Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

BOLESTI PLUĆA I ORGANA ZA DISANJE

Go down

BOLESTI PLUĆA I ORGANA ZA DISANJE

Postaj  lakky on čet 26 kol - 22:02

OPASKA!
Ovaj članak je napisao Dr. Milan Soldatović a objavljen je u jednoj brošuri pod nazivom "Kako se leči lekovitim biljem" iz 1976 a isti je na ekavici, vjerujem da neće biti
problem u razumjevanju svima vama koji imate problema sa bolestima koje se ovdje navode! Ipak, u slučaju da nekom nisu poznati neki izrazi i nazivi biljaka, nastojat ću ih prevesti na vama razumljiv jezik i mailom poslati na vašu adresu! Adresa na koju se možete javiti je: lakky63@gmail.com.
Ovo je samo dio članka a ostatak ću prenijeti u nastavku! Lakky


BOLESTI DISAJNIH ORGANA I PLUĆA

Čajevi protiv bronhijalne astme

Astma je bolest koju karakteriše teško disanje sa gušenjem. Za razliku od sipnje, koja znači stalno otežano disanje, astma znači iznenadno, momentalno pogoršanje disanja, težak zaptiv i stezanje u grudima. Napad ovog teškog disanja biva najčešće noću, ali se dešava i danju, ako je vreme mutno, mokro, vetrovito, ili ako neki poseban uzrok izazove ovo stanje kod bolesnika.

Za vreme napada astme bolesnik se guši, ulazak vazduha je otežan, izdisanje iz pluća ide sporo i bolesnik traži vazduha na sve strane. Usne su mu modre, na licu mu se ogleda bol, probija ga znoj i oseća strašnu težinu u grudima.
Ako ga guši sluz, on to izbacuje u vidu pene, a kad prestane kriza onda izbacuje lepljiv šlajm sa belim koncima, nalik na tanko testo.
Ovakvi se napadi ponavljaju kroz kraće ili duže vreme.

Uzroci astme su višestruki. Najčešće, to je postojeći hronični bronhit, srčana slabost, nervoza, podagra (giht), bolesti jetre i tome slično. Postoje i slučajni uzroci astme, kao što su: izvestan miris, prašina, određena jela (jaja ili krompir), dlake od konja ili perine i tome slično. Pojave astme su češće kod muškaraca nego kod žena.

Normalno je postaviti pitanje kako se astma može lečiti. Ako dođe do napada, onda od domaćih sredstava treba primeniti sledeće: širom otvoriti prozore i davati jaku kafu bolesniku svakih četvrt sata dok traje napad. Noge držati u toploj vodi ili umotati oblogama od slačice.

Najbolje je pozvati lekara, koji će podesnim injekcijama prekratiti nastup i lekovima učiniti da nastup bude ređi, ili da sasvim prestane.
U medicini i farmaciji do sada je poznato dosta dobrih hemijskih i sintetskih lekova, koji sigurno pomažu kod nastupa astme. Međutim, poznato je u narodnoj, a i u službenoj medicini, da postoji veći broj i lekova biljnog porekla za one bolesnike, čija je astma u vezi sa obolelim plućima.

Astma se javlja kao bronhijalna (plućna) i kardijalna (srčana).
Alergična deca često oboljevaju od tzv. dečje astme.

Treba pomenuti ono lekovito bilje koje pomaže u slučajevima bronhijalne astme, a ova se terapija smatra dopunskom. Najčešće se ne znaju uzroci nastajanja astme. Neke su osobe, između ostalog, preosetljive i na cvetni prah (polen), na izvesne lekove, na seno, i druge stvari. Na osnovu ovog, a u vezi svega što je već navedeno u pogledu osetljivosti bolesnika od astme, ne može se tačno utvrditi koji su pravi razlozi astme kod pojedinaca.

Bolesnici od bronhijalne astme mogu uzeti razne lekove biljnog porekla koji sadrže list velebilja, tatule, bunike, ili kalijumjodida i kalijumnitrata. Međutim, pošto ove tri navedene biljke imaju veoma jako fiziološko dejstvo, bolesnicima se ni pod kojim uslovima ne preporučuje da sami od njih spravljaju lekove i da ih na svoju ruku koriste. Navedeni lekovi smeju se upotrebljavati samo pod kontrolom lekara, jer nepažnjom i neznanjem mogu izazvati teška trovanja, pa i smrt.
Postoji velik broj lekovitih biljaka koje ulaze u sastav čajeva protiv bronhijalne astme. Kao najraširenija receptura smatra se mešavina čaja lista podbela, cveta divizme, nadzemnog dela izopa, cveta lavandule i tome slično.

1. List od podbela se upotrebljava kao čaj u dozi 10 grama lišća na 200 grama ključale vode. Naročito je dobar posle nazeba, da bi pomogao lakše izbacivanje šlajma. Suvo lišće podbela može i da se puši kao duvan kod jakog kašlja i napada gušenja.

2. Cvet divizme se upotrebljava kao čaj, i to uzimajući 10 grama cveta na litar ključale vode. Od ovog čaja treba piti po jednu šolju nekoliko puta dnevno.

3.Hizop je trava koja se daje u dozi 4 grama na solju ključale vode. Dnevno se može uzimati dve do tri šolje.

4. Lavanda Da bi se ublažilo i suzbilo golicanje i nadražaj na kašalj, usled stezanja u bronhijama i prsima, kao i gušenja, korisno je upotrebiti čaj od cveta lavande. Obično se uzima 10 grama cveta na 200 grama ključale vode, po 4 šolje dnevno. Ova biljka se može upotrebiti i za inhaliranje (udisanje) i pritom je potrebno dodati u mešavinu od 200 grama ključale vode i 5 do 10 grama špiritusa. U ovom slučaju lavandula ima i dezinfikujuće delovanje i utiče na promenu sastava bronhijalnog lučenja i ispljuvaka

5. Tatula. Poznato je da farmaceutska industrija izrađuje danas i anti-asmatične cigarete u kojima je glavni sastojak lišće od tatule. Ono, smešano sa duvanom u luli, ili u obliku cigarete, puši se za vreme krize. Doza lišća ne srne biti veća od 1,5 gram. U iste svrhe može se upotrebiti i filter papir, koji se nakvasi u 50 grama čaja od tatule, a kome je bilo dodato (5 grama šalitre. Ta se hartija najpre osuši, a zatim dalje nakvasi jakom tinkturom od omana. U toj tinkturi treba da ima i ulja od lavande, i to u podjednakim
srazmerama.

Iz naučne literature je poznato da se bolesnici od astme dobro privikavaju pušenju duvana u kome, na 100 grama duvana, ima pola grama praška od tatulinog lišća. Oni time zadovoljavaju svoje navike u duvanu, a istovremeno umiruju, ili predupreduju napade gušenja izazvane astmom.

Tatula pomešana sa beladonom ili salitrom, može biti postavljena u neki sud, ili na činiju u blizini bolesnika. Ova smeša praška pravi se od podjednakih dolova tatule, beladone, bunike i salitre. Međutim, ovaj recept nije preporučljiv, pošto je dim koji se razvija prilikom sagorevanja smeše malo opor i uspavljuje bolesnika. Lako se stiče i navika, a i toksičnost ovom primenom nije beznačajna. Iz ovog izlazi da inhaliranje bolesnika navedenom smešom ne bi smelo mnogo da se koristi.

6. Lobelija. Kao jedna od najlekovitijih biljaka, koja je priznata u terapiji lečenja astme, je lobelija i tinktura od njenog lišća. Ova biljka raste u južnoj Africi, severnoj Americi, a učinjeni su pokušaji njenog gajenja i u Evropi, gde je prilično uspela.

Osim pomenutih recepata za lečenje astme, navodimo još nekoliko, koji u modernoj fitoterapiji zauzimaju vidno mesto:

Rp. 1 — Uzima se 70 grama lista podbela i po 10 grama cveta lavandule, podbela i crnog sleza. To se sve popari sa 500 grama ključale vode, poklopi i posle 4 sata ocedi i pije. Može se zasladiti i medom.

Rp. 2 — Uzme se 50 grama lista podbela i korena omana i spravlja po gore navedenom uputstvu.

Rp. 3 — Može se uzeti, takođe, 50 grama lista podbela i po 10 grama korena omana, cveta brđanke, trave daninoć, majkine dušice i anisa (anasona), i opet spravljati kao što smo naveli u prvom uputstvu.

Rp. 4 — Preporučuje se i uzimanje 40 grama lista podbela i ružmarina i po 10 grama cveta lavandule i pomorandže.

Rp. 5 — Može se, takođe, uzeti 25 grama cveta i lista podbela i cveta limuna i pomorandže, spravljajući po prvobitnom uputstvu.

Rp. 6 — U nekim fitoterapijama preporučuje se uzimanje 40 grama lista podbela i po 20 grama čubra (vrijeska), timijana, i cveta smilja.

Rp. 7 — Takođe, može se uzeti po 30 grama lista podbela, plućnjaka i izopa (miloduha) i 10 grama limunovog cveta.

Rp. 8 — U nekim našim krajevima za lečenje bronhijalne astme uzima se jedna kašika lista od eukaliptusa i iglice bora krivulja ili planinskog bora.

Rp. 9 — Osim navedenih čajeva protiv bronhijalne astme, u narodnoj, a i u službenoj medicini koristi se etarsko ulje od eukaliptusa i planinskog bora, u vidu kapljica koje se stavljaju na šećer, a potom zalivaju čajem od podbela, plućnjaka i izopa.

Rp.10 — Kao kapljice, takođe, koriste se i ulja od miloduha, eukaliptusa, planinskog bora i planinskog čubra.

Rp. 11 — Ponegde se preporučuje uzimanje etarskog ulja od eukaliptusa 1 sa tim uljem treba mazati nozdrve i usne.


Kao što se vidi. broj recepata za lečenje bronhijalne astme i u narodnoj i u službenoj medicini prilično je veliki.
Pored terapije uzimanja čajeva ili drugih formi lekova biljnog porekla, treba napomenuti, kao i kod ostalih bolesti, poseban režim ishrane, odnosno dijetu.

Ukoliko je u pitanju prava astma a ne katar pluća, srčana slabost ili kakva druga vrsta plućne bolesti, smatra se da je to rezultat nepravilne ishrane i nenormalnog stanja organizma. Usled povećanja mokraćne kiseline, oksalata, nedovoljne funkcije jetre i lučenja žuči, povećanja količine sumpora u krvnim zrncima, bolesnicima od astme treba obavezno preporučiti dijetu, koja, uglavnom, bazira na voću i povrću, čajevima za bolje mokrenje, za poboljšanje funkcija jetre i bolje lučenje žuči. Potrebno je što više šetati, raditi gimnastiku i baviti se fizičkim radom. Od jela treba uzimati: mleko, belanec od jajeta, sir, krompir, šećer, rezance, makarone, suve kolače, hleb, naravno sve ovo u umerenoj količini. Treba, takode, koristiti zeleno povrće i salate. Meso vrlo malo uzimati i to sveže, dobro pečeno, jedanput dnevno, po mogućstvu, za ručak i bez mnogo soli.

Ne piti alkoholna pića, ne pušiti, ne nervirati se, ne trpeti rđavu stolicu, ne živeti i raditi u prostorijama koje su vlažne, neprovetrene i tome slično. Ne treba u većoj meri uzimati za jelo pasulj, bob, sočivo, biftek, pihtije, žumance od jaja, mozak, spanać, jako staro vino, kafu, čaj, kakao, čokoladu, pivo, iznutrice, razne jake začine i mezeluke.

Preporučuje se upotreba grožđa, limuna i voća. Ovo treba koristiti bar dva puta nedeljno za ceo dan.

Bilo bi dobro ako bolesnici po jedan dan ne jedu ništa.

Jedna od upotrebljavanih proskripcija (recepata) za mešavinu čaja protiv bronhijalne astme, koja je dobila i svoju kliničku potvrdu sastoji se od sledećih droga:
- list belog sleza 15%.
- koren belog sleza 5%,
- koren omana 5%,
- list podbela 40%,
- izop herba 10%,
- list crnog sleza 10%,
- majčina dušica herba 15%.

Način upotrebe čajeva i čajnih mešavina protiv bronhijalne astme: supenu kašiku čaja preliti sa 200 g ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji jedan sat, procediti i zasladiti medom. Piti tri puta dnevno posle jela po 200 g.
Deci davati prema uzrastu.

Obradio i prenio na Domaću biljnu ljekarnu Lakky, 26.08.2010.

Nastavak članka slijedi uskoro! L


Zadnja promjena: lakky; pon 30 kol - 23:30; ukupno mijenjano 1 put.
avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

BOLESTI PLUĆA I ORGANA ZA DISANJE (nastavak)

Postaj  lakky on pon 30 kol - 21:49


Čajevi protiv akutnog i hroničnog bronhitisa
(zapaljenja ogranaka dušnice)Postoji veći broj lekovitog i aromatičnog bilja za lečenje ovih vrsta oboljenja, koja se najčešće javljaju u jesen. Ovde dolaze u obzir biljke koje imaju sluzi, zatim etarskih ulja, antiseptično delovanje, heterozida i saponozida — ekspektorantnog delovanja, silikata i nekih drugih korisnih jedinjenja.

Za lakše iskašljavanje, najčešće, se upotrebljava beli i crni slez, podbei, slatki koren, idjirot, oman, jagorćevina, sapunjača, turčinak ili bulka, pupoljci od jablana, crne topole i bora, slatka paprat, anis, morač, dunjino seme, bagremov i lipov cvet, ljubičica, daninoć, bršljan, kozlac, kleka, zova, majoran, beli luk, islandski lišaj (mahovina), plućnjak, bokvica, miloduh, nana, divizma i neko drugo bilje.

Koren belog sleza se, najčešće, koristi sam, a list i cvet od njega u smeši sa podbelom, bokvicom, zovom, majkinom dušicom i drugim mirisnim biljem.

Za lakše iskašljavanje, najčešće, se upotrebljava čajna smeša od jednakih delova morača i arisa, ili od cveta podbela, crnog i belog sleza ili smeša od jednakih delova morača, nane, pupoljaka bora i topole i majorana ili vranilove trave.
— Za izbacivanje gustog šlajma (sluzi), može da se napravi čaj od po dve supene kašike anisa i cveta jagorčevine i po jedna kašika cveta zove, lista podbela i korena jabučice.
— Za ublažavanje kašlja, dobra je i čajna smeša od jednakih delova morača, islandskog lišaja (mahovine) i lista belog sleza, sa malo titrice ili kamilice, ili pitome nane.

U ovoj grupi čajeva, uglavnom, se upotrebljavaju biljke koje sadrže mirisna ctarska ulja i saponozide (materije, koje mućkanjem pene kao sapun).
Protiv akutnog ili hroničnog bronhita, može se preporučiti i cvetni čaj, koji se sastoji od jednakih delova cveta belog i crnog sleza, trandavilja, ruže, jagorčevine i ljubičice.

Čajevi za lakše iskašljavanje i umirenje kašlja piju se, obično, zaslađeni. Preporučuje se zaslađivanje lipovim ili planinskim medom, a u nedostatku meda, može i šećerom. Voćni sokovi (sirupi), takođe, se mogu dodavati ovim čajevima, koje treba, najčešće, piti svakog sata po jednu supenu kašiku.

Postoji velik broj recepata za spravljanje raznih čajeva protiv akutnog i hroničnog bronhita.
— Uzme se 30 g lista i cveta belog sleza, cveta trandavilja i 10 g trave daninoć. Od ove smeše uzeli jednu supenu kašiku čaja i popariti sa 200 g ključale vode, poklopiti i, kada se samlati, ocediti i piti četiri do pet puta dnevno. Po mogućstvu, zasladiti medom.
— Može se uzeti i po 25 grama korena belog sleza, crnog gaveza i idjirota, 10 grama cveta divizme i podbela i 5 grama anisa. Čaj se spravlja po prethodnom uputstvu.
25
— U narodu je poznat i sledeći način spravljanja čaja protiv bronhita: uzme se po 15 grama iniloduha, bokvice, majorana, plućnjaka, nane, cveta divizme i 10 grama korena crnog gaveza.
— Ili, 15 grama semena dunje i lana, lipovog i bagremovog cveta, korena omana i 10 grama ploda kleke (klekinje).
— Može se uzeti po 20 grama slatkog korena, korena belog sleza, crnog gaveza i idjirota i po 10 grama pupoljaka bora i jablana.
— Takode, koristi se i sledeća mešavina: po 25 grama vranilove trave, majorana, islandskog lišaja (mahovine) i trave daninoć.

Svi ovi čajevi spremaju se na jedan ustaljeni način. Smeša čaja, u dozi jedne supene kašike, prelije se sa 200 grama ključale vode, ostavi da stoji oko deset minuta i potom zasladi (po volji) šećerom ili medom. Pije se, obično, tri do četiri puta dnevno, po jedna šolja čaja.

Protiv hroničnog ili akutnog bronhita može se preporučiti: 50 grama stucanog morača, koji se popari sa pola litra ključale vode, poklopi i posle osam sati ocedi i pomiješa sa pola kilograma lipovog, ili planinskog meda. Od ove mešavine treba uzimati svakog sata po jednu supenu kašiku. Na ovakav način mogu se spremati i sledeće mešavine: po 30 grama isitnjenog korena crnog gaveza i sladića, ili 50 grama lista timijana ili majkine dušice.

Kao dobar lek, može se preporučiti i uzimanje mešavine prema gore navedenom uputstvu, od: po 10 grama plućnjaka, majkine dušice, korena belog sleza i crnog gaveza, cveta podbela i divizme.

Postoji čitav niz lekovitih i aromatičnih biljaka koje mogu doći U obzir za lečenje hroničnog i akutnog bronhita. Kao najvažnije, pomenućemo cvet: trandavilja, kamilice (titrice), lipe, zove, bagrema, divizme, turčinka (bulke), crnog i belog sleza, podbala, jagorčevine, majske niže, zatim list: belog i crnog sleza, bokvice, podbela, pitome nane, matičnjaka, plućnjaka, islandskog lišaja, timijana i sličnih.

Od nadzemnih delova (herba) u čajevima ove vrste koriste se sledeći: majkina dušica, daninoć, timijan, majoran, vranilbvka, matičnjak, bršljan, zatim pupoljci: bora, crne topole i jablana, a podzemni delovi (koren): belog sleza, omana, jagorčevine, kopitnjaka, crnog gaveza, sapunjače, slatke paprati, sladića, idjirota, ljubičice i tome slično. Od plodova dolaze U obzir: morač, anis, lan. kleka i seme dunje.

Protiv bronhita, promuklosti i nazeba može se preporučiti i sledeća mešavina: po 15 grama pitome nane, morača i majorana i po 5 grama belog luka i pupoljaka crne topole i ploda kleke.

Ovu mešavinu treba spravljati sa pola litra ključale vode, ostaviti 8 sati da stoji, oceđiti i pomešati sa pola kilograma lipovog ih planinskog meda. Beli luk treba posebno iscediti u drvenom ava.nu i tako .dubijeni sok dodati zaslađenom leku. Piti svaka dva sata po jednu supenu kašicu.

Službena medicina daje više propisa za spravljanje čajeva protiv hroničnog i akutnog bronhita. Oni, uglavnom, nose naziv „plućni čajevi", ili pektoralni. Evo nekoliko recepata ovih mešavina: 30 g-.<ma lista belog sleza, 25 grama slatkog korena (sladića), 20 grama lista timijana, 15 grama korena belog sleza, 4 grama anisa i po dva grama cveta crnog sleza, turčinka (bulke) i divizme.

U Biljnoj apoteci u Beogradu spravlja se plućni čaj po sledećem receptu: hizop herba 10%, podbel list 20%, koren omana 10%, koren belog sleza 10%, list belog sleza 10%, rastavić herba 13%, plućnjak herba 2%, islandski lišaj (mahovina) 10%, list bokvice 15%.

Ova čajna mešavina se za upotrebu priprema na sledeći način: supenu kašiku čajne mešavine preliti sa 200 grama hladne vode, sud poklopiti i ostaviti da stoji 2 do 3 sata. Zatim, zagrevati do ključanja, skinuti sa štednjaka, ostaviti da stoji jedan sat, procediti i zasladiti medom. Piti tri puta dnevno posle jela po jednu solju čaja.

Čajevi protiv velikog kašlja
Veliki kašalj je u narodu nazvan i rikavac, hripavac, kukurekavac, ili magareći kašalj. To je zarazna bolest, koja se, najčešće, javlja kod dece. Bolest može da traje i do 8 nedelja, a lečenje treba usmeriti na sprečavanje komplikacija. Kao predohrana, daje se vakcina protiv velikog kašlja. Promena sredine, mesta stanovanja i vazduha može da bude vrlo korisna i preporučljiva. U farmaciji i medicini, pored vakcine, spravljaju se i razni lekovi u kojima ima kodeina, lobelina, ekstrakta beladone i timijana.
Kao dopunska terapija, koja može da ublaži napade kašlja i olakša disanje, mogu se uzimati i razni čajevi i čajne mešavine.

Evo nekoliko prigodnih recepata za spravljanje biljnih lekova protiv velikog kašlja: punu supenu kašiku lista timijana popariti sa 200 grama ključale vode, sud poklopiti i, kad se čaj ohladi, zasladiti ga medom ili tolu-sirupom (nabaviti u apoteci), a zatim piti na 2 sata po jednu kašiku.

Protiv velikog kašlja i za olakšavanje izbacivanja sluzi (šlajma), preporučuje se velik broj mešavina biljnog sastava. Evo nekoliko: po jednu kafenu kašiku lista timijana, lista i cveta vranilovke i trave rosulje pomešati i spraviti lek po uputstvu koje smo dali u prethodnom receptu. Prema ovom uputstvu, mogu se spravljati mešavine od sledećih lekovitih i aromatičnih biljaka — lista: timijana, bokvice, vranilovke, pitomog kestena, podbela, korena i lista belog sleza, trave rosulje, dunjinog i lanenog semena, kore pomorandže i limuna.

Pored ovih dopunskih lekova, lekar treba uvek da pruži prva i najvažnija pravila za vladanje bolesnika. Treba napomenuti da je u ovim slučajevima veoma važno provetravanje prostorija u kojima bolesnik boravi, zatim čist vazduh, čisto rublje i posteljina, odmor, kupanje u mlakoj vodi, kašasta hrana sa dosta vitamina i tome slično.


Čajevi protiv upale grla i krajnika
Za lečenje akutnih i hroničnih upala grla i krajnika, koriste se, najčešće, biljni lekovi, koji sadrže sluzi, pektina, tanina i etarskih ulja. To su: beli i crni slez, trandavilje, gavez, dunja, lan, podbel, malina, jagoda, kupina, borovnica, brusnica, srčenjak, steža, trava od srdobolje, pitoma nana, hajdučica, kamilica, žalfija, petrovac, idjirot, morač, hrastova kora i drugo.

Biljna apoteka spravlja čaj protiv upale grla i krajnika po sledećem receptu: list žalfije 20%, cvet kamilice 15%, majkine dušice herba 20%, .list kupine 20%, list podbela 20%, petrovca herba 5%.

Način upotrebe čaja protiv upale grla i krajnika: dve supene kašike čaja preliti sa 500 grama ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji jedan sat, procediti i ispirati grlo više puta.

Čajevi protiv kijavice (zapaljenja sluznice nosa)
i Od nazeba nastaje kljanje, otežano disanje kroz nos, a često se javlja glavobolja i povišena temperatura. Zapaljenje sluznice nosa ili kijavica prouzrokovana je, često, od raznih bakterija i virusa. Kijavicu treba, po mogućstvu, odležati, i to u toploj sobi, uz tople kupke, tople čajeve, vitamin C i po jedan aspirin izjutra i uveče.

Biljni lekovi protiv kijavice mogu se uzimati u obliku čaja ili inhalacija. Od čajeva se preporučuje: jednu čajnu kašiku kamilice popariti sa 200 grama ključale vode, poklopiti i posle dva sata ocediti, da rastvor bude što bistriji. Ovim rastvorom ispirati nos, a zatim natopiti malo vate, staviti u nozdrve i držati pola sata. Ovo ponavljati više puta dnevno. To isto se može činiti i sa mešavinom kamilice i žalfije, ili pitome nane i hajdučice.

Za inhaliranje se spravlja sledeća mešavina od etarskog ulja: 5 do 10 kapi etarskog ulja od eukaliptusa, planinskog bora, nane ili majkine dušice (zavisno šta se može nabaviti), staviti u pola litra ključale vode, nagnuti se nad lonac, pokriti glavu i duboko udisati ovu antiseptičnu paru.


Preneseno iz brošure "Kako se leči ljekovitim biljem" od M. Soldatovića a u izdanju
Nolita iz Beograda 1976.
Pripremio i prenio na Domaću biljnu ljekarnu Lakky, 30.08.2010.
Za sve što vas zanima molim da mi se obratite na: lakky63@gmail.com.


avatar
lakky
Admin

Broj postova : 534
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

Korisnički profil http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.