Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

MUMIO

Go down

MUMIO

Postaj  lakky on sri 15 sij - 22:34


MUMIO

Jedan broj znanstvenika drži da mumio, ili kako ga još nazivaju, "planinski vosak", ulazi u sastav proizvoda divlje medonosne pčele. Ovaj se proizvod u pučkoj medicini rabi još od davnina, a o njegovim je ljekovitim svojstvima pisao još Avicena.
U pučkoj je drevnoj medicini mumio upotrebljavan kod najrazličitijih traumatskih povreda, stoga je u zadnje vrijeme privukao pozornost medicinskih stručnjaka.
U Uzbekistanu je specijalna ekspedicija geologa i medicinara tragala za mumiom: balzam srednjoazijskih planina otkriven je tad u pećinama na 2000 - 3000 m nadmorske visine.
Mumio posljednjih godina nazivaju čarobnim eliksirom i čudotvornim balzamom, no u nekim azijskim zemljama on se već odavno upotrebljava.
Visoka učinkovitost mumija primjećena je kod bržeg zarastanja prijeloma i općeg poboljšanja stanja bolesnika. No još uvijek znanstvenici dvoje o tome što je ustvari mumio: neki drže kako je to skup različitih oblika mikroorganizama, drugi misle da je to med divljih pčela, neki da se radi o soke murve (duda), a nekima se čak čini da se radi o ekskrementima različitih životinja.

Stručnjaci su se ipak složili kako je najbolji mumio crn, sjajan i mek. Miriše slično nafti, no osobitim i specifičnim mirisom. Pod mumijom podrazumijevaju različite prirodne tvorevine na stijenama pećina koje sliče smolastim supstancama - no neki smatraju da je to proizvod pčela s jakim mirisom trava, sličan vosku, ili je to pak proizvod vrenja u gnoju.

Tako postoji nekoliko teorija: jedna da potječe od nafte, druga da je biogenog podrijetla (a nastaje razlaganjem ekstrakta gnojiva različitih životinja, razlaganjem dudove smole, smola lišajeva i drugih biljaka, razlaganjem voska divljih pčela).Taj balzam curi iz pukotina planinskih naslaga, skuplja se na svodovima i zidovima pećina i često visi sa svodova u obliku ledenih visuljaka.

Mumio, kako neki tvrde od davnina, daje snagu čitavom organizmu, a posebno srcu. Koristi se kod bolesti jetre, želuca, tuberkuloze, bronhijalne astme, paralize, upalnih procesa, pomaže kod otrovanja, kod ugriza škorpiona, čireva, elefantijaze, mucanja, resorbira tumore, normalizira funkcije organa, pojačava spolne funkcije, pomaže kod glavobolje, migrene, šećerne bolesti i jača organizam. Posebno pomaže kod zarastanja kostiju i rana. Stara istočnjačka poslovica kaže: "Samo mumio spašava od smrti".
Mumio ima gorak okus: tvrda je to smjesa tamnosmeđe ili crne boje, sjajne površine. Kad ga grijemo smekšava se. U sastav ovog proizvoda ulazi mnogo organskih supstanci i najrazličitijih mikroelemanata.To je viskozna ljepljiva smjesa, koju omekšava toplina ruku, ima smolast, specifičan miris, a u vodi se otapa s malim talogom.

U svom sastavu mumio ima oko 28 kemijskih elemenata, 30 makro i mikroelemenata, a također i 10 različitih oksida metala, 6 aminokiselina, niz vitamina - B 12, P, BI i dr., eterična ulja, pčelinji otrov, smolaste supstance od kojih svaka ima sposobnost utjecati na odgovarajuće procese izmjene tvari u organizmu i pojačavati regenerativne procese u pojedinim tkivima. Kao protuupalno i antitoksičko sredstvo te sredstvo za opće jačanje organizma, svojim obnavljanjem funkcija perifernih živčanih završetaka ili centara mozga pozitivno sudjeluje u biosintezi stanice DNK, što dovodi do pojačanog dijeljenja i povećanja količine stanica.

Mumio liječi mnoge bolesti, a djelovanje mu je vrlo složeno jer je višestrano: djeluje na sve funkcije organizma i na različite procese u njemu ( u bilo kojem farmaceutskom pripravku spaja se samo 5 do 6 elemenata, kemijski izabranih umjetnim putem, a u njemu je 50 komponenti koje je odabrala sama priroda).
Da bismo odredili njegovu kakvoću, mumio moramo gnječiti: ako je kakvoća dobra, on brzo omekša, a nekvalitetan ostaje tvrd.

Promatrajući djelotvornost i učinkovitost mumija, liječnici su zamijetili da on ne doprinosi samom bržem zarastanju i srastanju koštanog tkiva, nego i normalizira krv bolesnika, poboljšava opće stanje, jača san i tek, smanjuje bol i ubrzava obnavljanje funkcija povrjeđenih ekstremiteta.

Mumio preporučamo jednom dnevno - ujutro na prazan želudac po 0,15 - 0,20 g. Liječenje traje 10 dana, a nakon njega treba pauzirati 5 do 10 dana. Broj terapija je 3 do 4. Za djecu su dobre ove doze: za uzrast od 3 mjeseca do 1 godine 0,01 do 0,02 g. Do 9 godina starosti: 0,05, a od 9 do 14 godina 0,1 gram dnevno.

Narodna medicina savjetuje mumio veličine zrna pšenice (0,15 - 0,2 g) trošiti dvaput dnevno.Tijekom liječenja ne smije se piti alkohol.

Neki također drže kako nije preporučljiv za bolesnike u starijoj dobi, jer biološki aktivne supstance mogu umnožiti stanice mogućih tumora koje eventualno postoje u organizmima starijih osoba.

MUMIO: NEKI DRUGI PODACI
Specifična težina mumija je 2,13- Potpuno se otapa u vodi pri čemu ona poprima boju prekuhana čaja. Kad voda ispari ostaje ljepljivi ekstrakt koji gori bez čađe i ostavlja 3,6% pepela. Na zraku se zgušnjava i otvrdnjuje. Grijanjem omekša.

Mumio je neotrovan: pokazao je dobre rezultate rabljen u liječenju gnojno-upalnih procesa.
Radioaktivnost mu je na izrazito niskoj razini, a dolazi do izražaja pri regeneraciji koštanog tkiva.

Mumio je vrlo često korišten u Indiji: u liječenju astme, tuberkuloze, kroničnog bronhitisa, mokraćnog kamenca, vodene bolesti, šećerne bolesti, parazitskih oboljenja kože i kao antiseptik. Indijski liječnici misle da je mumio vrlo djelotvorno sredstvo u liječenju dijabetesa: nestaje žeđ, umor i povećava se asimilacija šećera. Preporuča se njegove uzimanje s mlijekom ili voćnim sokom.

U Mianmaru (Burmi) mumio pod nazivom Cas-Tum (planinska krv) koriste za jačanje organizma, protiv tuberkuloze, a drže i da pridonosi dugovječnosti. Koriste ga i kod bolesti želuca i kao sredstvo za iskašljavanje.

Postoje različite vrste mumija: indijski, mianmarski, mongolski, japanski i drugi.
Obično sliče kakvoćom kemijskog sastava, ali se razlikuju glede omjera pojedinih komponenata.

BOLESTI I NAPUCI
Djeca do 14 godina po 0,05 g a odrasli 0,2 do 0,5 g jednom dnevno na prazan želudac sat - dva prije jela. Piti s čajem, mlijekom, medom. Potrošiti 6 g. Ciklus liječenja traje 7-10 dana, prekid 10 dana, a potom ponoviti terapiju još dva puta.

Liječe se bolesti živčanoga sustava, uha, kožne bolesti i bolesti želuca, prijelomi. Kod reumatizma zglobova, poslije iščašenja, istezanja, prijeloma i slično, po 0,5 do 0,75 g s ružinim ili nekim drugim uljem, uz dodatak 3 - 4 žumanjka. Koristi se i izvana i iznutra po 0,2 g jednom dnevno na prazan želudac. Nakon 10 dana stanke ponoviti terapiju.

Mumio ne izaziva degeneraciju tkiva, nije toksičan ni radioaktivan: povećava tonus, stimulira životne funkcije, poboljšava rad želuca, funkcije nekih endokrinih organa i jetri, antibaktericidan je i posebno djelotvoran kod infekcija i bolesti od radioaktivnog zračenja.

ČIR ŽELUCA, BOLESTI ŽELUČANOG SUSTAVA (I JETRE, SLEZENE), MOKRAĆNOG MJEHURA (KOD ZADRŽAVANJA MOKRAĆE); KOLITIS, GASTRITIS
1. Poželjno je piti natašte jedan ili dva puta dnevno ujutro i navečer prije spavanja tijekom 20 - 25 dana za vrijeme prvoga ciklusa liječenja, a nakon stanke od 10 dana ponoviti u slučaju zapuštenoga stanja bolesti.
Potrebna količina mumija za jednokratnu uporabu: 0,2 - 0,4 - 0,5 zavisno od tjelesne težine: do 70 kg 0,2 - do 80 kg 0,3 - do 90 kg 0,3 - 0,4 - više od 90 kg 0,4 - 0,5 g.
Mumio valja rastopiti u mlijeku u omjeru 1:20 (2 - 3 jušne žlice, može i u vodi, dodati po ukusu meda, a mumio se može i naizmjenično rastapati u sokovima od voća, povrća ili u žumanjku).
Za jedan ciklus liječenja potrebno je 0,2 - 0,5 g, tj. 10 - 25 g (zavisno od tjelesne težine).
Tijekom liječenja želučanoga čira, trbušno-želučanog trakta i organa za varenje (slezene, jetre) posebno treba paziti na na način ishrane i umjerenost u jelu. Alkohol je zabranjen.

2. Ako je povrijeđena jetra, pijemo 0,2 g mumija s 0,1 - 0,2 g armenske gline i 0,5 g šafrana, sa sokom od masline ili sa sokom od lista cikorije.

3. Kod bolesti jetre i bubrega 3 g mumija otopiti u 3 1 prokuhane vode. Piti po 20 ml otopine triput dnevno pola sata prije jela. Poželjno je poslije ovoga popiti sok šećerne repe. Otopinu piti 10 dana, potom tri dana odmarati. Za terapiju nam treba 15 g mumija.

4) Atonija crijeva (opstipacija) - 2 g mumija na 1/L prokuhane vode - piti natašte po 100 ml otopine 10 dana.

5) Kod bolesti mokraćnog mjehura i mokraćnih puteva triput dnevno piti po 0,2 g mumija s toplim mlijekom, a navečer se ispirati otopinom od 1 g mumija u 100 g tople vode. Za terapiju je potrebno 15 g mumija.

DISPEPSIJA (ŽGARAVICA, MUČNINA, PODRIGIVANJE, POVRAĆANJE)
Piti po 0,2 g mumija s mlijekom ili medom, ili otopiti u jušnoj žlici čaja ili vode dvaput dnevno, ujutro i navečer prije spavanja tijekom 24 - 26 dana. Izliječenje se zbiva između deset i petnaest dana.

UPALNE I ALERGIJSKE KRONIČNE BOLESTI (ANGINA, PREHLADA, UPALA GORNJIH DIŠNIH PUTEVA, HUNJAVICA, KAŠALJ)
1) Uzimati po 0,2 - 0,3 g mumija s mlijekom ili medom ujutro natašte i navečer prije spavanja (u omjeru 1:20) i navečer premazivati površine pod upalom (nosnice, grlo) istom otopinom i kod angine isprati grlo.
Liječenje ne treba više od triput ponoviti (zavisi od vrste bolesti). Liječenje traje 25 - 28 dana, s prekidom od 10 dana.
2) Kod bolesti gornjih dišnih puteva (astme, krvarenja pri kašlju, angine, nekih bolesti organa za varenje, jetre, bubrega, pri spolnoj nemoći... mumio se miješa s goveđim ili svinjskim salom, sa sokom peršina, kima ili sa žumanjkom, s uljem kokosa ili neke druge
ljekovite biljke.

KRVARENJA 12 NOSA
1. U svaku nosnicu nakapati smjesu od 0,1 g mumija i ulja kamfora u omjeru 1:5 ili 1:8 (po 0,2 g za jedan tretman). Krvarenje nestaje poslije ponovljenog ciklusa liječenja u trajanju od 25 dana po ciklusu s prekidom od 10 dana.
2. Miješati s uljem kamfora ili sa sokom mažurana i nakapati u nos.

GNOJNI OTITIS, UPALA SREDNJEG UHA, SLAB SLUH
1. Dvaput dnevno nakapati po 0,4 g mumija u smjesi s uljem u omjeru 1:10 te uzimati po 0,2 - 0,3 g u smjesi s mlijekom ili medom: ovo pojačava otjecanje gnoja i poboljšava protuupalnu funkciju.
2. 0,35 g pomiješati s čistim ružinim uljem, dodati malo soka od nezrelog grožđa i nakapati u uho.To pomaže kod gluhoće, čira i gnoja u uhu.

Mumio se također miješa s nesoljenim svinjskim salom i nakapa u uho.To pomaže kod urođene gluhoće.
3. Upala srednjeg uha. Otopinu mumija - 2 g na 10 ml vode. Umetnuti tampon u uho. Ponoviti par puta.

UPALA VENA
Uzimati po 0,25 - 0,3 g dvaput dnevno tijekom 25 dana s mlijekom ili medom, potom odmoriti 10 dana. Smanjuje osjećaj boli, stupanj otoka i obujma bolesnog ekstremiteta, povećava broj eritrocita, normalizira se ROE kao i leukociti, a nestaju i drugi simptomi bolesti uz povećavanje količine hemoglobina.

DIJABETES
Dvaput dnevno (ujutro jedan sat prije jela, navečer prije spavanja) piti po 0,2 g mumija u otopini: 10 dana piti pa 5 dana odmarati. Za jedan ciklus liječenja potrebno je 10 - 12 g mumija.

GLAVOBOLJA, MIGRENA, GROZNICA, NESVJESTICA, PADAVICA, UZETOST FACIJALNOG ŽIVCA
1. Danju uzimati mumio po 0,2 - 0,3 g u smjesi s medom ili mlijekom u omjeru 1:20 dvaput dnevno: ujutro natašte i navečer prije spavanja tijekom 25 dana, a kod ozbiljnijih slučajeva ponoviti nakon 10 dana stanke.
2. Kod glavobolje, migrene, padavice i uzetosti tijela ili facijalnog živca uzimati po 0,07 g mumija pomiješanog sa sokom ili uvarkom mažurana, a kod letargije s uvarkom čubra.
3. Glavobolja: piti po 0,2 g mumija navečer deset dana - 5 dana odmarati.

KRVARENJE PLUĆA
Uzimati u smjesi po 0,2 g mumija sa sirupima od višnje ili breskve u omjeru 1:20 za jednokratnu uporabu 2 - 3 puta dnevno. Liječenje se ponavlja do tri puta u trajanju od 25 dana uz stanke od 10 dana. Kod težih oblika bolesti liječenje nastaviti. Može se uzimati mumio u smjesi s mlijekom ili medom u isto tako proporcionalnom omjeru.

BRONHIJALNA ASTMA
Uzimati mumio po 0,2 - 0,3 g s mlijekom ili medom ujutro natašte i navečer prije spavanja u omjeru 1:20 i pritom ispirati usta i grlo. Potreban je 1 do 3 ciklusa liječenja (zavisi od težine bolesti). Jedan ciklus traje 20 - 25 dana s jednom stankom od 10 dana.

PRIJELOMI KOSTIJU, ZGLOBOVA, POVREDE PRSNOG KOŠA, UDARCI, ISTEZANJE MIŠIĆA, KOŽNI ČIREVI, FISTULE, OTOCI, OPEKOTINE, POSJEKOTINE, REUMATIZAM
1. Uzimati lijek u dozama 0,2 - 0,5 g s istovremenim masiranjem povrijeđenog mjesta tijekom 25 - 28 dana, potom odmarati 10 dana. Po mogućnosti ne prestajati s premazivanjem do kraja.
2. Kod povreda prsnog koša i unutrašnjih organa preporučamo po 0,2 g mumija s uvarkom kima.
3. 0,5 g mumija pomiješati s ružinim uljem i piti uz premazivanje prijeloma. Kosti vrlo brzo srastaju.

REUMATIZAM ZGLOBOVA
1. Kod reumatizma zglova, poslije namještanja iščašenja, kod istezanja, prijeloma, udaraca i povreda medicinski stručnjaci s Istoka preporučuju analogne naputke: od 0,5 do 0,7 g mumija pomiješanog s ružinim ili kakvim drugim uljem. Ovo piti samo ili pomiješano sa žumanjcima 3 - 4 jajeta. Istim premazivati povrijeđeni dio tijela.
2. Bolovi u zglobovima: 100 g meda pomiješati s 0,5 g mumija. Navečer staviti zavoj, a ujutro piti 1 sat prije jela po 0,2 g tijekom 10 dana. Odmoriti 5 dana. Za izliječenje je potrebno 6 g, a za potpuno izliječenje 2 do 3 ciklusa.

MUCANJE
Za mucanje nam treba smjesa mumija s medom u omjeru 1:5; 1:8; po 0,2 g ekstrakta. Liječiti se moramo 4 mjeseca. Također premazivati jezik otopinom mumija u medu.

BOLESTI PERIFERNIH ZAVRŠETAKA ŽIVACA (IŠIJAS, NEURITIS)
1. Utrljavanje (u trajanju od 5 - 6 min) 8 - 10% otopine preparata u bolesne dijelove tijela (najbolje alkoholne) tijekom 20 dana, a poslije 10 dana nastaviti. Istovremeno uzimati mumio s mlijekom i medom u omjeru 1:20 (0,2 g). Uz to blaga masaža oboljelog dijela tijela daje brže snižavanje tonusa upaljenog mišića, nestaje osjećaj boli i drugi simptomi bolesti.
2. Išijas: 2 g mumija pomiješati s 2 g meda, utrljati i ostaviti noću kao oblog. Ponoviti 5 do 6 puta.

EKCEMI EKSTREMITETA
Potrebno je na pari 5 - 6% otopine mumija grijati ruke ili noge i uz to piti 0,2 g ujutro i navečer prije spavanja sa sokom od ribizla. (Ekstremitete treba pariti navečer po 30 - 35 min, prije spavanja, tijekom 25 dana, a potom 10 dana odmarati.) Ova bolest traži strpljiv i redovit tretman. Umjesto parenja moguće je također utrljavati i masirati oboljele dijelove otopinom mumija u ulju ili alkoholu.

NEPLODNOST U MUŠKARACA I ŽENA, SMANJENA SPOLNA FUNKCIJA, HIPOLEPERMIJA (LOŠA SPERMA)
Uzimati po 0,2 - 0,3 g mumija skupa sa sokom mrkve ili borovice ujutro natašte i navečer prije spavanja u omjeru 1:20.Terapija traje 25 - 28 dana. Željeni se rezultati postižu i miješanjem mumija sa žumanjkom ili sokom ljekovitih biljaka. Pojačanje spolne funkcije očituje se već šesti ili sedmi dan od početka terapije.

UPALA MLIJEČNIH ŽLIJEZDA
Piti mumio po 0,2 - 0,3 g s mlijekom ili medom natašte i navečer prije spavanja (u omjeru 1:20). Prvih 5 - 6 dana uzimati mumio tri ili četiri puta dnevno, a poslije kao što je opisano.


ŽENSKE BOLESTI, POREMEĆAJI U TKIVU ŽENSKIH SPOLNIH ORGANA (VAGINALNE RANICE I RANICE GRLIĆA MATERNICE, OSTALI UPALNI PROCESI)

1. Prije i poslije menstruacije na erozivno mjesto stavlja se tampon dobro natopljen 4% otopinom mumija.Terapija traje 3 - 4 tjedna, poslije čega se, ako je potrebno, ponavlja. Usporedo s time mumio bi trebalo piti jednom dnevno jer to skraćuje vrijeme liječenja.
Tijekom samoga liječenja preporučuje se spolna apstinencija. Najbolje je postupak liječenja obavljati navečer prije spavanja.
2. Ranica maternice: otopina 2,5 g mumija na 100 ml vode. Tampone stavljati navečer.

GNOJNO-UPALNE RANE, INFICIRANE RANE, OPEKOTINE, ČIREVI
1. Premazivati rane 10% otopinom mumija ili 2 - 5% emulzijom.
2. Opekotine i čireve mazati otopinom 3 g mumija u 200 ml vode.

KOŠTANO-TUBERKULOZNI PROCESI (KARLIČNO-BEDRENOG ZGLOBA, KOLJENA, KRALJEŽNICE)
Uzimati po 0,1 - 0,2 g s mlijekom ili medom (u omjeru 1:20) dvaput dnevno tijekom 25 dana i poslije desetodnevne stanke ponoviti terapiju.

HIPERTONIJA
Kod hipertonije valja jednom dnevno navečer uzimati sat poslije jela 0,15 - 0,20 g u otopini s vodom u trajanju od 10 dana, zatim odmarati 5 dana i ponovo nastaviti. Poslije potrošenih 6 g odmoriti mjesec dana i ponoviti još 2 - 3 puta.

HEMEROIDI
Piti dvaput dnevno (ujutro natašte, navečer prije spavanja) po 0,2 g mumija za jednu uporabu. Istovremeno premazivati anus u dubini do 10 cm. (Mumio ide s medom u omjeru 1:5 ili 1:8.)
Mumio piti 25 dana i nakon desetodnevne stanke ponoviti terapiju, a s premazivanjem nastaviti 3 - 4 mjeseca i nakon toga mjesec dana odmoriti. U težim slučajevima liječenje može trajati 6 - 8 mjeseci.

KAMENAC U ŽUČNOM MJEHURU
Na 1/L vode 1 gram mumija. Piti triput dnevno pola sata prije jela. Piti 10 dana, pa 5 odmarati. Za cijeli je postupak potrebno 12 g mumija.

PARADENTOZA DESNI, ZUBI, SLUZOKOŽA USNE ŠUPLJINE, LOKALNE UPALNE REAKCIJE

1. Piti mumio po 0,2 g 1 - 2 puta dnevno (obvezno navečer prije spavanja) tijekom 25 dana s mlijekom, medom ili vodom (omjer 1:20) uz istovremenu aplikaciju s 5% otopinom mumija.
2. Paradentoza: 2,5 g mumija na 100 ml vode. Ispirati ujutro i navečer, otopinu progutati.

CISTITIS (UPALA MOKRAĆNOG MJEHURA)
U čaši vrele vode otopiti 2 - 3 g mumija i isprati. Otklanja bolove i peckanje u roku od 10 min.

GLAUKOM
Piti po 0,2 g mumija 2 - 3 puta dnevno pola sata prije jela: piti 10 dana, 5 dana odmarati i ponoviti 3 - 4 puta.

OPADANJE KOSE, ĆELAVOST
1. 1% otopine mumija (1 gram na 100 ml vode) u tinkturi čička ili metvice. Miješavinu 50% i 50% korijena čička ili metvice, 1 žlicu preliti čašom vrele vode i skuhati kao čaj. Jednom dnevno utrljati u kožu glave.
2. 3 g mumija otopiti u 150 ml vode, dodati 150 g destilirane vode i utrljati u kožu glave jednom dnevno.

ALERGIJA
Mumio je jedno od jakih sredstava za liječenje alergije. Otapa se u koncentraciji 1 gram na 1/L tople vode (dobar se mumio otapa odmah, bez mućenja). Uzimati ujutro jednom dnevno: djeca od 1 do 3 godine po 50 ml, 4 do 7 godina po 70 ml, osmogodišnjaci i stariji po 100 ml otopine.
Ako je alergija vrlo jaka piti otopinu i danju ali smanjiti količinu na pola. Mumio ima i diuretičko i laksativno djelovanje.

Učinak mumija često je vrlo jak: čak i otoci sluzokože grla koji dovode do hrkanja, kod male djece prolaze već prvih dana liječenja. Ali ne treba se zadovoljiti tim brzim rezultatima. Liječenje mora trajati najmanje 20 dana. Ako se uzima po 100 ml otopine dnevno (1 gram na 1/L vode) onda je 1 gram mumija dostatan za deset dana.

Avicena je preporučivao liječenje po 20 dana dvaput godišnje: u proljeće i na jesen.
Kod bronhijalne astme pomaže mumio otopljen u uvarku sladića (gospina bilja). U 500 ml uvarka otopiti 0,5 g mumija. Piti po 200 ml jednom dnevno, ujutro. Djeci do 8 godina treba smanjiti količinu. Uvarak čuvati u hladioniku i nakon dva dana spremiti novu količinu.Preneseno iz knjige "Veliki pučki savjetnik za alternativnu medicinu"
koju je priredio J.H. Monroe u izdanju Nerona 2000. god.
Prenio: Lakky, 15.01.2014.
Kontakt mail: lakky63@gmail.com
avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.