Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

19. GILOJ (Tinospora cordifolia)

Go down

19. GILOJ (Tinospora cordifolia)

Postaj  lakky on uto 11 vel - 17:27


Giloj
Izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/Tinospora_cordifolia

19. GILOJ

Giloj (Tinospora cordifolia) je samonikla indijska biljka, te djeluje kao moćan imunološki stimulans.
U ayurvedskim raspravama giloj nazivaju amrita. Taj se pojam odnosi na sposobnost ove biljke da konzumentu omogući mladolikost, vitalnost i dugovječnost. U ayurvedi je stoga svrstavaju pod Rasayanu (Rasa znači biološki preobrazivu tekuću hranjivu tvar svih tjelesnih tkiva, a aayana znači staza.

Rasaayana, dakle, daruje snagu svim dhaatuima u tijelu! Rasayana pomaže u usporavanju procesa starenja, pospješuje pamćenje, funkcije vitalnih organa, povećava ojus (imunološki faktor) i krijepi sva tkiva).

Čitava se biljka, pa čak i korijenje, koristi u medicinske svrhe. Riječ je o divljem zimzelenom grmu mesnatog lišća koje obično postiže veliku visinu, s kojeg se spuštaju duga vlakna nalik na nadzemno korijenje. Biljka se naročito može pronaći kako raste uz debla velikih stabala nima. Može se pronaći diljem naše zemlje, osobito na rubnim područjima sela. Katkad je uzgajaju u hortikulturalne svrhe. Lišće je dobra hrana za stoku. Savršeno se prilagođava i dobro uspijeva u gotovo svim podnebljima i u različitim klimatskim uvjetima. Posebno je uzgajaju uz stabla manga i nima, pa se pretpostavlja kako time dobiva na ljekovitoj vrijednosti.

U drevnim tekstovima postoji legenda koja kaže kako su u vrijeme rata Ramayana, kad je Ram pobijedio demona Ravana, izginuli njegovi ratnici majmuni. Indra, gospodar bogova, poslao je s nebesa nektar u obliku pljuska ne bi li ih ponovno oživio. Kapi ovog nektara pale su na zemlju iz kojih je ni-knulo grmlje giloja.

Giloj se još od davnina koristi u medicini zbog svojih ljekovitih svojstava. Ima široku primjenu u liječenju raznih stanja poput, primjerice, malarijske groznice, tifusne groznice, tuberkuloze, vrućice, povraćanja, anemije, hemoroida, kronične groznice, te raznih kožnih oboljenja. Škrob iz stabljike i korijena ima hranjivu vrijednost, te se koristi za oporavak od kroničnog proljeva i dizenterije. Sastavni je dio gotovo svakog koncentrata spomenutog u klasičnim ayurvedskim spisima za bolesti zglobova. Vodeni ekstrakt ove biljke široko se primjenjuje u tradicionalnim medicinskim sustavima za liječenje žutice, reumatizma, bolesti mokraćnog trakta, groznice i očnih bolesti.

Uobičajena doza je: suhi ekstrakt (250 - 500 mg dnevno); sok (5-10 ml); koncentrat (50 - 100 ml).

MEDICINSKA PRIMJENA
Protustresno djelovanje: Protustresno i anksiolitično (uklanjanje tjeskobe) djelovanje giloja klinički je ispitano i znanstveno dokumentirano. Ekstrakt etanola iz giloja pokazuje značajno djelovanje protiv stresa i to u dozi od 100 mg/kg u usporedbi s diazepamom u dozi od 2,5 mg/kg. Otkriveno je kako alkoholni ekstrakt iz korijena giloja posjeduje svojstva koja normaliziraju promjene u razini noradrenalina, dopamina, serotonina i 5-hidroksindolektičnih kiselina, izazvanih stresom kod pokusnih štakora.

Antidijabetičko djelovanje: Ekstrakt etil-acetata iz giloja pokazao je svojstva smirenja središnjeg živčanog sustava i snižavanja razine šećera u krvi kod pokusnih kunića. Oralna uporaba ekstrakta korijena giloja nad kunićima s dijabetesom izazvanim alloxanom dovela je do značajnog smanjenja glukoze u krvi i moždanih lipida. Vodeni, alkoholni i klorofilni ekstrakt listova giloja pokazali su značajan hipoglikemijski učinak kako kod normalnih, tako i kod kunića tretiranih alloxanom. Za ove je studije zaključeno kako ekstrakt listova giloja djeluje kao inzulin.

Protuupalno djelovanje: Vodeni ekstrakt giloja pokazao je i značajno protuupalno djelovanje kod štakora s akutnim i kroničnim tipovima upala izazvanim karagenanom (carregenin).

Imunomodulatorsko djelovanje: Giloj pospješuje oporavak od kirurških zahvata kod pacijenata s malignom opstruktivnom žuticom, osnažujući obrambeni sustav. Ispitivanja su dokazala blagotvornost ekstrakta ove biljke u smanjivanju kemotoksikacije izazvane kemikalijama koje stvaraju slobodne radikale. U jednoj je studiji oralna uporaba nekih samoniklih biljaka, među kojima je i giloj, pokazala kako štiti miševe od ciklofosfamida koji izazivaju leukopeniju. U drugoj je studiji provedeno kliničko ispitivanje na pacijentima s rakom dojke gdje im se nasumično davao placebo s dvostrukom ovojnicom. Dobrovoljci s rakom dojke, koji su bili podvrgnuti dodatnoj kemoterapiji, nasumično su podijeljeni u dvije skupine, jednoj su davali pravi lijek, a drugoj placebo. Rezultati su pokazali kako je biljka giloj imala zaštitno djelovanje protiv leukopenije izazvane kemoterapijom.

Hipolipidno djelovanje (smanjenje udjela masnoće): Davanje ekstrakta korijena giloja (u dozi od 2,5 i 5,0 g/ kg tjelesne težine) u trajanju od šest tjedana rezultiralo je značajnim smanjenjem serumskog i tkivnog kolesterola, fosfolipida i slobodnih masnih kiselina kod štakora s dijabetesom izazvanim alloxanom.

Protukancerogeno djelovanje: Izlaganje Hela stanica dozama od 0, 5, 10, 25 i 50 mikrograma/ ml ekstrakta giloja (metanol, vodik i metilen klorid) rezultiralo je, ovisno o dozi, značajnim povećanjem broja uništenih stanica, u usporedbi s onima koje se nisu tretirale lijekovima.

Hepato-zaštitno djelovanje: Antihepatotoksično djelovanje giloja otkriveno je kod albino štakora intoksiciranih s CC14.

Antibakterijsko djelovanje: Alkoholni ekstrakt izdvojen iz stabljike giloja pokazao je djelovanje protiv E. coli. Aktivni sastojak giloja, primijenjen in vitro, također sprječava razvoj Mycobacterium tuberkuloze.

Djelovanje protiv grčeva: Zapaženo je kako giloj opušta glatke mišiće utrobe, maternice, te sprječava reakciju grčenja histamina i acetilkolina na glatkim mišićima.

Giloj u kombinaciji s bivoljim maslacem smiruje Vaatu, sa smeđim šećerom smiruje Pittu, a s medom smiruje Kaphu. Pomiješan s ricinusovim uljem ublažava gihtični artritis, a sa suhim đumbirom, kontrolira reumatoidni artritis.

Sok giloja pomiješan s prahom dugog papra uklanja groznicu.

Koncentrat giloja, parpate i amle, uklanja groznicu uzrokovanu poremećajem Pitte.

Osoba koja boluje od žutice trebala bi uzimati smjesu od listova giloja s mlaćenicom.

Hladna otopina giloja pomiješana s medom, korisna je za suzbijanje žeđi, te kontrolira povraćanje.

Koncentrat giloja, listova nima i listova patole, pomiješanih s medom uklanja gastritis i srodne poremećaje.

Koncentrat pripravljen od 30 grama giloja, suhog đumbira i sjemenki korijandra uklanja giht i kožna oboljenja.

Koncentrat giloja i nima s rižinom vodicom koristan je za povećanu slezenu.

Redovita uporaba giloja pomiješanog s uljem kontrolira poremećaje uslijed prisutnosti nametnika u krvi.

Osobe koje redovito unose alkohol trebale bi uzimati giloj kako bi obnovile jetreno tkivo i spriječile oštećenja ovog vitalnog organa.

Autor članka Dr. Ch. Murali Manohar
Izvađeno iz knjige "Liječenje na prirodni način - Ayurveda" u nakladi Marijan tiska.
Prenio: Lakky, 11.02.2014.
Kontakt mail: lakky63@gmail.com
avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.