski sastav i upotreba
U korijenu anđelike ima oko 0.5 - 1,0 % eteričnog ulja. Osim toga.
korijen sadrži i oko 6 % smole, kumarina i organskih kiselina.
Anđelika se upotrebljava u obliku napitaka za liječenje katara želuca, upale debelog
crijeva i drugih želučanih tegoba, dok se eterično ulje koristi za proizvodnju aromatičnih napitaka.

Uvjeti uzgoja
Anđelika najbolje uspijeva u brdskim i planinskim područjima na nadmorskoj visini između 600 i 2000 m. Dobro podnos i niske temperature, ali najbolje uspijeva u područjima u kojima je srednja godišnja temperatura između 8 i 11 °C, a prosječna količina oborina veća od 1000 mm.
Budući da se anđelika uzgaja uglavnom zbog korijena, najveću pažnju pri uzgoju treba posvetiti fizikalnim značajkama tla. Iskustveno je utvrđeno da su najveći prinosi anđelike na rastresitim, dubokim i humusom bogatim tlima koja se odlikuju relativno velikim kapacitetom za zrak i vodu kao što su svježi aluvijalni nanosi ili crnica na vapnencu.
Teška glinasta tla nisu pogodna za uzgoj jer je na težim tlima otežan razvoj korijena i njegovo vađenje, posebice ako je tlo suho i tvrdo. U slučaju prevelike vlažnost i tla. nakon vađenja korijen je teško oprati. S obzirom na reakciju tla, anđelika najbolje uspijeva na neutralnim i slabo kiselim tlima (pH tla između 6 i 7).

Uzgoj
Plodored - Anđelika se obavezno uzgaja u plodoredu. Uzastopnim uzgojem anđelike na istoj površini značajno se smanjuje prinos. Osim toga, u kasnijim se godinama uzgoja povećava opasnost od različitih bolesti i štetočina pa ju je najbolje uzgajati svakih 3 do 5 godina.

Obrada tla - S pripremom tla treba započet i odmah nakon berbe prethodnog usjeva. Cilj pripreme tla je stvoriti što dublji i rastresitiji površinski sloj. Krajem ljeta ili početkom jeseni duboka i humusom bogata tla treba orati na dubinu od 30 cm. Ako se anđelika sadi u jesen, tada se površinska priprema tla obavlja odmah. Ako se sadi u proljeće, tada pooranu površinu treba ostaviti da prezimi kako bi se što bolje
očuvala vlaga, dok se površinska obrada tla obavlja u rano proljeće.

Gnojidba - U konvencionalnoj se proizvodnji anđelika gnoji mineralnim NPK gnojivima. Dio gnojiva se zaorava, a dio se primjenjuje prije same sjetve. Za veći prinos potrebno je primijeniti 500 - 600 kg/ha NPK (15-15-15). Zbog povećane potrebe za fosforom i kalijem, u osnovnoj gnojidbi treba primijeniti gnojivo s povišenim sadržajem fosfora i kalija (npr. NPK 10-20-20).
U organskoj se proizvodnji u osnovnoj gnojidbi primjenjuje 40 - 50 t/ha stajskog gnojiva.

Razmnožavanje
- Anđelika može biti dvogodišnja i trogodišnja biljka, ali se uzgaja uglavnom kao jednogodišnja. Najpogodniji način razmnožavanja je preko presadnica. Presadnice se mogu proizvoditi i u hladnim i u toplim lijehama, ali je proizvodnja u hladnim jeftinija i pristupačnija. Širina lijeha je 1,0 - 1,2 m, dok se dužina određuje prema
potrebi.
Sjeme se sije na dobro pripremljeno i usitnjeno tlo. Za sjetvu 1 m2 potrebno je 10 do 12 g sjemena, pod uvjetom da je klijavost 40 - 50 %. Uz pravilnu obradu i njegu na ovaj se način može dobiti 800 do 1000 presadnica po m2 . Nakon sjetve sjeme se prekrije slojem zemlje, ne debljim od 1 cm, ili usitnjenim zrelim stajskim gnojivom, nakon čega se sjeme lagano pritisne. Neposredno nakon sjetve lijehe treba zasjeniti
(trskom ili sličnim materijalom). Prekrivač ne smije ležati na zemlji kao bi se omogućilo nesmetano klijanje i nicanje biljaka.
Zasjenjenu površinu treba redovito zalijevati kako bi sjeme što prije klijalo. Nakon otprilike 15 dana, kada biljke dosegnu visinu 2- 3 cm, lijehe se otkrivaju. Mlade
biljke i nakon toga treba redovito zalijevati i po potrebi plijeviti.
Sjetvu anđelike u hladne lijehe treba obaviti krajem lipnja kako bi presadnice do
jeseni dostigle optimalnu razvijenost za presađivanje.

Sadnja - Presadnice anđelike se, ovisno o klimatskim uvjetima, presađuju ujesen, krajem listopada i početkom studenog. U iznimnim se slučajevima sadnja može obaviti zimi ili u proljeće.
U nizinskim se krajevima anđelika sadi na udaljenosti 60 - 70 cm između redova i 30 - 40 cm između biljaka u redu, što znači da se na površini od 1 ha može posadit i 41000 - 48000 biljaka.
U planinskim se krajevima sadi na razmaku između redova 40 - 50 cm, a između biljaka u redu 20 - 25 cm, što znači da za 1 ha treba 80000 presadnica. Na malim površinama sadi se ručno, a na velikim strojno, tj. sadilicama.

Njega -Njega obuhvaća okopavanje, prihranjivanje i navodnjavanje.
Okopavanje i međuredno kultiviranje nužne su mjere kojima se osigurava rastresitost površinskog sloja i suzbija razvoj korova. Tijekom vegetacije okopava se najmanje 2 do 3 puta, posebice u ranijim fazama razvoja biljaka.
Za prihranjivanje anđelike koristi se dušično gnojivo (KAN) u količini od 100 - 200 kg/ha.

Navodnjavanje - U razdoblju suše i visokih temperatura poželjno je navodnjavat i 1 - 3 put , čime se prinos povećava za više od 20 %.

Berba - Korijen se vadi kada sadrži najveći postotak eteričnog ulja i suhih tvari, krajem listopada i početkom studenog, a samo u iznimnim slučajevima u proljeće. Prije vađenja korijena treba pokositi nadzemne dijelove biljaka. Vađenje se obavlja izoravanjem nakon čega slijedi čišćenje zemlje i odstranjivanje preostalih zelenih dijelova biljke. Očišćen korijen se potom još istog dana pere u hladnoj tekućoj vodi ili se stavlja na perforiranu podlogu i ispire jakim mlazom vode. Preporuka je da se
krupnije korijenje razreže na sitnije komadiće radi lakšeg sušenja.

Sušenje - Korijen anđelike suši se prirodno na zraku ili u sušnicama.
Prirodno je sušenje sporo i rizično jer se odvija u vrijeme kada su dnevne temperature niske. Sušenje u sušnicama je pogodnije jer ne ovisi o vremenskim uvjetima i to je jedini način za sušenje velikih količina.
Anđelika se suši na temperaturi 45 - 55 °C. Sušenje na višim 62 temperaturama nije dozvoljeno zbog gubitka eteričnog ulja. Kvalitetan korijenje bijele do svijetlo-smeđe boje i karakterističnog mirisa.

Prinos - Prinos korijena anđelike značajno varira. Zadnjih nekoliko godina prinos svježeg korijena je 8000 - 10000 kg/ha. odnosno 2000 - 3000 kg/ha suhog. U planinskim uvjetima proizvodnje prinos je nešto niži, ali je kvaliteta veća.

Korijen anđelike proizveden u nizinskim krajevima sadrži 0,4 - 0,6 % eteričnog ulja. a iz planinskih krajeva i preko 1 %. S površine od 1 ha može se dobiti 8 - 15 kg eteričnog ulja.

Proizvodnja sjemena - Anđelika daje sjeme u drugoj godini uzgoja
pa stoga na jednom dijelu proizvodnih površina treba uzgajati biljke za
sjeme. Druge godine uzgoja biljke formiraju cvjetonosne stabljike sa štitovima visoke 1,5 do 2.0 m. Centralna cvjetonosna stabljika daje sjeme najbolje kvalitete. Sjeme sazrijeva krajem svibnja i početkom lipnja i u to se vrijeme sakuplja.
Sjeme se sakuplja rezanjem cvjetonosnih stabljika sa štitovima. Porezani se materijal ostavi 4- 5 dana na zasjenjenom mjestu kako bi sjeme dozrijelo. Zrelo se sjeme čuva na tamnom i hladnom mjestu. S jednog se ara može dobil i 4 - 5 kg sjemena.
Standardi kvalitete korijena anđelike (Angelicae radix) prema Ph. Eur. 5.
- eterično ulje max. 2,0 ml/kg s.t
- strane tvari : neobojeni dijelovi biljke min. 5,0 %
- listovi i stabljike max 5,0 %
- ostale strane primjese max. 1,0 %
- gubitak sušenjem max. 10,0%
- ukupni pepeo max. 10,0%
- pepeo netopljiv u HCl max. 2,0 %Preneseno iz knjige "Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja" od B. Stepanovića.
Izdavač: Jan-Spider d.o.o. Pitomača
Pripremio i prenio: Lakky, 11.12.2012.
Kontakt mail: lakky63@gmail.com
avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.