Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

25. NEEM (NIM) (Azadirachta indica)

Go down

25. NEEM (NIM) (Azadirachta indica)

Postaj  lakky on ned 16 vel - 20:50


Neem (Nim)
Foto: www.nanotehnologija.info25. NIM (NEEM)
Više od polovice svih suvremenih lijekova - u rasponu od aspirina pa do najnovijih, najblagotvornijih lijekova za liječenje raka dojke - zasnovano je na biljnim sastojcima. Medicinski praktikanti indijskog potkontinenta sakupili su bogato znanje temeljeno na biljkama, koje je bez premca u svijetu.

Dok je suvremena medicina uvelike ignorirala ayurvedsku medicinsku tradiciju, najnovija ispitivanja dokazuju učinkovitost drevnih prirodnih terapija, čime konačno počinju stjecati poštovanje diljem svijeta.

Među tisućama biljaka korištenih u Ayurvedi, naročito se nim (Azadirachta indica) intenzivno ispituje jer su njegove tradicionalne vrijednosti proširene i potkrijepljene dokazima. Nim se pokazao nečim većim od pukog ‘domaćeg lijeka’ drevne Indije; on pomalo postaje ‘ultimativna biljka’ sadašnjosti i budućnosti. Postao je značajan u globalnom kontekstu jer nudi odgovore na niz problema s kojima je suočena ljudska vrsta. Lako je razumjeti ogromno međunarodno zanimanje za nim od strane mnoštva pacijenata upoznatih s njegovim raznovrsnim svojstvima, aktivnim principima i njihovim izvodima i stabilizirajućim procesima, osobito u SAD-u i Japanu. Preko 30 patenata je već prihvaćeno.

Danas je u središtu spora svjetskih razmjera pitanje kontrole genetičkih resursa nima - hoće li ih nadzirati tradicionalne kulture ili globalne korporacije! Istodobno s polemikama, provodi se mnoštvo znanstvenih ispitivanja na nimu.

Kora.
Kora nima je hladna, gorka, trpka, oštra i snižava temperaturu. Korisna je za umor, kašalj, groznicu, gubitak apetita i crijevne nametnike. Zacjeljuje rane i koristi se kod povraćanja, kožnih oboljenja i pretjeranog osjećaja žeđi. Danas se zna kako nimbidin pronađen u kori nima ima antipiretička i neiritirajuća svojstva, pa je stoga učinkovit u liječenju kožnih oboljenja poput ekcema, potkožnih čireva, arsenskog dermatitisa, plikova, herpesa labialisa, svraba i seboreje. Vrlo je učinkovit i u liječenju kožnih oboljenja nepoznatog podrijetla poput bradavica i peruti.

Ekstrakt kore ima moćna diuretička i protuupalna svojstva. Objavljeno je kako nimbidim i natrij-nimbidinat koji se nalaze u kori nima imaju spermicidno djelovanje. Kora nima pokazuje i antibakterijsko djelovanje protiv niza različitih organizama.

Listovi.
Prema ayurvedi, listovi nima pomažu u liječenju Vaata poremećaja (živčano-mišićna oboljenja). Listovi nima također uklanjaju toksine, čiste krv i sprječavaju oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima u tijelu, tako što ih neutraliziraju. Objavljeno je i da su blagotvorni u liječenju očnih bolesti i otrovnih uboda insekata.

Listovi nima sadrže nimbin, nimbidin, decetilnibinaz, nimbandial, nimbolid i kvercetin. Studije ukazuju da su mladi listovi nima učinkoviti kod liječenja nametnika. Otkriveno je da 10% ekstrakta vode mladih listova nima ima antivirusna svojstva.

Ispitivanja vremena zgrušavanja plazme korištenjem Russelovog zmijskog otrova dokazala su kako ekstrakt listova sadrži svojstva koja sprječavaju zgrušavanje, što opravdava njihovu uporabu u tretiranju otrovnih ugriza.

Cjelovit ekstrakt listova pokazao je mogućnosti djelotvornog hepato-zaštitnog agensa.

Vodeni ekstrakt listova nima pokazao je značajno protu-ulkusno djelovanje.

Esencijalna ulja svježih listova imaju blago protugljivično djelovanje. Ekstrakti listova nima pokazali su i smanjenje učestalosti i intenzivnosti posljedica gastritisa izazvanog stresom. Intraperitonealna primjena listova, kore i ekstrakta sjemenaka nima otkrila je njegova imunostimulatorska djelovanja koja su odgovorna za njihov protu-HIV učinak.

Plodovi.
Plodovi nima su gorki i djeluju kao purgativ, antihelmintik i sredstvo protiv hemoroida.

Cvjetovi.
Cvjetovi se koriste kod pogoršanih stanja pitte (ravnoteža tjelesne topline) i Kaphe (stvaranja sluzi). Djeluju kao astringent, antihelmintik i protuotrov.

Sjemenke.
Sjemenke nima su gorkog okusa i također se opisuju kao antihelmintik, antileprotik i protuotrov. Azadiraktin iz jezgre sjemenaka nima jedan je među više od stotinu spojeva pronađenih u nimu. Do danas se identificiralo 12 azadiraktina, od kojih svi redom imaju visoku razinu biološkog djelovanja. Objavljeno je kako mala doza ovog spoja imunizira prijenosnika mononukleoze.

Azadiraktini su pokazali i djelovanje u sprječavanju razmnožavanja ličinki, kukuljica i odraslih kukaca, kao i reprodukcije biljnih i vodenih ličinaka, poput komaraca.

Gedunin koji se nalazi u cijeloj biljci pokazao je antimalarično djelovanje.

Ulje.
Ulje nima izdvojeno iz zgnječenih sjemenaka gorkog je okusa, a pokazuje antidermatonička i antihelmintična svojstva. Ima širok raspon djelovanja i iznimno je ljekovito.

Mješavina.
Pet dijelova stabla nima, odnosno kora, korijen, plodovi, cvjetovi i listovi, zajedno se koriste u liječenju bolesti krvi. Upotrebljavaju se i kod liječenja pogoršanih stanja pretjerane topline, svrbeža, ozljeda, osjećaja žarenja i kožnih oboljenja.

MEDICINSKA PRIMJENA
Psorijaza.
Ulje sjemenaka nima i ekstrakt listova izvrsni su za psorijazu. Uklanjaju svrbež i bol, te smanjuju razinu crvenila ranica.

Dijabetes.
Oralna uporaba ekstrakta listova nima kod nekoliko vrsta dijabetesa za 30 do 50% smanjuje potrebe za inzulinom.

AIDS.
Razne studije o AIDS-u dale su ohrabrujuće rezultate u laboratorijskim ispitivanjima, kako u prevenciji, tako i za moguće izlječenje uporabom ekstrakta nima.

Rak.
Polisaharidi i limonidi otkriveni u kori, listovima i ulju sjemenaka nima smanjuju tumore i maligne izrasline.

Srčana oboljenja.
Nim usporava zgrušavanje krvi, smiruje ubrzani rad srca, te pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

Herpes.
Najnovija ispitivanja u Njemačkoj pokazuju kako ekstrakt nima djeluje protiv virusa herpesa, te brzo zacjeljuje ranice.

Paradentoza.
Njemački i američki znanstvenici dokazali su da ekstrakt nima sprječava nastajanje karijesa i liječi paradentozu.

Dermatologija.
Nim je iznimno učinkovit u liječenju kožnih oboljenja poput akni, ekcema, svrbeža, peruti i bradavica.

Alergije.
Nim sprječava alergijske reakcije vanjskom primjenom ili oralnom uporabom u obliku koncentrata.

Čir na želucu.
Ekstrakt nima pruža značajnu zaštitu od bolova i napredovanja u liječenju čireva na želucu i dvanaesniku.

Encefalitis.
Epidemija japanskog encefalitisa u Indiji prestala je kad su djeci davani zgnječeni listovi nima, dva puta dnevno.

Kontracepcija (muška).
Ispitivanja u Indiji i Sjedinjenim Državama pokazala su kako je ekstrakt ulja nima smanjio plodnost kod muških majmuna bez šetnih posljedica na libido ili stvaranje sjemena, čineći ih prvim potencijalnim kontracepcijskim pilulama za muškarce.

Kontracepcija (ženska).
Uporaba nimovog ulja kao vaginalnog lubrikanta 100% je učinkovito kontracepcijsko sredstvo.

Hepatitis.
Ispitivanja u Sjedinjenim Državama pokazuju kako nim ima protuučinak na virus koji uzrokuje hepatitis B.

Gljivice.
Nim je otrovan za nekoliko vrsta gljivica koje napadaju ljude, uključujući i one koje uzrokuju atletsko stopalo i pitirijazu, kao i Candidu, koja uzrokuje gljivične infekcije.

Malarija.
Aktivan sastojak listova nima, irodin A, toksičan je za uzročnike malarije.
Vanjski nametnici. Nim brzo uništava vanjske parazite, a njegov koncentrat je preporučljiv kao visokotoksična terapija za uši i svrab.

Sredstvo za odbijanje kukaca.
Studije su pokazale kako su spojevi nima daleko učinkovitija sredstva za odbijanje kukaca od sintetičkih kemikalija za koje se sumnja da prilikom duljeg razdoblja uporabe izazivaju rak.

Insekticid.
Znanstvena je zajednica odobrila uporabu ekstrakta nima kao insekticida. Nije otrovan za ptice, životinje, korisne kukce ili ljude, te štiti usjeve.

POZOR
Uzimanje praha od kore nima, svakih dva dana, ili ispijanje blagog čaja od nima, pospješit će stvaranje antitijela i reakcije tjelesnih staničnih imunoloških posrednika, što pomaže u prevenciji infekcija. Nikad, međutim, ne uzimajte nim duže od tri tjedna, a da niste načinili stanku od tjedan dana.

Dok bi se nim trebao uzimati oralno za bolesti unutarnjih organa, imunološkog sustava, cirkulacije i slično, može se uzimati i za vanjsku uporabu te nadomještati, prema potrebi, oralnom uporabom za oboljenja kože. Nim se, međutim, ne bi smio uzimati oralno duže od dva tjedna. U ozbiljnijim slučajevima, može se nastaviti s oralnom uporabom nakon jednog tjedna kontinuiranog ciklusa, po mogućnosti pod nadzorom ayurvedskog liječnika.

Na ekstraktu ulja nima provedena su proširena istraživanja za kojih je otkriveno da je sigurno uzimanje u ograničenim dozama i u kraćem razdoblju.

Neke su osobe nakon oralnog uzimanja doživjele mučninu, što je slučaj s mnogim uljima koja sadrže spojeve sumpora. Prekomjerna uporaba sirovog ulja nima rezultira smanjenom funkcijom jetara i problemima vezanim za središnji živčani sustav.

Neki znanstvenici, međutim, lome koplja na suprotnim učincima konzumacije malih količina nima. Jedan je znanstvenik čak pokazao kako male količine ulja nima zapravo štite od oštećenja jetara.

Otkriveno je da ulje nima, konzumirano oralno ili premazivanjem vagine nakon spolnog odnosa, posjeduje kontracepcijska svojstva te može dovesti i do pobačaja. Budući da je ulje iznimno grkog okusa, dvojbeno je bi li ga itko poželio konzumirati. Trudnice ili žene koje žele začeti u svakom slučaju ne bi smjele konzumirati ovo ulje, te bi trebale izbjegavati intravaginalnu uporabu.

Ne postoji krajnji odgovor u vezi toksičnosti probavljenog ulja nima, no valja svakako biti na oprezu pri njegovoj uporabi. Za nedavnih je istraživanja otkriveno kako je tamnije ulje toksičnije od onog svijetlog. Tamnije se ulje obično dobiva iz starijih sjemenaka, kontaminiranih gljivicama koje obično stvaraju aflatoksin.

Listovi su manje-više sigurni u malim količinama, no nim ima mnoštvo snažnih spojeva i ne bi se trebao svrstavati u blaže biljke.

Mnogi su Indijci, naročito oni iz ruralnih krajeva, odrasli s nimom kao sastavnim dijelom prehrane, te kao lijekom i higijenskim sredstvom. Neki konzumiraju velike količine nimovih listova i ulja bez očitih štetnih posljedica. Oni koji nisu navikli na nim, trebali bi ga oprezno koristiti dok se ne odredi pojedinačna razina tolerancije ili netolerancije. Kad konzumacija bilo koje biljke ili namirnice proizvodi neželjene učinka, treba je izbjegavati ili uzimati u ograničenim količinama. Ovo vrijedi i za nim, kao i za bilo koju hranjivu tvar.
Autor članka Dr. Ch. Murali Manohar
Izvađeno iz knjige "Liječenje na prirodni način - Ayurveda" u nakladi Marijan tiska.
Prenio: Lakky, 16.02.2014.
Kontakt mail: lakky63@gmail.com
avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.