Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

LIJEČENJE PČELINJIM PROIZVODIMA

Go down

LIJEČENJE PČELINJIM PROIZVODIMA

Postaj  lakky on čet 16 sij - 22:42

LIJEČENJE PČELINJIM PROIZVODIMA
Sve se više vraćamo prirodi i njenim korisnim proizvodima - ljekovitim biljkama i raznim korisnim prirodnim sredstvima, a napose pčelarskim proizvodima: medu, propolisu, mliječi i peludu.

Ljekovitost i djelotvornost ovih proizvoda uvijek se, naime, iznova dokazuje kad mnogi suvremeni medicinski postupci "zataje" i ne mogu nas dovesti do željenog cilja: ozdravljenja.


PROPOLIS
Propolis je još od pamtivijeka poznat kao ljekovito sredstvo. Ima antiseptička, regenerativna i antibakterijska svojstva. Tako se u medicini koristi zbog ovih bioloških i farmakoloških djelovanja: baktericidnog, antibiotičkog, antivirusnog, antigljivičnog i antitoksičnog. Ovaj se čudotvorni proizvod stoga obilno rabi u pučkoj medicini.


MED
Ovaj pčelarski proizvod sadrži mnogo glukocida, koji se kemijski dijele na glikozu, glukocide i ozane.
Med se sastoji od 36% fruktoze, 32% glikoze, 2% saharoze, 8% disaharida, 20% vode i 2% mineralne soli.

Zbog velike količine ugljikohidrata med je osobito značajna namirnica u ljudskoj ishrani.

Stoga bi ga trebali trošiti svi: najviše odrasli kod velikih tjelesnih napora, športaši, djeca i starije osobe. S terapijske točke gledišta vrijednost se meda ističe preko tri svojstva: prirodom šećera, prisustvom peluda i mliječi u medu te utjecajem antibiotika iz pčelinjeg tijela.

Med se kao ljekovito sredstvo preporučuje ljudima svih dobi - od rane mladosti do duboke starosti.

Posebno se starijim osobama preporučuje kod svih jačih, oštrijih bolova: trbušnog tifusa, bolesti dišnih puteva i žutice, a valja ga uzimati umjesto šećera u čaju.

Veće se doze pak preporučuju bolesnicima sa srčanim nedostacima.

Poznati kardiolozi preporučuju primjenu mednih otopina s uštrcavanjem inzulina za stimulaciju miokarda.

Preporuča se svim ljudima kod kojih s godinama stari srčani mišić te se u većem se ili manjem stupnju modificira.PELUD
Raščlamba ovog proizvoda pokazala je kako se on sastoji od 27 elemenata: natrija, kalija, nikla, titana, vanadija, kroma, fosfora, cirkonija, berilija, bora, cinka, olova, srebra, arsena, kositra, galija, stroncija, barija, urana, silicija, aluminija, magnezija, mangana, molibdena, bakra, kalcija i željeza.

Pelud se preporučuje kod tjelesne iscrpljenosti, anemije i pri oporavku bolesnika. No prije početka liječenja svakako se moramo konzultirati s liječnikom.
Neki medicinski stručnjaci upozoravaju kako uzimanje velikih količina peluda može izazvati poremećaj ravnoteže vitamina u organizmu. Zato je poslije završetka liječenja nužno načiniti stanku.

Pelud daje dobre rezultate u slučajevima depresije i impotencije, a kod dijareje i opstipacije regulira funkcije želuca.

Količina hemoglobina raste vrlo brzo i uvijek je izraženo znatno poboljšanje opčeg stanja zbog njegova antianemijskog djelovanja.MLIJEČ
Mliječ je visoko hranjivi proizvod s visokim postotkom proteina i vitamina u njegovu sadržaju.

Mliječ povoljno djeluje na koštanu srž, uvećava promjer eritrocita s istovremenim povećanjem broja retikulocita i količine hemoglobina, a mijenja i količinu željeza u krvi.

U terapijskoj praksi optimalna je doza mliječi 5-10 mg.

Kako sadrži proteine, aminokiselinu, vitamine, eterična ulja, ugljene hidrate i acetilholin, mliječ se preporučuje za liječenje psihičke rastrojenosti, anemije, reumatizma, bronhitisa i opadanja kose.PČELINJI OTROV
Pčelinji je otrov izlučevina otrovnih žlijezda pčela. Luči se iz končaste žlijezde aparata sa žalcem kod pčela radilica.
Tim otrovom one paraliziraju svoje neprijatelje: apitoksin je žućkasta gusta tekućina kisele reakcije. Oštrog je mirisa, gorka i vruća.
Neki ljudi jako slabo podnose ubod pčele bez medicinske pomoći.

Kemijski sastav nije još najdetaljnije proučen: ovaj otrov sadrži masne supstance, bjelančevine i mikroelemente, a od njega se proizvodi niz medicinskih pripravaka.


Preneseno iz knjige "Veliki pučki savjetnik za alternativnu medicinu" u izdanju Neron-a.
Godina izdanja: 2000.
Pripremio: J. H. Monroe
Prenio: Lakky, 16.01.2014.
Kontakt mail: lakky63@gmail.com
avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

PROPOLIS

Postaj  lakky on čet 16 sij - 23:05

PROPOLIS
Svima su poznata čudesna, ozdravljujuča svojstva meda pčela, peluda, kojeg pčele skupljaju s biljaka u cvatu, pčelinjeg otrova i mliječi: no o propolisu još uvijek ne znamo sve.

Ondje gdje uglavnom nikakva medicinska sredstva nisu pomogla, sredstva s propolisom su liječila i olakšavale bolove bolesnicima. Propolis ima jako baktericidno i protumikrobno djelovanje: sposobnost da ubije mikrobe - izazivače bolesti. Nekoć se propolisom liječilo samo rane i čireve, a danas liječnici u svojim laboratorijima iskušavaju vrlo širok raspon njegovih učinaka. Propolisom se liječe sve kožne bolesti, obične rane i rane koje dugo ne zarašćuju, kožni čirevi, čir želuca i duodenuma, ginekološke bolesti upalne naravi, hemeroidi, hunjavica, gripa, neuritis, radikolitis (išijas) i tuberkuloza (4 - 10 mjeseci).

Pčele, živeći u okvirenim košnicama, automatski, instinktivno svojim ljepilom
- propolisom, prekrivaju zidove, dno, strop košnice, začepljuju njime rupice i pričvršćuju okvire sa saćem uz zidove i strop košnice. Slučajno dospjele kukce, kako ih nemaju snage izvući van, okivaju i prekrivaju slojem ljepila, a mrtva životinja - miš, zmija ili slično, godinama leži balzamirana u tom čudesnom sarkofagu bez truljenja i raspadanja.

Propolis polako sve više postaje dijelom medicinske prakse i liječi naše najteže bolesti i ublažuje nam patnje. Evo nekoliko njegovih najjednostavnijih primjena kao masti na osnovi vazelina, svinjske masti, na ribljem ulju i salu, koje služe za mazanje i utrljavanje.

10% mast:
1) za opekotine i promrzline;
2) za hemeroide;
3) kod hunjavice unošenjem u nos na 15-20 min tamponom od vate ili štapićem, ili po 2 - 4 kapi tekućeg sredstva u svaku nosnicu 4 puta dnevno;
4) u ginekologiji: kod upalnih procesa - kolpitisa, endocervitisa, kod ranice grlića maternice itd. U vaginu se stavlja tampon s propolisnom masti tako da dobro naliježe na površinu ranice. Uklanjamo ga poslije 10-12 sati. Liječimo 10-12 dana.
15% mast:
1) za brzo zarastanje rana, posjekotina i ozljeda koje dugo ne zarašćuju, kod gnojnih rana i kod modrica od udaraca;
2) u dermatologiji kod bubuljica, osipa, gnojnih potkožnjaka, kožnog svraba, ranica i čireva sluzokože nosa, usta, upale kapaka;
3) kod jakih opekotina i promrzlina (poslije primjene 10% masti).
20% mast:
1) kod gljivičnih oboljenja;
2) kod ekcema;
3) kod furunkula (potkožnih čireva), crnog prišta.
30/40% mast:
1) kod crvenog vjetra (mazanje i utrljavanje);
2) kod išijasa i oštećenja perifernoga živčanog sustava (ekstremiteta) utrlja- vati i zagrijavati.PROPOLIS - PČELARSKI PROIZVOD
Propolis je ljepljiva smolasta supstanca ugodnog mirisa, zelenkasto-smeđaste boje, a skupljaju ga i proizvode pčele. To nije prehrambeni proizvod: pčele ga koriste za premazivanje otvora u košnici, za smanjivanje ulazno-izlaznog otvora na košnici, za poliranje ćelija u saću i njihovo učvršćivanje, a njime pokrivaju i unutrašnjost, održavajući tako toplinu gnijezda i balzamiraju njime štetočine koje dospiju u košnicu. U jesen, pripremajući se za zimu, pčele ga u velikim količinama ostavljaju.

Podrijetlo i kemijski sastav propolisa nisu sasvim proučeni, no mnogi tvrde kako osnovni dio propolisa pčele skupljaju s ljepljivih pupoljaka drveća koji izlučuju smolaste supstance i s peludnih zrna.

Sastav pčelinjeg ljepila, propolisa, nije uvijek isti: u prosjeku on sadrži oko 55% smola i balzama, 10% eteričnih ulja, 30% voska i 5% peluda, a osim ovoga i nešto aromatičnih supstanci. Propolis ima vrlo jak protumikrobni učinak i spriječava razvoj procesa truljenja.

Stoga se od davnina u medicini primjenjuje kod liječenja kožnih bolesti, u liječenju tuberkuloze rabi se propolisna mast ili određena količina alkoholne otopine: koristi se i u veterini pri liječenju životinja, a osim toga ima i niz tehnoloških primjena, posebno u industriji boja i lakova za izradu laka kojim se prekrivaju površine glazbenih žičanih instrumenata i drvenih posuda - čaša, žlica, tanjura - a nalazi primjenu i pri izradbi proizvoda od plastike.

Propolis se uzima struganjem dlijetom po gornjim i bočnim gredicama okvira: valja ga skupljati nakon pregleda košnice, jer se za njega lijepi velika količina raznog otpada, koji je vrlo dobra sredina za parazite.

Kod skupljanja propolisa vosak se obvezno odvaja. Propolis treba čuvati u tamnoj i hladnoj prostoriji, a ne valja smetnuti s uma da kod njegova stajanja dolazi do izvjesne promjene kemijskog sastava, premda nije otkriveno značajnije sma¬njenje njegovih antimikrobnih mogućnosti djelovanja.

Pri smanjivanju temperature ispod ništice propolis postaje izuzetno krt i otvrdne poput kolofonija. Temperatura topljenja je 65°C: potpuno se otapa u eteru, a slabije u alkoholu.PRIPRAVAK KREME
Vazelin ili vazelin s limunom, lanolin, riblju mast, topljeni maslac i si. valja zagrijati da provrije u emajliranoj posudi, skloniti s vatre i dodati sitno narezani propolis. Smjesu neprekidno miješati 30 min na temperaturi od 80°C i u vrelom stanju procijediti kroz jedan sloj gaze pa razliti u staklenke. Mast se čuva nekoliko godina.PROPOLIS NA TOPLJENOM MASLACU 10% KONCENTRACIJE
1. Kod želučanog čira i čira dvanaesnika uzimati 1-1,5 sat prije jela po 10-15 kavenih žličica.Tijekom liječenja biti na strogoj dijeti, uzimati usitnjenu ili kašastu hranu da bi se izbjegla povreda čira.
Liječiti 3 - 4 tjedna. Može se također uzimati ekstrakt propolisa po 20 kapi u vodi.

2. Kod bolesti pluća, tuberkuloze pluća i upale krajnika 2 - 3 puta dnevno po 10 - 15 g propolisa na topljenom maslacu 1 - 1,5 sat prije jela. Liječenje tuberkuloze traje od 4 do 10 mjeseci.Tijekom liječenja koncentraciju povećati s 10 na 15%.PRIPRAVA PROPOLISA NA TOPLJENOM MASLACU
1 kg maslaca zagrijati da provrije, skinuti s vatre, dodati izrezani propolis 100
-150 g (zavisno od koncentracije) i miješati 20 - 30 min na temperaturi od 80°C.PRIMJENA EKSTRAKTA PROPOLISA
20 g usitnjenog propolisa na 10 ml 70% alkohola treba ostaviti da na sobnoj temperaturi odstoji tri dana i s vremena na vrijeme promućkati bočicu. Poslije tri dana ekstrakt procijediti kroz jedan sloj gaze.
Ekstrakt propolisa uzima se kod tuberkuloze (umjesto propolisa na maslacu), kod upale krajnika, kod upale srednjeg uha (ukapa se tri puta dnevno po tri kapi). Kod čira želuca i duodenuma uzima se po 20 kapi u toploj vodi ili mlijeku 1-1,5 sat poslije jela 2 - 3 puta dnevno.


SAM PROPOLIS
1. Za uklanjanje žuljeva: lepinjice od čistog propolisa veličine zrna graška staviti na žulj i zaviti. Poslije tri dana zavoj skinuti, a žulj odrezati.
2. Kod gripe i angine: kako kod bolesti tako i preventivno komadić propolisa veličine zrna graška cuclati u ustima, a noću skloniti iznad desni: tako držati propolis u ustima 24 sata.
3. Kod zubobolje držati komadić propolisa veličine zrna graška pored korijena oboljelog zuba.
Pripravci od propolisa ubijaju izazivače tuberkuloze, difterije, sifilisa, patogenih gljivica, streptokoka, stafilokoka i dr.
Eterično ulje propolisa po snazi anestetičkog djelovanja nadilazi djelovanje kokaina za 5,5 puta, a novokaina za 52 puta.
Alkoholna otopina propolisa koristi se kao analgetik kod pojave osjetljivog dentina (zubne kosti) utrljavanjem vatom u trajanju od nekoliko min, a učinak traje 10-15 min.
Kod unutrašnje primjene masti na propolisu očituje se opće poboljšanje, dobro raspoloženje, dobar san i poboljšanje teka.


LIJEČENJE BRONHITISA, UPALE SLUZOKOŽE NOSA I DUŠNIKA
Postupak inhalacije propolisa u kućnim uvjetima je ovakav: 60 g propolisa i 40 g voska treba staviti u aluminijsku posudu veličine 300 ml te je potom staviti u drugu veliku posudu s vrelom vodom.
U takvim se uvjetima propolis i vosak rastope, fitoncidi propolisa se s parom podižu. Ovako inhalirati trebalo bi ujutro i navečer po 10 - 15 min.


PROPOLIS U LIJEČENJU UPALE VAGINE I GRLIĆA MATERNICE
Kod liječenja upale vagine i grlića maternice koja je izazvana trihomonasom, patogenim gljivicama ili mješovitim bakterijskim infekcijama koristi se 3% otopina propolisa u 96% etilnom alkoholu.
Baktericidno djelovanje frakcije etil-alkohola - 3 mg/ml hranjive sredine: ispitano na "Stafilococus piogenes".
Liječenje traje 7-10 dana, pripravak se koristi jednom dnevno.UPALA SLUZOKOŽE USNE ŠUPLJINE
Upala sluzokože usne šupljine vrlo je rasprostranjeno oboljenje, koje zahtijeva dugo liječenje, no pripravak na osnovi propolisa daje dobre rezultate.

50 g dobro očišćenog i usitnjenog propolisa preliti sa 60 ml 70% etil-alkohola i 20 ml etera. Ovu smjesu ostaviti nekoliko dana u dobro zatvorenoj posudi od tamnog stakla i povremeno promućkati. Poslije rastapanja smjesu procijediti kroz gazu, a dobiveni filtrat koristiti kao osnovni pripravak za liječenje. On se može koristiti bez dodatne obrade, ali ako se žele ukloniti tvrde supstance smjesu treba ostaviti još nekoliko dana.
Ta se tekućina koristi za pripravu slijedećih pripravaka:
Filtrat propolisa 50 g
Med s 2% mliječi 5 g
Riblja mast 2 g
Dobivena se smjesa dobro izmiješa i nalije u posudu od tamnog stakla. Prije primjene ovog pripravka sluzokožu, koliko je moguće, prosušiti. Žuti tanki sloj koji se stvara otporan je tijekom 24 sata, a postupno ga otapa pljuvačka.
NAČIN PRIMJENE: Oboljelo mjesto dobro očistiti peroksidom vodika i prosušiti mlazom toplog zraka, potom pincetom nanijeti nekoliko kapi otopine pripravka dok se ne stvori cjeloviti tanki sloj. Nakon toga oboljelo mjesto iznova prosušiti mlazom toplog zraka; pritom alkohol i eter isparavaju. Stvara se tanki sloj koji ima ulogu zaštitnog zavoja i stabilan je tijekom 24 sata. Ovaj postupak valja svakodnevno ponavljati 3 - 4 dana do potpunog izliječenja.


ANGINA
Najdjelotvornije sredstvo protiv angine u bilo kojem stadiju jest propolis. Brzo pomaže samo propolis visoke kakvoće: on u ustima mora izazvati osjećaj peckanja i malu utrnulost jezika. U svim ostalim slučajevima neočišćeni vosak koji se daje kao propolis i ima jak cvijetni miris - bezvrijedan je.

Za liječenje angine potrebno je poslije jela polako žvakati komadić propolisa veličine nokta.Tijekom dana potrebno je pojesti 5 g propolisa. Ako se ovo učini, angina prolazi za dva dana, bez komplikacija koje su karakteristične za ovu bolest.


ISPIRANJE VODENOM ILI ALKOHOLNOM OTOPINOM PROPOLISA
Za pripravu alkoholne otopine propolisa (njega treba uvijek imati u kućnoj ljekarni) treba usitniti 10 g dobrog propolisa i pomiješati ga sa 100 ml alkohola, držati na tamnom mjestu (obvezno na sobnoj temperaturi, jer propolis gubi svoje osobine kod hlađenja) tjedan dana. Ako je otopinu nužno hitno primijeniti, onda jako usitnjen propolis pomiješati s alkoholom (1:10), staviti na paru i zagrijati do 40°C, ne više. Nakon toga kroz par sati povremeno promućkati bočicu sa smjesom. Otopinu propolisa čuvati u tamnoj bočici.
Za dobivanje vodene otopine za ispiranje, alkoholnu otopinu valja pomiješati s toplom vodom - 10 ml alkoholne smjese na 10 ml vode.
Za malu djecu količinu alkoholne otopine treba smanjiti do 5 ml. S tinkturom od propolisa (nekoliko kapi) korisno je tijekom bolesti piti čaj s medom.


UPALA GORNJOVILIČNE ŠUPLJINE
Uzavrijeti vodu u loncu, dodati pola žličice 30% tinkture propolisa, pokriti glavu ručnikom i disati neko vrijeme iznad lonca.


LIJEČENJE BOLESNIKA S JAKIM I KRONIČNIM KOLITISOM
U liječenju jakog i kroničnog kolitisa koristi se 20% otopina propolisa u 70% etilalkoholu. Uzima se po 40 kapi alkoholne otopine propolisa u čaši tople vode ili mlijeka jedan sat prije jela tri puta dnevno. Potrebno je biti na dijeti. Postupak traje 20 - 30 dana.


LIJEČENJE JAKIH UPALA SREDNJEG UHA PROPOLISOM
Kronična gnojna oboljenja srednjeg uha opasna su zbog komplikacija koje izazivaju, jer mogu dovesti do gubitka sluha.

Za liječenje kroničnih oboljenja i jakih upala srednjeg uha koristi se 30% alkoholna otopina propolisa u 70% alkoholu. Uši treba dobro očistiti od gnoja, a u slušni kanal oprezno umetnuti cjevčice od gaze, umočene u otopinu propolisa, lako ih pritišćući.

Slijedećeg dana postupak ponoviti. Prosječno je trajanje liječenja 10-15 dana (zavisi od težine upale). Smatra se da je proces upale uminuo ako je šupljina uha suha i nema lučenja mjesec dana po završetku liječenja.


LIJEČENJE NAGLUHOSTI PROPOLISOM
Za liječenje nagluhosti koristi se 30-40% alkoholna tinktura propolisa u smjesi s biljnim uljem (najbolje maslinovim ili kukuruznim) u omjeru 1:4. Mućkanjem smjese dobiva se tekućina: uljano-alkoholno emulzija propolisa.

Prije upotrebe tekućinu treba protresti. Liječimo unošenjem cjevčica od gaze u slušni kanal, koje prvo dobro natopimo emulzijom.

Djeci starijoj od 5 godina svakodnevno uvečer od 10 -12 sati (10 -14 puta), a odraslima svaki drugi dan 36 - 38 sati (10 - 12 puta).


KRONIČNI PROSTATITIS
Propolis ima dobar terapijski učinak u liječenju kroničnog prostatitisa i otklanja njegove simptome antibakterijskim djelovanjem, a također i izraženim anestetičkim, protuupalnim, resorbirajućim i regenerativnim djelovanjem.

Za liječenje se koristi "supozitorij" u obliku svjećice od ekstrakta propolisa koji se dobiva isparenjem (40 g propolisa i 200 ml 96% alkohola). "Svjećice" se uvlače u rektum jednom dnevno u večernjim satima. Liječenje se ponavlja dva ili tri puta u trajanju po 30 dana s jednomjesečnim razmacima.


KRONIČNI FARINGITIS (UPALA GRLA)
Kronična upalna oboljenja sluzokože ždrijela vrlo su rasprostranjena. Bolesnici koji pate od ove kronične bolesti često se žale na suhoću grla, grebanje, osjećaj stranog tijela u ždrijelu, na suhi kašalj i na skupljanje ljepljive sluzi uz istovremenu suhoću.

Propolis djeluje na tijek bioloških procesa u tkivima organizma i ima antimikrobno, protuupalno i anestetičko djelovanje. Također aktivira proces obnavljanja.
Ovdje valja uzimati ekstrakt propolisa u ovakvom omjeru: jedan dio ekstrakta na dva dijela glicerina ili ulja i dobro promiješati.
Kod kroničnog faringitisa sluzokožu nosa, usta ždrijela, prvo je dobro očistivši od sluzi, premazati dobivenom smjesom tijekom 10-15 dana jednom dnevno.
Za jednu primjenu dovoljno je 2 - 2,5 g.


PROPOLIS KOD ČIRA
Propolis se koristi u liječenju čira želuca i duodenuma. Preporučujemo prim¬jenu propolisa u dva ljekovita oblika - u obliku alkoholne otopine i propolisa na ulju. Koristi se 10% alkoholna otopina na 70% alkoholu.

Za pripravu propolisa na ulju: 10 g očišćenog usitnjenoga propolisa pomiješati sa 100 g nesoljenoga maslinova ulja, zagrijanog na pari. Ekstrakt propolisa dobiva se grijanjem na pari u trajanju od 5 - 10 min, poslije čega se u vrelom stanju filtrira kroz jedan sloj gaze, a za to ga vrijeme stalno miješamo.
Tijekom ovoga procesa nije preporučljivo dovesti propolis do točke vrenja.

Alkoholna otopina propolisa uzima se po 15 - 20 kapi u vodi ili mlijeku tri puta dnevno 1-1,5 sati prije jela u trajanju od 18 - 20 dana. U slučaju potrebe nakon dva tjedna ponoviti terapiju.

Valja strogo poštovati navedenu količinu: veća može izazvati slabljenje teka, smanjenje općeg tonusa, tromost i povećanje leukocita u krvi.

Propolis na ulju uzima se po 1 kavenu žličicu u toplom mlijeku tri puta dnevno 1 - 1,5 sati prije jela. Trajanje je liječenja isto.

Kontraindicirana je upotreba propolisa na ulju kod bolesti jetre.


NAČIN INHALACIJE PROPOLISOM U KUĆNIM UVJETIMA
Za inhaliranje je potrebno 60 g propolisa i 40 g voska. Ovo staviti u emajliranu posudu obujma 200 - 300 ml, a potom na lonac uzavrele vode. Čim se zapari, treba inhalirati po 10 -15 min od 10 do 15 dana dvaput dnevno, ujutro i navečer.
Ova metoda daje dobre rezultate u liječenju bronhitisa, tuberkuloze, angine, hunjavice, gripe i upale grla i sl.


Preneseno iz knjige "Veliki pučki savjetnik za alternativnu medicinu" u izdanju Neron-a.
Godina izdanja: 2000.
Pripremio: J. H. Monroe
Prenio: Lakky, 16.01.2014.
Kontakt mail: lakky63@gmail.com
avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

LIJEČENJE MEDOM

Postaj  lakky on čet 23 sij - 15:21

NESANICA, NEURASTENIJA
Čaša tople vode s jednom jušnom žlicom meda navečer. Djeluje umirujuće, izaziva dubok san, regulira rad želuca. Valja pripomenuti da nema boljeg sredstva za spavanje od meda.


HIPERTONIJA
1 žlica meda, 1 žlica soka cikle, 1 žlica soka od mrkve, 1 čaša soka od hrena (naribani hren prije toga mora stajati 36 sati u vodi), sok od jednog limuna. Sve pomiješati, uzimati po jednu žlicu dvaput dnevno 1 sat prije jela. Liječenje traje mjesec i pol. Iz narodne su medicine do nas došli napuci mednih mješavina koje se primjenjuju zbog smanjivanja arterijskog tlaka kod hipertonije.

Prvi naputak: pomiješati po 1 čašu soka od mrkve, hrena i meda sa sokom 1 limuna. Čuvati u dobro začepljenoj staklenoj posudi u prohladnoj prostoriji. Uzimati po 1 ili 2 kavene žličice triput dnevno 1 sat prije jela ili 2 - 3 sata poslije jela.
Evo i drugog naputka: u sadržaj spomenut u prvome naputku dodati čašu soka cikle. Uzimati po 1 žlicu triput dnevno prije ili poslije jela kako je već rečeno. Ovo valja činiti mjesec i po do dva mjeseca.GRIPA
1 žlica meda, 1 žlica šipka, 1 žlica ribizla, 1 žlica maline: sve to preliti sa 100 ml vrele vode. Ostaviti 15 min. Piti triput dnevno po 1 decilitar prije jela.
Dobro je sredstvo protiv gripe s izraženim rinitisom smjesa od naribanog bijeloga luka s prirodnim medom u omjeru 1:1 (uzima se po 1 žlica navečer i uz to se popije topla voda).


ŽELUČANE I TRBUŠNE BOLESTI
1 žlica meda, 1 žlica runolista: ovo preliti s 250 ml vrele vode i ostaviti pola sata. Piti po 2 jušne žlice triput dnevno. Pri smanjenoj kiselini uzimati 2 sata prije jela.


KOLITIS
180 g meda, 50 g peluda i 800 ml vode. Med treba rastopiti u hladnoj vodi i neprestance miješajući dodavati pelud. Ovu smjesu potom ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi dok ne počne fermentirati.
Uzima se decilitar do decilitar i po prije jela mjesec do mjesec i po dana. Može se također uzimati pelud u čistom obliku po 1 kavenu žličicu triput dnevno. Nema nuspojava.
Za kolitis se još preporuča dnevno uzimanje meda između 80 i 100 g, otopljenoga u soku jabuke ili u hladnoj vodi triput dnevno prije jela. Osim toga ovaj je napitak djelotvoran i u otklanjanju opstipacije.


UPALA KRAJNIKA
Ispirati usnu šupljinu i grlo medom otopljenim u vodi: ovo liječi upalu krajnika, čisti zube i izbjeljuje ih (1 jušnom žlicom meda u čaši vode).


NEUROZA SRCA, NEURASTENIJA, HISTERIJA
Kod neuroze srca, neurastenije i histerije uz poznate medikamente i med nalazi široku primjenu. Preporuča se uzimanje od 100 do 120 g cvijetnog meda dnevno tijekom jednoga ili dva mjeseca: ujutro i navečer po 30, a poslije ručka 40 - 60 g.
Pola sata prije spavanja med treba rastopiti u čaši vode na sobnoj temperaturi.

Tjedan - dva nakon početka liječenja kod bolesnika se javlja duboki san, osjećaj vedrine i povećana sposobnost rada. U decilitru prokuhane tople vode valja rastopiti 1 kavenu žličicu meda i piti dvaput dnevno prije jela.


POMLAĐIVANJE LICA
1 kavena žličica meda, jedan razmućeni bjelanjak, 2 jušne žlice brašna. Ovu smjesu stavljamo na očišćenu kožu lica i ostavljamo je 10 min. Potom isperemo vodom.


BOLESTI JETRE
1 kg meda pomiješati s 1 kg crnog ribizla. Uzimati po 1 kavenu žličicu pola sata prije jela dok se sve ne pojede.
Zbog liječenja, a i spriječavanja bolesti jetre med treba uzimati ujutro (30 - 50 g) uz dodatak mliječi (pola kavene žličice), a poslije ručka žlicu meda s 1 kavenom žličicom peluda. Djeluje i smjesa od 1 jušne žlice meda sa sokom jabuke svakoga jutra i večeri.


IŠIJAS, REUMATIZAM
Izdubiti rotkvu i napuniti je medom. Za 4 sata sok je tu: utrljati ga na oboljelo mjesto.


CRVENI VJETAR
Komadić crvene prirodne svile veličine dlana razderati na sitne komadiće i pomiješati s prirodnim medom i podijeliti na tri dijela. Ujutro 1 sat nakon izlaska sunca smjesu staviti na oboljelo mjesto i omotati. Postupak ponavljati do ozdravljenja.


SKLEROZA
Na sitnoj trenici izribati bijeli luk i procijediti sok. Čašu češnjakova soka pomiješati s čašom meda i dobro promiješati. Ako se med ušećerio, lagano ga zagrijati na pari. Uzimati po 1 žlicu triput dnevno sat prije jela ili 2 - 3 sata poslije jela. Uzima se i kod ateroskleroze, poglavito kod skleroze mozga.TUBERKULOZA
1)  100 g pčelinjeg meda lipe, 100 g svinjske masti, 100 g nesoljena maslaca, 150 g soka aloye (ili agave), 50 g kakaa u prahu.
Alovu prije rezanja dva tjedna ne zalijevati. U emajliranoj posudi rastopiti mast, maslac i med. Kada se sve istopi (ne smije provrijeti) posudu skloniti s plamena i dodati sve ostalo. Dobro promiješati. Čuvati u staklenki u hladioniku. Po jednu žlicu ove smjese otopljene u vrelom mlijeku uzimati duže vrijeme ujutro i navečer. Primjenjuje se kod tuberkuloze i kod složenijeg bronhitisa.

2) 1200 g lipovog meda, 1 čaša sitno isjeckanoga lista aloje, 100 g maslinova ulja, 25 g pupoljka breze, 10 g lipina cvijeta, 2 čaše vode.
Med istopiti u emajliranoj posudi pazeći da ne provrije i dodati aloju i 5 do 10 min zagrijavati i procijediti. Kada se med ohladi dodati tinkturu od pupoljaka i lipe. Dobro promiješati. Smjesu naliti u tamne staklenke i u svaku naliti jednaku količinu ulja. Prije uporabe promućkati. Uzimati po 1 žlicu triput dnevno.


Preneseno iz knjige "Veliki pučki savjetnik za alternativnu medicinu"
u izdanju Neron-a.
Godina izdanja: 2000.
Pripremio: J. H. Monroe
Prenio: Lakky, 23.01.2014.
Kontakt mail: lakky63@gmail.comavatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

Re: LIJEČENJE PČELINJIM PROIZVODIMA

Postaj  Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.